Της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ

Επιμένει η υπεράσπιση των δύο κτηνοτρόφων, οι οποίοι κατηγορούνται για την  καταστροφική φωτιά στο Αντισκάρι, ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα στύλου της ΔΕΗ στην περιοχή. Όπως υποστηρίζεται, έχουν στην διάθεση τους αδιάψευστα ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς τους παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ σε επίσημο έγγραφο που περιλαμβάνεται στην δικογραφία επισημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία βλάβη.
Σημαντική θεωρείται η κατάθεση τεχνικού συμβούλου της υπεράσπισης, ο οποίος έκανε αυτοψία στον τόπο έναρξης της πυρκαγιάς και προσκόμισε σχετικές φωτογραφίες. Ο γνωστός μηχανικός-μηχανολόγος αποφαίνεται ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε λόγω βραχυκυκλώματος, εξηγώντας ότι λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, ακολούθησαν ταλαντώσεις, αποκολλήθηκε το στήριγμα του καλωδίου στην κορυφή του στύλου και ήρθε σε επαφή με τα πιο χαμηλά καλώδια. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί «βροχή» σπινθήρων που έπεσαν στα ξερόχορτα και έτσι εκδηλώθηκε η φωτιά.
Το θέμα αυτό αναμένεται να διερευνηθεί με μεγάλη προσοχή στην διάρκεια της κύριας ανάκρισης προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες απ’ όπου και αν προέρχονται.
Πάντως οι δύο κτηνοτρόφοι, οι οποίοι κατά το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, έβαλαν την φωτιά και μάλιστα με πρόθεση, αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Τόσο ο 47χρονος όσο και ο 22χρονος συγγενής του, ο οποίος εμφανίστηκε τελικά χθες ενώπιον του ανακριτή, επανέλαβαν ότι έσπευσαν στην φλεγόμενη περιοχή προκειμένου να σώσουν τα πρόβατα τους.
Σύμφωνα με τον συνήγορο τους, Άγγελο Ζερβό, και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με μοναδικό περιοριστικό όρο την εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους. Η εξέλιξη αυτή ανακούφισε τους δύο εμπλεκόμενους αλλά και τους συγγενείς τους, οι οποίοι περίμεναν με αγωνία την κρίση εισαγγελέως και ανακριτή.
Σημειώνεται ότι η μεγάλη φωτιά που έκαψε χιλιάδες στρέμματα γης, ζώα, μηχανήματα, αρδευτικά αλλά και ένα σπίτι, ξεκίνησε από λιόφυτο που βρίσκεται στην κορυφή βουνοπλαγιάς, το οποίο ανήκει σε συγχωριανό των δύο κατηγορούμενων με τον οποίο έχουν διαφορές. Συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης του λιόφυτου είναι μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση δολοφονίας του 51χρονου ναυτικού, Κώστα Προβιδάκη, για την οποία σήμερα παραμένουν προφυλακισμένοι στενοί συγγενείς των δύο κτηνοτρόφων. Η παράμετρος αυτή σε συνδυασμό με την κατάθεση του μάρτυρα, είναι επίσης ένα στοιχείο που εξετάζουν με προσοχή οι αρμόδιες Αρχές.