Το Ιράκ ζητά βοήθεια για τους Τζιχαντιστές

Ο Ομπάμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα


Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ με αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών ζητά επίσημα η ιρακινή κυβέρνηση, έχοντας έλθει αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της χώρας μετά την αμερικανική στρατιωτική απόσυρση στα τέλη του 2011 έπειτα από περισσότερα από οκτώ χρόνια πολέμου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «ζυγίζει» τις επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών έχοντας καλέσει σε συνάντηση στο Λευκό Οίκο τους επικεφαλής Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, πιέζοντας την ίδια στιγμή την κυβέρνηση του σιίτη Νούρι αλ-Μαλίκι να προσεγγίσει την κάποτε κυρίαρχη σουνιτική μειονότητα για να εγγυηθεί την εθνική ενότητα της χώρας.

Η συνάντηση Ομπάμα με τους επικεφαλής του Κογκρέσου στο Λευκό Οίκο έρχεται εν μέσω αντιφατικών πληροφοριών στον αμερικανικό Τύπο σχετικά με την πρόθεση του Ομπάμα να εγκρίνει αεροπορικές επιδρομές κατά των σουνιτών ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS).

Άρθρο της Wall Street Journal έφερε τον τίτλο «οι ΗΠΑ αποκλείουν αεροπορικές επιδρομές για τώρα», ωστόσο οι New York Times άφηναν ανοιχτή την πιθανότητα γράφοντας ότι «ο Ομπάμα φέρεται να εξετάζει στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα».

Το πρακτορείο Associated Press έγραψε , επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι ο Ομπάμα έχει στρέψει την προσοχή του μακριά από τις αεροπορικές επιδρομές ως άμεση επιλογή, εν μέρει γιατί υπάρχουν ελάχιστοι καθαροί στόχοι που μπορούν να χτυπήσουν οι ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πάντως πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές του αποφάσεις και τελικώς θα μπορούσε να εγκρίνει περιορισμένα πλήγματα εάν διαφανούν πιο καθαροί στόχοι. H CIA και η NSA πασχίζουν να κλείσουν τα κενά και να εντοπίσουν τις κινήσεις ηγετικών προσώπων των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένου του αρχηγού τους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Οι αεροπορικές επιδρομές -πιθανότατα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αν και έχει τεθεί και το ζήτημα επιδρομών από επανδρωμένα αεροσκάφη- είναι η πιο επιθετική επιλογή που εξετάζεται αυτή τη στιγμή από τις ΗΠΑ.

Εν όψει της συνάντησης στο Λευκό Οίκο ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός Χάρι Ράιντ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία δουλειά να στείλουν στρατιώτες εν μέσω του ιρακινού εμφυλίου πολέμου, όπως τον χαρακτήρισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποκλείσει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ για την απόκρουση των τζιχαντιστών. Ωστόσο, έχει ενημερώσει το Κογκρέσο ότι έως 275 άνδρες των ειδικών δυνάμεων τοποθετούνται εντός και γύρω από το Ιράκ για να παράσχουν υποστήριξη και να εγγυηθούν την ασφάλεια των αμερικανικών συμφερόντων.

Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο Ομπάμα εξετάζει επίσης την αποστολή μικρής μονάδας των ειδικών δυνάμεων για να βοηθήσει στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού, ο οποίος και τράπηκε σε φυγή μπροστά στην επέλαση των τζιχαντιστών στη Μοσούλη και άλλες ιρακινές πόλεις.

Επίθεση εναντίον

διυλιστηρίου

Επίθεση εναντίον διυλιστηρίου στο Μπαϊτζί του βορείου Ιράκ εξαπέλυσαν χθες σουνίτες ισλαμιστές.

Ο στρατός του Ιράκ ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του απώθησαν την επίθεση, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ανταρτών ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το 75% των εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν οι Νew York Times, αυτόπτες μάρτυρες και εργάτες του διυλιστηρίου υποστηρίζουν ότι οι εγκαταστάσεις έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια των ξένων που εργάζονται στο Ιράκ.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι κάλεσε τους σουνίτες ηγέτες να αποκυρήξουν την Isis.

«Καλώ τις φυλές να αποκηρύξουν όσους είναι δολοφόνοι και εγκληματίες που εκπροσωπούν ξένα συμφέροντα» είπε.

Επίθεση κατά

της Βρετανίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες ότι οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες που έχουν θέσει περιοχές του Ιράκ υπό τον έλεγχό τους σχεδιάζουν να επιτεθούν εναντίον της Βρετανίας.

«Διαφωνώ με τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η κατάσταση στο Ιράκ δεν έχει σχέση με εμάς και αν θέλουν να έχουν ένα είδους ακραίο ισλαμιστικό καθεστώς στη μέση του Ιράκ, αυτό δεν θα μας επηρεάσει. Θα μας επηρεάσει», υπογράμμισε ο Κάμερον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Οι άνθρωποι αυτού του καθεστώτος εκτός του ότι προσπαθούν να υφαρπάξουν γη, σχεδιάζουν επίσης να επιτεθούν εναντίον μας εδώ στην πατρίδα μας τη Βρετανία», πρόσθεσε.