Η δυνατότητα των ελληνικών πανεπιστημίων για λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών που θα απευθύνονται σε ξένους φοιτητές, οι οποίοι θα καταβάλουν δίδακτρα, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, με τους κοσμήτορες και τους προέδρους έξι Φιλοσοφικών Σχολών.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, συζητήθηκε η δυνατότητα των Σχολών για λειτουργία προγραμμάτων σπουδών που θα απευθύνονται σε ξενόγλωσσους φοιτητές, χωρίς πάντως να αποκλείεται η συμμετοχή και Ελλήνων φοιτητών.
Επίσης, διερευνήθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για να εφαρμοσθεί αυτή η πολιτική, ώστε να προσελκύσει η χώρα φοιτητές με ενδιαφέρον σε φιλολογικούς, γλωσσολογικούς, πολιτιστικούς και άλλους παρεμφερείς τομείς.
Ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι υπάρχει ευχέρεια και πολιτική διάθεση ακόμη και για νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να εγκριθούν άμεσα μεταπτυχιακά ή καλοκαιρινά προγράμματα (Summer School) και αργότερα προπτυχιακά, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των Σχολών.
Οι πανεπιστημιακοί, από την πλευρά τους, δεσμεύτηκαν να αποστείλουν τις προτάσεις τους το συντομότερο, ενώ πρότειναν τον σχεδιασμό προγραμμάτων που θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα τοπικά, πολιτιστικά, ιστορικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής με καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Να συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο

Την ανάγκη συγκρότησης ενός ενιαίου μετώπου αγώνα και ανατροπής όλων των μαχόμενων κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να περιφρουρηθεί η δημόσια περιουσία, το ρεύμα, η παιδεία, η υγεία και το νερό, που δεν είναι εμπορεύματα αλλά ανήκουν στον λαό, επισημαίνει με ανακοίνωση της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκπαιδευτικών.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, “μετά τη μαζική, καθολική αντίδραση που συνάντησε η κυβέρνηση σε όλο το δημόσιο τομέα στην προσπάθεια της να περάσει το νόμο για την αξιολόγηση, προσπαθεί τώρα να τον επιβάλει με την ποινικοποίηση των αγώνων, απαιτώντας να κηρυχθεί η απεργία- αποχή από την αξιολόγηση που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ , «παράνομη και καταχρηστική». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι “τώρα χρειάζεται μια συντονισμένη και ενιαία απάντηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.