Tη δημιουργική δυναμική των ανθρώπων και την αξία της εθελοντικής προσφοράς αποκαλύπτει η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χάρακα.
Η εκδήλωση περιελάμβανε γευσιγνωσία φαγητών μέσα από μια Γιορτή Γεύσεων.
Η παρουσίαση των φαγητών των συλλόγων έγινε με μεγάλη επιτυχία από την εξαιρετική παρουσίαση της κ Κουνενιδάκη Δ. και συντονίστρια της εκδήλωσης.
Το καλωσόρισμα της εκδήλωσης έγινε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χάρακα και τον Γυναικείο Συνεταιρισμό. Την κα Βάλια Ευθυμίου την κα Μαρία Τριανταφυλλάκη και την κα Κατερίνα Χατζηκωσταντίνα ακλούθησε ο κ Σπυριδάκης Μ. από το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς.
Παρέμβαση του Μανιδάκη Κώστα μέλους του Δ/Σ του Δικτύου και πρόεδρου του Συλλόγου Ασκληπιείου για παραγωγή τοπικών προϊόντων και καλλιέργεια της γης.
Ακολούθησε η εξαιρετική και παρουσίαση ομιλία της κα Διατροφολόγου και κας Χρυσούλας Κατσουκρή για την κρητική διατροφή και τις ευεργετικές ιδιότητες της στην υγεία μας. Επίσης μίλησαν οι συντονιστές της τοπικής Ομάδας ΠΕΛΙΤΙ Ηρακλείου, κα Στέλα Χατζηγεωργίου και ο κ Μανώλης Βαρδάκης για την σημασία των τοπικών σπόρων στην κρητική διατροφή.
Παράλληλα με τις μεσσαριτικές γεύσεις υπήρχαν και τοπικοί παραγωγοί που παρουσίαζαν τα προϊόντα τους και μια ομάδα νέων τοπικών ταλαντούχων μουσικών έπαιζαν σαν το παλιό καλό καιρό τις παλιές καντάδες.
Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς πήρε την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιεί τους Συλλόγους του Δικτύου, και γενικά τους συλλόγους της Μεσσαράς, ενώ προσπαθεί να παρουσιάσει τον τοπικό πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και στην προβολή της Μεσσαράς και την δημιουργία τουριστικού χάρτη μεσσαρίτικων γεύσεων.
Από παλιά η διατροφή θεωρείται κλειδί για την κατανόηση της κοινωνικής συμπεριφοράς. Η αναζήτηση σωστής τροφής παίζει θεμελιώδη ρόλο στις κοινωνίες.
Η γευσιγνωσία είναι η τέχνη απόλαυσης της εκλεκτής τροφής, στην οποία και συμπεριλαμβάνεται η επιλογή και το μαγείρεμα της τροφής αλλά και ο τρόπος σερβίρισμά της. Ορίζεται δηλαδή ως τέχνη και επιστήμη της ανθρώπινης γευστικής διατροφής.
Στο διάβα των αιώνων οι γαστρονομικές συνήθειες της Μεσσαράς, της πιο εύφορης πεδιάδας στη Μεσόγειο, αποτέλεσαν τον ισχυρότερο πολιτιστικό δεσμό ίσως και τα ισχυρότερα στοιχεία του πολιτισμού αυτού.
Οι μοναδικές γεύσεις της μεσσαρίτης κουζίνας, προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα της και ιδιαίτερα τη πλούσια άγρια χλωρίδα και πανίδα και εγγυώνται ευχάριστες γαστρονομικές εκπλήξεις.
Υπήρχε και παράλληλη δράση της κας Μαρινένα Ξηρογιάννη για τα παιδιά με θέμα: “Τα προϊόντα της κρητικής γης και οι γνεύσεις”. Διασκέδασε τα παιδιά και τα ενημέρωσε σχετικά με την αξία της υγιεινής διατροφής.
“Ο στόχος της γευσιγνωσίας στο Χάρακα είναι να μυήσουμε τον ντόπιο, τον εγχώριο τουρίστα και τον τουρίστα του εξωτερικού στις γεύσεις της Μεσσαράς διαφημίζοντας ταυτόχρονα τα προϊόντα της και την δημιουργία γευστικού τουριστικού χάρτη της Μεσσαράς.
Η επόμενη «γιορτή των Γεύσεων» θα γίνει σε άλλο χωριό της Μεσσαράς”, ανέφεραν οι διοργανωτές.