Επιστολή, σχετικά με την καθιέρωση ελάχιστου ορίου για την υπαγωγή επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών σε καθεστώς ΦΠΑ, απέστειλε το Επιμελητήριο Ηρακλείου στον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

Η επιστολή στάλθηκε με αφορμή τις φήμες που αναφέρουν ότι το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την απαλλαγή επιχειρήσεων και επαγγελματιών με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ από τη χρέωση ΦΠΑ.

«Παρά ταύτα, αν και θεωρούμε το εν λόγω μέτρο θετικό και αυτονόητο (δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό έχουν ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ και συνήθως δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ με την εκκαθάριση της δήλωσής τους), εντούτοις, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η καθιέρωση μεγαλύτερου ποσού, ακόμη και μέχρι 25.000 ευρώ για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ.

Άλλωστε ο μέσος όρος του τζίρου απαλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 είναι 28.000 ευρώ.» ενίσταται το Επιμελητήριο Ηρακλείου και συνεχίζει: «Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη από την αποσυμφόρηση του φορολογικού συστήματος από το γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος που δημιουργεί η υπαγωγή σχεδόν όλων των επαγγελμάτων και επιτηδευμάτων σε καθεστώς ΦΠΑ, μιας και αν ισχύσει το μεγαλύτερο ποσό τότε δεν θα υποβάλλουν δηλώσεις περισσότερες από 520.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες».

Κλείνοντας την επιστολή, το Επιμελητήριο Ηρακλείου προτείνει ότι «η νέα ρύθμιση θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να τροποποιηθεί, προς μια κατεύθυνση ευνοϊκότερη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».