Έμμεσο μήνυμα στα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ως «κόρη οφθαλμού» την πολιτική ομαλότητα στέλνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) μέσω της δεύτερης τριμηνιαίας έρευνάς του για την ελληνική οικονομία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Το ΙΟΒΕ αναμένει ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,7%, ενώ εστιάζει στον νέο κρίσιμο κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα το φθινόπωρο, αλλά και στην κρισιμότητα των stress tests.

Το Ίδρυμα εκτιμά πως στο σύνολο του έτους το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,7% και περιλαμβάνει στους βασικότερους παράγοντες που θα καθορίσουν την τάση της οικονομικής δραστηριότητας τη δυναμική της διεθνούς τουριστικής κίνησης, για την οποία εκτιμά ότι θα συνεχιστεί και κλιμακωθεί κατά την περίοδο των θερινών διακοπών. Ακόμη, προβλέπει πως και η ήπια άνοδος της κατανάλωσης των νοικοκυριών που σημειώθηκε στο αρχικό τρίμηνο φέτος αναμένεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον κατά τα δύο επόμενα τρίμηνα. Στη διατήρησή της σε ανοδική τροχιά θα συμβάλλουν η μικρή αύξηση της απασχόλησης, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε εποχικές δραστηριότητες στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού, η περαιτέρω υποχώρηση της αβεβαιότητας μετά την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου, καθώς και η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών, αν και με χαμηλότερο ρυθμό στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.