Τη στρατηγική της ΝΔ για την επόμενη κρίσιμη περίοδο για τη χώρα προσδιόρισε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στην «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, απ´ όπου έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε πλευρά, ότι η παράταξη θα είναι παρούσα και θα στηρίξει όσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι θετικές για τη χώρα.

Ο κ. Σαμαράς, με ιςχυρή δόση αυτοκριτικής στην ομιλία του, υπερασπίστηκε την κυβερνητική θητεία των τελευταίων δυόμιση ετών, είπε πως πρέπει να περιφρουρηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και δύο φορές τόνισε με έμφαση: «παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα».

Υπό τη σκιά της παρασκηνιακής κριτικής, ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε ουσιαστικά μήνυμα ότι δεν έχει διάθεση αποχώρησης από την ηγεσία ή δρομολόγησης των εσωκομματικών εξελίξεων, λέγοντας ότι "κτυπάνε εμένα, όπως και τους προηγούμενους προέδρους της ΝΔ, γιατί θέλουν την παράταξη διασπασμένη, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις, αναδεικνύονται άλλα παράκεντρα.

Ο κ. Σαμαράς κινήθηκε, έχοντας ως στόχο να κερδίσει χρόνο, ενώ το βλέμμα του είναι στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους, καθώς από την πορεία αυτών, θα διαμορφωθεί και το νέο πολιτικό περιβάλλον και θα εξαρτηθούν οι όποιες εσωκομματικές εξελίξεις.

Επί της ουσίας ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε παρών και είπε ότι τα γεγονότα επιβάλλουν συνεχή ετοιμότητα, ενώ στο γενικό αίτημα που έχει διατυπωθεί εδώ και μέρες για να γίνει συζήτηση για τα αιτία της εκλογικής ήττας, ανακοίνωσε πως η ΚΟ θα συνεδριάσει εκ νέου στις 19 Φεβρουαρίου, οπότε κατά τον κ. Σαμαρά θα συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα "ελεύθερα" σε μια "κλειστή" συνεδρίαση χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που είπε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία και χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση, ενώ θέλησε να τονίσει την υπεύθυνη στάση της ΝΔ, τονίζοντας ότι "τα χειρότερα μπορούν να αποτραπούν και αυτή είναι η ευθύνη μας".

Σε τελείως αντίθετη γραμμή από αυτή που εκφράστηκε τις πρώτες ημέρες από τη ΝΔ, ανέφερε ότι "παραμένουμε κόμμα εθνικής ευθύνης και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα στηρίζουμε και θα ψηφίζουμε ότι είναι θετικό. Θα βάζουμε πλάτη για να βγει η χώρα από την κρίση".

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι "τώρα τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια" και πως "πέρασε η εποχή που ο λαϊκισμός κυριαρχούσε", ενώ συνέκρινε τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Βαρουφάκη με αυτές του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στα τέλη του 2009 και στις αρχές του 2010.

"Εμείς θα βοηθήσουμε τη χώρα ανεξαρτήτως κυβέρνησης και δεν πρόκειται να αμφισβητήσουμε τα όποια επιτεύγματα της νέας κυβέρνηςης" είπε, αν και διευκρίνισε πως η νέα αρχή μπορεί να σημαίνει επιστροφή σε καταστάσεις που έχουμε ξεφύγει ως χώρα.

"Αυτό που βλέπουμε δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά είτε προετοιμασία ρήξης η κωλοτούμπας που μπορεί να στοιχίσει ακριβά στη χώρα" ανέφερε και προέβλεψε ότι μπορεί να συμβούν χειρότερα αν προχωρήσουν στο δρόμο της ανευθυνότητας και υπενθύμισε πως η ΝΔ και ο ίδιος είχαν προειδοποιήσει τους κινδύνους.

Επί του εκλογικού αποτελέσματος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ έχει ρόλο να διαδραματίσει και εγγύηση είναι το κόμμα μας που πρέπει να είναι ενωμένο. Μίλησε για την ελάχιστη μείωση δυνάμεων σε σχέση με τις εκλογές του 2012 είπε και έκανε σύγκριση με την κατάρρευση του ΠαΣοΚ. "Συζητάνε εάν χάσαμε είτε προς τα δεξιά, είτε προς το κέντρο άλλά ο κόσμος ψήφισε αντιμνημονιακά" τόνισε και επεσήμανε την αλλαγή της διαστρωμάτωσης των ψηφοφόρων. "Όλους αυτούς του νοικοκυραίους να φροντίσουμε να μην μη τους χάσουμε" είπε.

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ασκήθηκε επί δυόμιση έτη, αν και αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις, ενώ είπε πως διαπραγμάτευση δεν γίνεται πρώτη φορά, αλλά ήταν συνεχής την περίοδο 2012-2014.

Η Κ.Ο. εξέλεξε διά βοής το νέο γραμματέα της το βουλευτή Λασιθίου, Γιάννη Πλακιωτάκη, ενώ όπως έγινε γνωστό πριν τη συνεδρίαση, η ΝΔ θα ψηφίσει την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής.