Του Γιάννη Μοσχονά*

Πλημμυρίζουν καθημερινά οι οθόνες μας με το αίμα των χιλιάδων αμάχων θυμάτων, ενός πολέμου που δεν έχει τελειωμό! Η τεχνολογία μας επιτρέπει, χωρίς να κινδυνεύουμε άμεσα οι ίδιοι, να γινόμαστε μάρτυρες της φρίκης, της κτηνωδίας και της απόλυτης καταστροφής, στην πολύπαθη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Το παθιασμένο μίσος, ο τυφλός φανατισμός, η ανυπότακτη ματαιοδοξία και η απόλυτη παράνοια, συνεχίζουν να πυροδοτούν μια πολυετή σύρραξη με διαλείμματα, μεταξύ δυο γειτονικών λαών που οι Θεοί τους μάλλον τους έχουν εγκαταλείψει ή τους έχουν καταραστεί!

Από τη μια πλευρά το κράτος του Ισραήλ, με κίνητρο την ατέρμονη απληστία του και σύμμαχο την διεθνή επιρροή του, επιμένει να επιβάλει την κυριαρχία του στην περιοχή, σε κάθε αφορμή που του δίνεται και από την άλλη μεριά, η Ισλαμική οργάνωση Χαμάς, με την απουσία μάλιστα εξωτερικής νομιμοποίησης, συνεπαρμένη από το τυφλό πάθος για εκδίκηση, συνεχίζει να εκθέτει στον θάνατο, κυρίως τον άμαχο πληθυσμό της Παλαιστίνης, αγνοώντας επιτακτικά το μέγεθος της ασύμμετρης απειλής!

Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς οργανισμοί που οικειοποιούνται τον ανθρωπιστικό ρόλο του διαμεσολαβητή, αναλογιζόμενοι προφανώς την διεθνή επιρροή του Εβραϊκού λόμπι, παρακολουθούν αμήχανοι, ως «αθώες περιστερές της Ειρήνης» το έγκλημα που συντελείται και περιορίζονται στο να εκδίδουν φλύαρες τυπικές δηλώσεις και ψηφίσματα καταδίκης των εχθροπραξιών, καθιστώντας έτσι, για ακόμα μία φορά, ουσιαστικά ανίκανη να επιβληθεί του ρόλου της, την περίφημη διεθνή διπλωματία!

Όταν ο Θουκυδίδης χαρακτήριζε τον πόλεμο ως «βίαιο διδάσκαλο», εμμέσως πλην σαφώς εννοούσε ότι και ο άνθρωπος δεν είναι παρά ένας κακός μαθητής! Το κληροδότημα του Θουκυδίδη προς την ανθρωπότητα , δυστυχώς επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο μάλιστα τρόπο, κάθε φορά που οι άνθρωποι επιλέγουν δια της βίας να λύνουν τις διαφορές τους!

Στον Προμηθέα Δεσμώτη, οι προσωποποιημένες δυνάμεις Βία και Κράτος, βοηθούν τον Ήφαιστο να αλυσοδέσει στους βράχους τον ανυπάκουο Τιτάνα. Στην εποχή μας, αν και οι δυο αυτές προσωποποιημένες έννοιες δεν έχουν ακριβώς την ίδια με τότε σημασία, εν τούτοις ο συσχετισμός παραμένει αναλλοίωτος!

Η βία εμφανίζεται άλλοτε ως σωματική δύναμη και ισχύς, άλλοτε ως πολεμική και επεκτατική δραστηριότητα και πολιτική επιθετικότητα, άλλοτε ως υβριστική και λεκτική συμπεριφορά αλλά και ως πρόκληση εκδήλωση επιζήμιων για τον άνθρωπο συναισθημάτων. Η βία γενικά, έχει καταγραφεί από την ίδια την ιστορία, ως επιθετική δύναμη καταστροφής, όπου και όταν αυτή επιβλήθηκε!

Ως κάτοικος ετούτου του πλανήτη, αισθάνομαι ντροπή, αγανάκτηση και αηδία όταν βλέπω μικρά παιδάκια να κείτονται νεκρά στο χώμα, στο οποίο λίγο πριν χάραζαν ανυποψίαστα τα όρια του παιχνιδιού τους!

Αναρωτιέμαι, πόσες εικόνες νεκρών παιδιών θα πρέπει να δούμε ακόμα να «παρελαύνουν» μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τα social media για να αφυπνίσουμε επιτέλους τη την «ναρκωμένη» ανθρωπιά μας;

Ποιος είναι εκείνος ο πολιτισμένος άνθρωπος, που μπορεί να δώσει μια πειστική εξήγηση για όλα όσα συμβαίνουν, στα παιδιά με τα ακρωτηριασμένα σώματα, με τα φοβισμένα τους αθώα βλέμματα, αλλά κυρίως με τις βαθιά λαβωμένες ψυχές τους;

Δεν μπορώ να αισθάνομαι υπερήφανος για τον ανθρώπινο πολιτισμό μας, έως ότου παρατηρούμε τέτοιου είδους εικόνες φρίκης και αποτροπιασμού!

Ο θάνατος ενός παιδιού, για οποιοδήποτε λόγο συνιστά προσβολή και όνειδος για την ανθρώπινη λογική, τον πολιτισμό και την ιστορία!

Όταν τα δικά μας παιδιά «μαθαίνουν» τον πόλεμο μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των Video Games, την ίδια στιγμή κάποια άλλα παιδιά ενός κατώτερου Θεού, βιώνουν την βαρβαρότητα του πολέμου στην καθημερινότητα τους, σε όλο της το μεγαλείο και αυτό είναι άδικο και απάνθρωπο συνάμα!

Όσο για το πόσο αισιόδοξοι μπορεί να είμαστε για τον τερματισμό του πολέμου, τόσο όσο μας επιτρέπουν τα λόγια του Πλάτωνα, σύμφωνα με τα οποία, «το τέλος ενός πολέμου το έχουν δει μόνο οι νεκροί του!»

* Ο Γιάννης Μοσχονάς είναι εκπαιδευτικός

moschonas@gmail.com