… γράφει, σχολιάζει, προτείνει και παρουσιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*

Λίγο πριν την μεγάλη εθνική μας γιορτή, ένα σωρό λέξεις, φράσεις, γεγονότα παραμένουν δυσνόητα για μικρά παιδιά. Έννοιες όπως αυτές της ειρήνης, της ελευθερίας, της αδελφοσύνης, της διαφορετικότητας μα και του πολέμου ακόμα, συναντιούνται σε τούτα τα βιβλία και με τρόπο, απλό , διασκεδαστικό και έμμετρο κάποιες φορές δίνεται η ερμηνεία στα νοήματα και τις σκέψεις.

Και αν μια πόλη είναι τόσο παράξενη που αλλάζει μόλις δει τον πόλεμο κι όλα τα « κακά » να την απειλούν, αυτή είναι η πόλη που κάποιος θα θέλει για πάντα να ζει. Και αν οι μεγάλοι συγκρούονται μεταξύ τους, τα παιδιά ξέρουν με μια μόνο φράση ,«Λόφηρε Βενάκις », πώς να γίνουν όλα όπως παλιά!

Αν πάλι αγαπάτε πολύ τα παραμύθια που μοιάζουν με εκείνα τα παλιά, τα πολύ μαγικά, η πριγκίπισσα Κουμ Κουάτ κι ο Νεράντζης ο Λεμονόκαρδος θα σας γοητεύσουν. Όσο για τις καραμέλες που φτιάχνει η όμορφη βασιλοπούλα η Ειδύλλη, έχουν μια γλύκα που θα σας μείνει, σαν εκείνη τη μυρωδιά του συννεφοκέρασου που φυτρώνει μόνο στον ουρανό και πολλές φορές και στην ψυχή μας…

Τούτες οι ιστορίες μιλούν για εκείνες τις χώρες τις μαγικές ,με δράκους καλούς και κακούς , με βασιλοπούλες και μυστικές συνταγές. Για ξωτικά που φυτεύουν παράξενους σπόρους, για σκουριασμένα κονσερβοκούτια που τρομάζουν τον κυρ Νοτιά, για το γιο της θάλασσας , τον Σεισμό, για μουσική και για παλιά κουρδιστά και μη παιχνίδια που επαναστατούν και θέλουν να πάρουν πίσω τη χαμένη τους δόξα , λάμψη και θέση στις καρδιές των παιδιών. Των παιδιών που λατρεύουν τις γιαγιάδες και τα παραμύθια τους και σκαρφίζονται χίλια δυο να τις κρατήσουν για πάντα κοντά τους και να μην « ξεραθούν. »

Κι επειδή τα παραμύθια είναι πάντα για να παρηγορούν σαν έρθει το τέλος όλα τα χαμόγελα ανθίζουν. Η μαγεία και η ομορφιά απλώνονται παντού κι οι καληνύχτες γεμίζουν αστέρια και όνειρα και μπόλικη χρυσόσκονη, δανεική από τις νεράιδες που τα τριγυρίζουν !

1H πόλη που έδιωξε τον πόλεμο, Αντώνης Παπαθεοδούλου ( εικον: Μυρτώ Δεληβοριά), εκδ. Πατάκης

Τι γίνεται όταν σε μια πόλη οι δρόμοι στρίβουν όπου εκείνοι θέλουν , μεγαλώνουν τα πεζοδρόμια για να περνούν τα σχολειά όταν πηγαίνουν εκδρομή κι όταν περνά ένα αεροπλάνο ζωγραφίζουν διάφορα σχέδια για να το χαιρετήσουν; Όταν τα αγάλματα στις πλατείες κοκκινίζουν από ντροπή ή γελούν και τα σιντριβάνια χορεύουν ανάλογα με τη μουσική; Όταν τα δέντρα στα πάρκα διηγούνται ιστορίες και τα μουσεία έχουν πίνακες που αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση αυτού που τους κοιτάει; Μα το πιο μαγικό σ αυτήν την πόλη είναι τα ταχυδρομεία που αλλάζουν τις επιστολές έτσι ώστε όλοι οι παραλήπτες να ΄ναι χαρούμενοι. Τότε αν ο πόλεμος κάνει το λάθος κι έρθει σ΄ αυτήν την πόλη μάλλον που θα βρεθεί ο ίδιος μέσα σε χίλια προβλήματα και περιπέτειες κι ίσως στο τέλος καταλάβει πως στην πόλη που ταξιδεύει η χαρά είναι πολύ δύσκολο να μείνει ένας δύστροπος, αυστηρός και κατσούφης αρχηγός ακόμα κι αν το όνομα του είναι τόσο δυνατό .

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου σε ένα καταπληκτικό του βιβλίο, μας επιβεβαιώνει πως το ταλέντο και η φαντασία του είναι αστείρευτα. Με μοναδικό τρόπο μας δίνει την εικόνα της πιο όμορφης πόλης που όλοι θα θέλαμε να ζούμε αλλά που δυστυχώς υπάρχει μόνο στα παραμύθια… Η εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά απλή και αρεστή στα παιδιά συμπληρώνει επάξια ένα βιβλίο που έχει μεταφραστεί ήδη σε αρκετές ξένες γλώσσες και έχει βραβευτεί από φορείς , όσο λίγα εικονογραφημένα βιβλία, μέχρι και σήμερα …και συνεχίζει!

2Το έπος του ’40, Φίλιππος Μανδηλαράς, ( εικονογράφηση : Ναταλία Καπατσούλια), εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ο ήρωας τούτης της ιστορίας είναι ο άγνωστος, ο στρατιώτης του αλβανικού μετώπου. Με μικρά στιχάκια και γλώσσα απλή αλλά όχι απλοϊκή μας γνωρίζει την ιστορία της Ελλάδας λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του ηρωικού έπους του 40. Κι έτσι η ιστορία « διδάσκεται » και αφομοιώνεται με τον πιο όμορφο τρόπο .Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πως άρχισε όλο αυτό το μακελειό, τον τορπιλισμό της Έλλης, τη στάση και τις αποφάσεις των Ιταλών, το Όχι των Ελλήνων δια στόματος Ιωάννη Μεταξά. Μια ξεχωριστή περιγραφή συναισθημάτων, αποφάσεων και αποτελεσμάτων που αφορούν τον πόλεμο που ξεσπάει και τις κακουχίες λόγω καιρού στα βουνά της Πίνδου και Αλβανίας. Η Άνοιξη μαζί με τα λουλούδια της δεν θα φέρει ελευθερία μα τους Γερμανούς κατακτητές και κυρίαρχους στη χώρα. Θα ακολουθήσει η γερμανική κατοχή για τριάμισι ακόμα χρόνια μέχρι να έρθει η στιγμή που η ελληνική σημαία θα κυματίσει ξανά παντού.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς και η Ναταλία Καπατσούλια σε μια ακόμα ιστορία που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας . Εκπληκτικό βιβλίο και για γονείς και εκπαιδευτικούς . Γιατί η ιστορία μας πρέπει να διδάσκεται από τις πιο τρυφερές ηλικίες με σεβασμό στη γλώσσα, τον τρόπο, τις εικόνες και τις λέξεις που χρησιμοποιούμε!

3H επανάσταση των παλιών παιχνιδιών, Χρήστος Μπουλώτης,(εικον : Φωτεινή Στεφανίδη), εκδ. Καλέντης

Τούτη η κουρδιστή μαϊμού είναι η πιο παράξενη που έχω συναντήσει στα παραμύθια. Μιλάει, όπως όλα τα άψυχα στα παραμύθια θα μου πείτε,αλλά και ξεσηκώνει τον κόσμο σε επανάσταση. Η ιστορία των παλιών παιχνιδιών που δεν τα θέλουν πια , δεν τα αγαπούν, που τα έχουν σε μια γωνιά ή καλύτερα σε ένα σεντούκι παρατημένα, ζωντανεύει σ΄ ένα βιβλίο που μας κάνει περήφανους αφού μπήκε στη λίστα “ White Ravens”,της βιβλιοθήκης του Μονάχου, ανάμεσα στα 200 καλύτερα παιδικά βιβλία στον κόσμο για το 2013.

Όλα ξεκινούν όταν αυτή η φοβερή κουρδιστή μαϊμού πέφτει στο κεφάλι του συγγραφέα , από ένα σύννεφο άσπρο με κόκκινες ρίγες... Ο αρχηγός των παλιών παιχνιδιών , ο αρκούδος Τζον και ο υπαρχηγός κλόουν Άρτζι – Μπούρτζι θα δώσουν το σύνθημα και η επανάσταση ή καλύτερα η σπίθα για την φυγή τους από τα συνηθισμένα και παλιά κεκτημένα θα ξεσπάσει. Ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά τους. Μολυβένια στρατιωτάκια, ένας τσίγκινος πυροσβέστης, μια πορσελάνινη μπαλαρίνα, ένα κουρδιστό ποντικάκι , ο Ρίκι, βγήκαν στον κήπο και το νέο δεν άργησε να φτάσει στα αυτιά όλων των παλιών παιχνιδιών της πόλης. Και γέμισαν οι δρόμοι με μια στρατιά παιχνιδιών. Το όνειρό τους αρχίζει να ζωντανεύει κι εκεί αρχίζουν κι οι φόβοι και οι κίνδυνοι και οι σκέψεις. Πρώτος επικίνδυνος εχθρός είναι ο φοβερός σκουπιδοφάγος που ευτυχώς δεν τα πειράζει. Ακολουθεί ένα τσούρμο ανθρώπων με στολές που είχαν διαταγή να τα συλλάβουν και να βάλουν ξανά πίσω στις κούτες τους. Και τότε αρχίζει για αυτά η « αληθινή » ζωή. Θα σκορπιστούν, θα κρυφτούν και θα συναντήσουν γκρίζα ποντίκια που δεν είναι κουρδιστά, θα περπατήσουν σε δρόμους που δεν ξέρουν και το πρωί θα συναντηθούν όλα στο εγκαταλελειμμένο γκαράζ . Κάποια θα’ χουν βρει το δρόμο τους, ή το ταίρι τους και κάποια άλλα θα είναι εκεί και θα αποφασίσουν για το μέλλον της επανάστασης και το δικό τους. Οργανώνονται σαν αληθινοί άνθρωποι και αποφασίζουν να κάνουν διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες στη Βουλή, να φτιάξουν νόμους, να γεμίσουν αφίσες τους δρόμους και τέλος να κάνουν και μια εκπομπή στην τηλεόραση. Κι όλο αυτά μήπως και καταλάβουν οι άνθρωποι και ειδικότερα τα παιδιά πως παιχνίδια ήταν και αυτά κι ότι υπάρχουν, και να σταματήσουν να παίζουν πια μόνο με τα ηλεκτρονικά. Κι όπως συμβαίνει σ΄ όλες τις μεγάλες επαναστάσεις κι εδώ ένας θα βρεθεί που θα προδώσει το μυστικό σχέδιο στους αντιπάλους και η επανάσταση θα καταπνιγεί πριν καλά καλά ξεκινήσει. Τα σχέδια όμως αλλάζουν εκεί που η φαντασία βασιλεύει. Τότε η επανάσταση δεν μπορεί αν σταματήσει ποτέ. Αρκεί να υπάρχει ένα σύννεφο με κόκκινες ή πράσινες ρίγες, παλιά παιχνίδια, κάποιοι άνθρωποι που κουράστηκαν να ζουν στην πόλη και στην καθημερινότητά τους κι ένα σωρό παράξενοι επιβάτες . Όλοι μαζί κατοικούν σ΄ αυτήν την συννεφένια πολιτεία, μα πάνω απ όλα για να συνεχίσει να υπάρχει η επανάσταση, τα παλιά παιχνίδια ακόμα και να είναι ηλεκτρονικά χρειάζεται κι ένας συγγραφέας, με ταλέντο. Τέτοιες ιδέες και «επαναστάσεις » χρειάζονται πραγματικά πολύ φαντασία και κάποιους να ρίχνουν και μια ματιά στη γη , κατεβαίνοντας από τα σύννεφα πότε πότε για να συνεχίσουν τα πράγματα και τα παραμύθια …να προχωράνε και να υπάρχουν!

4Ψιλογίγαντες και κοντονάνοι, Θάλεια Τριανταφύλλου (εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου), εκδόσεις Καστανιώτης

« Βέρσα Φελόνι » είναι μια φράση που την καταλαβαίνουν μόνο τα παιδιά , ένα παιχνίδι με αναγραμματισμό των λέξεων.

Σε ένα τόπο που όλα κυλούν ομαλά παρά την διαφορετικότητα των ανθρώπων του, κάποια στιγμή εξ αιτίας μιας μικρής παρεξήγησης μπορεί να ξεσπάσει ένας μεγάλος καυγάς που αν οι « μεγάλοι » δεν τον σταματήσουν τη σωστή στιγμή ίσως και να γίνει η αιτία πολέμου. Και τότε πολλά μπορούν να συμβούν. Μίση, περιπέτειες , λάθος κουβέντες και λέξεις, ανταγωνισμός κι ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα.

Όμως εκεί που οι μεγάλοι πολλές φορές δεν μπορούν να δώσουν λύση , τα παιδιά που ο κόσμος τους είναι πιο απλός και αληθινός , μόνο με μια φράση μπορούν να σώσουν μια κατάσταση .

« Λόφηρε Βενάκις » είναι η απάντηση και σ΄ αυτές τις λέξεις κρύβεται όλη η αλήθεια.

Αν κι εσείς θέλετε να την μάθετε δεν μένει παρά να το ανακαλύψετε στις σελίδες του.

Όσο διαφορετικοί κι αν είναι οι άνθρωποι, ψήλοι, κοντοί, αδύνατοι, παχουλοί, τούτο το παραμύθι είναι ιδανικό για να περάσει την έννοια της φιλίας, της αγάπης και της ειρήνης στους μικρούς του αναγνώστες.

5Γιαγιά στο ψυγείο, Βούλα Μάστορη,( εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή) εκδ. Ψυχογιός

Μια μικρή θεατρική παράσταση όπως εκείνες που στήνουν καθημερινά τα παιδιά είναι και τούτη η ιστορία. Πρωταγωνιστές μια « σούπερ» γιαγιά και τα δύο της τα εγγόνια , οι γενναίοι ιππότες Λέανδρος και Φαίδων. Μόνο που σαν την « σκοτώνουν», ανησυχούν πάρα πολύ, και τότε αρχίζουν οι έννοιες, , οι σκέψεις , τα σχέδια για να μην χάσουν ποτέ τη γιαγιά από κοντά τους. Πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι να τη βάλουν σ΄ένα βάζο με νερό, όπως τα τριαντάφυλλα για να μην « ξεραθεί» ποτέ. Ύστερα σκέφτηκαν πως θα ήταν καλύτερα να την βάλουν στην μπανιέρα ώστε να παίζουν και μαζί της. Μετά να την αλείψουν με μια κρέμα, να διατηρηθεί πολύν καιρό. Τέλος η καλύτερη λύση νομίζουν πως ήταν αυτή του ψυγείου, αρκεί να την έπειθαν. Εκεί σίγουρα θα έμενε αμάραντη… Τότε η γιαγιά ανοίγοντας την αγκαλιά της τους εξήγησε με τα πιο απλά και γλυκά λόγια πως ζωή σημαίνει… ολόκληρη ζωή από τη γέννηση μέχρι τα γηρατειά.

Μια πολύ πολύ τρυφερή ιστορία από μια πολύ σπουδαία γιαγιά – συγγραφέα, την Βούλα Μάστορη, που προσεγγίζει ένα λεπτό θέμα, αυτό μιας πιθανής απώλειας ή ακόμα πιο πολύ των γηρατειών. Με πολύ χιούμορ κάνει αυτήν την ιστορία αλησμόνητη στα μικρά παιδιά και παρήγορη για εκείνα τα βράδια που τα όνειρα μπερδεύονται με την πραγματικότητα και οι σκέψεις από αρνητικές μετατρέπονται σε θετικές , κρατώντας μόνο τις όμορφες στιγμές. Το βιβλίο έχει έχει πάρει το βραβείο αναγνωστών 2013, σαν εικονογραφημένο , επάξια νομίζω. Η Ίρις έχει αποδώσει υπέροχα όλες τις φιγούρες, τις λέξεις και τη φαντασία με τρόπο που δύσκολα ξεχνάς.

Άλλωστε και οι γιαγιάδες είναι εκείνοι οι άνθρωποι που δεν ξεχνάμε ποτέ!

6Η πριγκίπισσα Κουμ Κουάτ και τα κλεμμένα χαμόγελα, Λίνα Μουσιώνη, (εικονογράφηση: Μαιρήλια Φωτιάδου), εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Μια φορά κι έναν καιρό, εκείνα τα χρόνια τα παλιά που τα παραμύθια ήταν γεμάτα πριγκίπισσες, βασιλιάδες, δράκους , πρίγκιπες και μαγικά αντικείμενα, ζούσε ή καλύτερα δημιουργήθηκε και η ιστορία της Κουμ Κουάτ. Ήταν μια όμορφη πριγκιποπούλα που έβγανε κάθε πρωί στον ολάνθιστο κήπο της φορώντας απλά αλλά παράξενα ρούχα που ήταν φτιαγμένα κι έμοιαζαν μόνο με χαμόγελα. Τα χαμόγελα γέμιζαν τον κόσμο κάθε μέρα κι ήταν διαφορετικά ανάλογα την ώρα και την περίσταση, μόνο που κανένα τους δεν ήταν αληθινό! Ένα πρωί όλα τα χαμόγελα εξαφανίστηκαν από την ντουλάπα της Κουμ Κουάτ και η θλίψη γέμισε την ψυχή της και το παλάτι. Όσο κι αν προσπάθησε ο πατέρας της ο βασιλιάς Περγαμούντος να την κάνει να χαμογελάσει ξανά δεν κατάφερε τίποτα. Ούτε με δώρα ούτε με άλλα ψεύτικα χαμόγελα κι η χώρα βυθίστηκε στην μελαγχολία. Τότε ένα παλικάρι, μαθητευόμενος κηπουρός του παλατιού ο Νεράντζης ο Λεμονόκαρδος και εγγονός της μάγισσας Φράπα Φρουστ , θα τολμήσει να βοηθήσει την πριγκίπισσα. Θα βρει που είναι τα χαμόγελα κι εκεί που θα συναντήσει τον δράκο Πικροβόλη θα βρει μια έκπληξη. Αλλά αυτό θα το διαβάσετε εσείς…

Η μαγεία τούτου του παραμυθιού είναι δεδομένη .Μια ιστορία με καλό τέλος αφού η κάθαρση έρχεται μ ε τον πιο όμορφο τρόπο, γεμάτη ονόματα μυρωδάτα και αστεία πολύ για τα παιδιά. Σαν τους την διηγηθείτε, θα δείτε μάτια διάπλατα και στόματα ορθάνοικτα και θα καταλάβετε πως κι οι σύγχρονοι παραμυθάδες σαν την Λίνα μας μαγεύουν και δημιουργούν ατμόσφαιρες που μόνο στα καλά παραμύθια συναντάς .

7Οι Καραμέλες του Ουρανού, Αργυρώ Ντουσάκη, (Εικ: Αυγή Αμπελικάκη), εκδ. Treck

Μια φορά κι έναν καιρό, εκεί ψηλά στον ουρανό, στα σύννεφα που γεννιούνται όλα τα όμορφα παραμύθια, ήταν μια χώρα μαγική, η Γλυκονέφεια. Κι όπως όλες οι χώρες των ονείρων είχε κι αυτή τη βασιλοπούλα της, την Ειδύλλη. Κι εκείνη πάλι είχε βοηθό της και αχώριστο φίλο τον μικρό γαλάζιο δράκο τον Δαλ που βρέθηκε στη χώρα της ύστερα από μια μεγάλη περιπέτεια με ένα κόκκινο δράκο σε ένα πολύχρωμο μαγικό δάσος.

Η βασιλοπούλα έφτιαχνε τις πιο όμορφες καραμέλες από συννεφοκέρασα ,τριανταφυλλιές και κλαδάκια ζάχαρης κι ο Δαλ με την δύναμη του φυσούσε κι ανακάτευε όλα τα υλικά. Οι καραμέλες αποκτούσαν την νοστιμιά όλου του κόσμου. Η Ειδύλλη τις έριχνε από το μπαλκόνι του παλατιού της στα παιδιά κι εκείνα τρελαίνονταν για τις καραμέλες τα ουρανού.

Mια μέρα μετά από τη συνηθισμένη της ασχολία η βασιλοπούλα δεν άκουσα τα γέλια, τα πανηγύρια και τοις χαρές των παιδιών κι απόρησε. Και τότε είδε και κατάλαβε πως ένας μικρόσωμος νάνος με βροντερή φωνή είχε μαζέψει όλες τις καραμέλες με σκοπό να τις εμπορευτεί. Η πίκρα, η στεναχώρια κι ένα « χαμένο κέφι »απλώθηκε σ όλη τη χώρα μιας κι από εκείνη τη στιγμή, οι καραμέλες του ουρανού έπρεπε να αγοράζονται από το καραμελοπωλείο του νάνου. Ούτε η Γη δεν έβρισκε πια μια καραμέλα να γλυκαθεί.

Η βασιλοπούλα σκέφτηκε τότε κάτι ακόμα πιο μαγικό, κάτι που έφερε τα πάνω –κάτω στην Γλυκονέφεια και στην ζωή όλων. Η πονηριά και η κακία του μικρού εμποράκου εξαφανίστηκαν με τη βοήθεια του Δαλ και αφού συνέβησαν χίλια δύο άλλα θαυμαστά πράγματα έζησαν όλοι καλά και τα παιδιά ακόμα καλύτερα…

Κι αυτό το μαγικό παραμύθι που έφτιαξε η Αργυρώ και ζωντάνεψε με τις εικόνες της η Αυγή πραγματικά θα σας θυμίσει εκείνον τον παλιό καλό καιρό σε χώρες όμορφες, ονειρεμένες που όλα μπορούν να συμβούν κι όλα κάποιος μπορεί να συναντήσει κι ίσως μια καραμέλα να γίνει δική σας. Κι αν δεν βρείτε καμιά, θα μείνει στην ψυχή σας τούτη η γλύκα του παραμυθιού που θα θυμάστε για πολύ πολύ καιρό !

8Αυλητής και Παππουλάνθρωπος, Θρύλοι και ξωτικά του Αιγαίου, Κώστας Ζαφειρίου – Γιώργος Τυρίκος – Εργάς ( εικον : Κατερίνα Βερούτσου, Έλλη Μαρδά), εκδ. Αιολίδα

Ένα βιβλίο έκπληξη για μένα, ένα βιβλίο γεμάτο ιστορίες , οκτώ στον αριθμό τους. Ιστορίες από εκείνες τις παλιές, τις μαγικές. Μα πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικές αφού οι άνθρωποι που τις διηγούνται έχουν τα πιο παράξενα ονόματα στον κόσμο των παραμυθάδων; Είναι ο Αυλητής και ο Παππουλάνθρωπος και ανάμεσά τους ένα τρίτο μέλος που το λένε « Παιδί » που ξέρει πώς να ημερεύει τις καταστάσεις. Που φτιάχνει εκείνο το μαντζούνι, το ζεστό ειρηνοβότανο και φέρνει τα πράγματα στα ίσα τους. Κι οι αφηγήσεις ξεκινούν για την πιο πολύπλοκη γητειά για ιστορίες δεμένες από τους δύο τους με τέτοιο τρόπο που ξέρουν κι οι ίδιοι πως μόνο με τις λέξεις που βγαίνουν από το στόμα τους θα ξεκαθαρίσουν πιο μονοπάτι θα΄ναι το πιο κατάλληλο. Κι οι ιστορίες τους μιλούν για σκουριασμένα κονσερβοκούτια που μπορούν να διώξουν μακριά τον γέρο Νοτιά , για τον Αχόρταγο, τον πλούσιο άνθρωπο που με τα χρήματά του , τολμά να τα βάλει με τη θάλασσα και τον γιό της τον Σεισμό. Για τον Φούρερ, το στοιχειό που αλλάζει όψεις κι άλλοτε γίνεται Ακονιστής κι άλλοτε Ουρλιαχτής κι είναι η μάχη του καλού με το κακό, του πολέμου και της ειρήνης. Ο Αυλητής συνεχίζει τις δικές του ιστορίες και μιλά για τον γέρο Πλάτανο που σαν οι άνθρωποι δεν του φέρονται καλά , τους τιμωρεί με τον πιο σκληρό τρόπο μέχρι να μπει η μουσική στις ψυχές όλων. Τότε τα πράγματα αλλάζουν και ο Γέρο Πλάτανος δεν νοιώθει ποτέ ξανά πόνο. Κι ο Παππουλάνθρωπος λέει μια ιστορία για πλάκα, για μια καλόγρια που της αρέσει η αναρρίχηση κι έναν μικρό διαβολάκο που νομίζει πως χάνει την ησυχία του. Κι έρχονται κι εκείνα τα παράξενα ξωτικά , οι τρεις Θανάσηδες που φυτεύουν παράξενους σπόρους που μπορεί να βγουν απ΄ αυτούς τουφεκόδεντρα και φαλακροί τσαγκάρηδες μα και φλουριά καμιά φορά. Κι όλα αυτά αν δεν τηρήσουν τις παράξενες συνήθεις των χωρικών σε εκείνο το χωριό που βρίσκεται σε μια αγκαλιά ενός νησιού μακριά από κουρσάρους και πειρατές. Κι όλα συμβαίνουν κάθε Αύγουστο που το φεγγάρι θα ναι ολοστρόγγυλο για δυο φορές. Κι οι ιστορίες τους προσπαθούν να τρομάξουν ο ένας τον άλλο και μιλάνε για τον Καταραμένο που κανείς δεν θυμάται πως τ΄όνομά του ήταν Λάζαρος . Μα υπάρχει μια ιστορία που είναι πάνω από πεθαμένους, και κατάρες και νεκρούς και που μπορεί να τρομάξει τον καθένα κι είναι για εκείνο «το Θεριό» που κατέβαινε τα Χριστούγεννα στον τόπο και όλοι τρέμανε. Σε εκείνο το χωριό που όλοι οι κάτοικοι μικροί και μεγάλοι είχαν το νου τους μόνο στα βιντεοπαιχνίδια και τις οθόνες των τηλεοράσεων. Έτσι κι αυτό, τους έκλεψε την πολύτιμη όρασή τους αλλά τους χάρισε την ανθρώπινη ζεστασιά που αποκτούν οι άνθρωποι σαν μείνουν μόνοι και αρχίσουν να μιλάνε μεταξύ τους και να ανταλλάσουν ιστορίες γύρω από μια φωτιά που σιγοκαίει κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Τότε « το Θεριό » επιστρέφει και τους δίνει πίσω ότι τους έκλεψε κι ίσως και μια γλύκα που φροντίζουν ποτέ να μην ξεχνούν.

Ιστορίες και ξωτικά του Αιγαίου. Ένα βιβλίο που χαρίζει όλη εκείνη τη μαγεία των παλιών μύθων που κάθε τόπος έχει να πει και να δώσει στους ανθρώπους του. Δίκαια μπήκε στη λίστα των πιο σπουδαίων βιβλίων της νεανικής βιβλιοθήκης του Μονάχου κι έτσι θα αποτελεί πια κι αυτό ένα από τα 200 καλύτερα βιβλία στον κόσμο για το 2013. Και οι γραφιάδες του μα και οι εικονογράφοι του έφτιαξαν ένα βιβλίο από αυτά που λέμε προσεγμένα, καλογραμμένα και καλοδιάβαστα!

Κι όπως λέει κι ένας από τους αφηγητές : «Οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα μας, που φτιάχνουν κόσμους τελικά φωτίζουν την καρδιά μας !»