Τέλος στην τρόικα και στις πολιτικές της που εξαθλίωσαν τη χώρα

Ο Αλ. Τσίπρας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα


Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλω να σας καλωσορίσω όλους και όλες στη Βουλή των Ελλήνων, είστε η φωνή των πολιτών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του.

«Θέλω να σας επισημάνω ότι οι 149 βουλευτές και βουλευτίνες αποτελείτε κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού λαού», τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι: «Δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάτε ότι είστε οι εκπρόσωποι του εργαζόμενου λαού στη Βουλή».

«Πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι που συμμετέχουμε στη διαδικασία χειραφέτησης του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι σήμερα «ζούμε στιγμές ιστορικές».

«Ο ελληνικός λαός γράφει ιστορία διότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για το τέλος του πελατειακού κράτους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνησή θα προχωρήσει σε «πραγματικές μεταρρυθμίσεις» και όχι σε μεταρρυθμίσεις «βαρβαρότητας όπως οι μνημονιακές δυνάμεις». Στόχος, όπως είπε είναι να «βάλουμε τέλος στην ανθρωπιστική κρίση».

«Στις 25 του Γενάρη έγινε ένα μεγάλο βήμα. Αν αισθανόμαστε για κάτι περήφανοι είναι γιατί στις 26 Γενάρη οι πολίτες αυτού του τόπου ανάσαναν, γέμισαν αυτοπεποίθηση. Επέστρεψε η αξιοπρέπεια, επέστρεψε η δημοκρατία», τόνισε και εξήγησε ότι «πλέον στον τόπο μας δεν κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα».

Αντίθετα, υπάρχει η βεβαιότητα, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά, θα βάλει τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της», φράση που προκάλεσε το χειροκρότημα της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάσει το δικό της οδικό άξονα για έξοδο από την κρίση», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική δημοκρατία δεν είναι πλέον αποδέκτης εντολών και μάλιστα διαμέσου ηλεκτρονικής αλληλογραφίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, καθώς όπως είπε «η Ελλάδα έχει πλέον τη δική της φωνή, τη δική της διαπραγματευτική ισχύ. Χρειάστηκε μόλις μια βδομάδα και καταφέρναμε να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη. Χρειάστηκε μόλις μια βδομάδα για να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ευρώπη πάνω στα πραγματικά προβλήματα».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές του να μην επιτρέψουν «οι πολίτες να εξαπατηθούν ξανά».

«Έχουμε πρόγραμμα και συμφωνία με το λαό μας, αυτή τη συμφωνία θα την τιμήσουμε. Η ελληνική κυβέρνηση δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη, έρχεται να την αποκαταστήσει», είπε. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι απειλή είναι η ελπίδα για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αν και η κυβέρνηση μετράει μόλις μια βδομάδα «κερδίσαμε συμμάχους και συμμαχίες που δεν κερδήθηκαν σε 5 χρόνια κρίσης».

«Η Ελλάδα δεν είναι πια ο μίζερος εταίρος που ακούει διδαχές. Η Ελλάδα έχει τη δική της φωνή, έχει πλέον προτάσεις», είπε ο Τσίπρας, προτάσεις τις οποίες και «καταθέσαμε», σημείωσε.

«Περιμένουμε προτάσεις από τους εταίρους, περιμένουμε προτάσεις από τη Γερμανία», δήλωσε, αν και όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο.

Αναφορικά με τους κανόνες που επιβάλλει η Ευρώπη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «μας δεσμεύουν οι κανόνες της ΕΕ». «Θα τους σεβαστούμε αν και διαφωνούμε και θα εργαστούμε για να τους αλλάξουμε. Θα σεβαστούμε τον κανόνα για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τη λιτότητα, καθώς «δεν αποτελεί κανόνα της Ευρώπης, δεν αποτελεί ιδρυτικό κανόνα».

«Θα σεβαστούμε τους κανόνες» είπε ο πρωθυπουργός, αλλά «απαιτούμε και από τους εταίρους μας να σεβαστούν τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι «θα μπει φρένο στις θυσίες» του ελληνικού λαού, με εγγύηση για «την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των καταθέσεων: «Εγγυόμαστε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες, είναι απολύτως εξασφαλισμένες».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, σχολίασε τις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων για τη συνέχιση των συμφωνιών, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας πως: «δηλώσεις που λένε ότι “οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα”, είναι δηλώσεις επικίνδυνες, ιδίως σε μια Ευρώπη όπου ο κίνδυνος του ναζισμού είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος».

«Η ελληνική δημοκρατία δεν έχει στόχο ούτε να εκβιάσει, ούτε να απειλήσει κανέναν, πολύ περισσότερο όμως δεν απειλείται από κανέναν. Δεν εκβιάζεται γιατί η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν εκβιάζεται», τόνισε ο κ. Τσίπρας.