Του Κώστα Μπογδανίδη

Σήμερα φτάνει στην Ελλάδα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ που θέλει... αεροδρόμια, λιμάνια και άλλους κόμβους (και στην Κρήτη) και την ίδια ώρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει βγει στη... γύρα και διαφημίζει το αεροδρόμιο Καστελλίου!

Ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης, που παραχώρησε συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο Reuters, υποστηρίζει πως πρόκειται «για μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις στη χώρα μετά την κρίση». Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ομίλους που ενδιαφέρονται για την κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου, σε μια συμφωνία που θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ, λήγει στις 11 Νοεμβρίου με τον κ. Χρυσοχοΐδη να εμφανίζεται αισιόδοξος για τη συμμετοχή.

«Η χώρα γύρισε σελίδα γιατί απέφυγε τη χρεοκοπία και πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα» δηλώνει ο υπουργός Υποδομών. Στο ρεπορτάζ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ενδιαφέρον κινεζικών ομίλων για το νέο αεροδρόμιο.

Κινεζικές, γαλλικές, γερμανικές και ισπανικές εταιρείες συναγωνίζονται για την κατασκευή ενός αεροδρομίου 800 εκατ. ευρώ στο νησί της Κρήτης, μέσω μιας σειράς projects που έχουν προγραμματιστεί από την Ελλάδα καθώς ανακάμπτει από την ύφεση, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι επενδύσεις σε νέα αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους και λιμάνια, είναι κρίσιμες ώστε να βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας η οποία ανακάμπτει αργά από την εξαετή ύφεση. Η Κρήτη θεωρείται ως ένα προνομιακό σημείο λόγω της στρατηγικής της θέσης ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Η Αθήνα ξεκίνησε εκ νέου τον διαγωνισμό για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι τον Μάιο, ύστερα από τα αρχικά σχέδια τα οποία «μπήκαν στο αρχείο» κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης χρέους το 2011. «Η χώρα ελπίζει ότι το Καστέλλι και τα προγραμματισμένα οδικά έργα θα τη βοηθήσουν να επανεκκινήσει την οικονομία της», αναφέρει το Reuters.

Το αεροδρόμιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2019 και θα δέχεται περίπου 7 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, κυρίως τουρίστες.

Το Καστέλλι θα γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας μετά από αυτό της Αθήνας με βάση την κίνηση εξωτερικού. Θα αντικαταστήσει το παλαιότερο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη, το οποίο δέχεται εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο.

«Είναι μεγάλη υπόθεση, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις στη χώρα μετά από την κρίση», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.Οι εταιρείες αναμένεται να υποβάλουν τις προσφορές τους στις 11 Νοεμβρίου, αλλά είναι ασαφές πότε θα ανακοινωθεί ο νικητής.

Ο Έλληνας υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί από τον Απρίλιο, όταν σε μια ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης προς τη χώρα, οι επενδυτές αγόρασαν ελληνικά ομόλογα 3 δισ. ευρώ, βάζοντας τέλος στην τετραετή «εξορία» της Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων.

«Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα διότι απέφυγε την χρεοκοπία και έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε, ενώ δεν κατονόμασε τις εταιρείες που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν προσφορά για το project.

Το Reuters αναφέρει ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης τοποθετούν την κινεζική State Construction Engineering Corporation μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Ο Κινέζος

«Θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του στην Μεσόγειο», αναφέρει σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος από σήμερα Πέμπτη αρχίζει τριήμερη επίσκεψη στην χώρα μας και αύριο θα βρίσκεται στην Κρήτη για να εγκαινιάσει μαζί με τον κ.Σαμαρά το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ο Λι Κετσιάνγκ προσδιορίζει ως νέα πεδία πιθανών επενδύσεων τους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών, ενώ μιλάει για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών.

Χαιρετίζει τα πλουσιότατα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον τουρισμό, που θα εξελιχθεί σε σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της κινεζο-ελληνικής συνεργασίας.

Τέλος, ο Κινέζος πρωθυπουργός επισημαίνει τη σημασία της χώρας μας για την ενίσχυση των σινο-ευρωπαϊκών σχέσεων.