Του Αιμίλιου Ψαθά*
Η αδικία με στενοχωρεί. Η συκοφαντία με καίει. Δεν την ανέχομαι.
Έχω ακούσει πολλές φορές τελευταία να λέγεται, ακόμη και από επίσημα χείλη, ή και να γράφεται επίσημα σε εφημερίδες, ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν αντιμνημονιακός και από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία έκανε “κωλοτούμπα” και έγινε μνημονιακότατος.
Αυτό είναι καθαρή συκοφαντία. Κάποιοι το είπαν για να διαβάλουν. Άλλοι (ακόμη και “ημέτεροι) το επαναλαμβάνουν ακρίτως. Τους έκανε εντύπωση και το συζητούν γεμάτοι απορία: Πώς έγινε αυτό!
Συκοφαντία. Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν αντιμνημονιακός και εξακολουθεί να είναι αντιμνημονιακός.
Όμως όταν ανέλαβε την εξουσία, βρήκε συμφωνίες, βρήκε δάνεια, βρήκε υποχρεώσεις με υπογραφές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Αυτά δεν μπορούσε να τα αγνοήσει. Και είναι γελοίο το λεγόμενο· “Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σχίσει τα μνημόνια!”.
Ας είμαστε σοβαροί. Τέτοια πολιτική είναι αδύνατο να εφαρμοστεί.
Η επίλυση των προβλημάτων με τους εταίρους μας γίνεται μετά από σοβαρές διαπραγματεύσεις, που ασφαλώς δεν μπορούν να πάρουν τη μορφή του καβγά νταήδων σε λαϊκή συνοικία.
Παλικαρισμοί αυτού του είδους στην πολιτική δεν περνάνε.
Ασφαλώς ο σημερινός πρωθυπουργός ως αντιμνημονιακός προσπάθησε τότε να αποτρέψει την είσοδο της χώρας μας στα μνημόνια. Την εποχή εκείνη δεν κυβερνούσε. Άλλοι ήταν αυτοί που τελικώς μας έβαλαν στη δυστυχία. Εκείνος εναντιωνόταν.
Και τώρα είναι ο ίδιος που ως αντιμνημονιακός παλεύει θαρραλέα (πρέπει να του το αναγνωρίσομε) να βγούμε από τη δυστυχία.
Και είναι άδικο να πολεμούν μερικοί με τόση λύσσα τον ειλικρινή και τίμιο αγώνα του. Και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα να προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως εξαπάτηση και ατιμία, επειδή έτσι συμφέρει το κόμμα τους.
Στη γιγάντια προσπάθεια για έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση έχουν βέβαια γίνει και κάποιες αδικίες και υπερβολές.
Συμβουλές από τους ειδικούς - και όχι παράλογες αντιδράσεις - πρέπει να δίνονται, για να γίνεται δίκαια η κατανομή των βαρών στην πανελλήνια προσπάθεια για προκοπή του Έθνους.
Χρειάζεται σύνεση. Όχι άκρετες κατηγορίες, όχι συκοφαντίες που παρασύρουν τους ευκολόπιστους.
Όταν τον πρωθυπουργό της χώρας σου δεν τον σέβεσαι και συνεχώς του κάνεις πόλεμο, το όφελός σου ποιο θα είναι;
Θα προκόψομε μόνο αν ομονοήσομε.
Οι κακόβουλες αντιδράσεις δημιουργούν εθνικούς κινδύνους.
* Ο Αιμίλιος Ψαθάς είναι εκπαιδευτικός