Του Γιάννη Μοσχονά*

«Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη!» λέει μια λαϊκή ρήση.

Τα τελευταία ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας για τα πεπραγμένα της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Κάννες, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τον οποιοδήποτε σκεπτόμενο ευρωπαίο πολίτη!

Οι εμπνευστές της ιδέας για την δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης, την Ευρώπη της δημοκρατίας, την Ευρώπη της αλληλεγγύης, την Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης για τα μέλη της, δεν θα ένοιωθαν και πολύ περήφανοι σήμερα, παρακολουθώντας την εξέλιξη, για να μην πω την κατάντια, του πνευματικού τους οικοδομήματος!

Το όραμα τους εκφυλίστηκε δυστυχώς σε μια σύγχρονη Βαβέλ, στην οποία μιλάνε πολλές γλώσσες, αλλά ακούγονται μόνο τα Γερμανικά και οι λέξεις «Σεβασμός», «Ισονομία», «Συνεννόηση» και «Αλληλεγγύη» αποτελούν τοπικούς ιδιωματισμούς των οικονομικά αδύναμων κρατών, κατά το σύγχρονο Γερμανικό λεξικό! Αντί αυτών όμως, στις πρώτες σελίδες του λεξικού της «επίσημης» πλέον «Ευρωπαϊκής γλώσσας» δεσπόζουν οι λέξεις, που ηχούν μάλιστα σαν απειλές, όπως, «Πειθαρχία», «Στέρηση», «Θυσία», «Λιτότητα», «Αποβολή», «Τιμωρία» και «Υποταγή»! Τελευταία δε, πρόσθεσαν και την σύγχρονη συνώνυμη της λέξης «εκδίωξη» , με τον διεθνή όρο «Grexit» (Greek euro exit).

Η Ελληνική κρίση αποτέλεσε μια πολύ καλή αφορμή για να φανερώσει η Ευρωπαϊκή ηγεσία το πραγματικό της σύγχρονο πρόσωπο. Το προσωπείο της ευγένειας, της διπλωματίας και του υποτιθέμενου πολιτικού πολιτισμού έπεσε, αποκαλύπτοντας για ακόμα μια φορά το σκληρό πρόσωπο της εξουσίας! Η Ευρώπη των λίγων και των ισχυρών, στέκεται απέναντι στην Ευρώπη των αδύναμων, δημιουργώντας έτσι, μια εικόνα διχασμού μεταξύ των μελών, της άλλοτε μονιασμένης Ευρωπαϊκής οικογένειας!

Ο γαλλογερμανικός άξονας σχεδιάζει, επιβάλλει και υλοποιεί προγράμματα και πολιτικές, με γνώμονα και μόνο την αύξηση των κερδών των αυτοκινητοβιομηχανιών τους! Δημιουργούν πρώτα εστίες κρίσης σε αδύναμους «εταίρους» τους και στη συνέχεια, ενεργώντας πάντα παρασκηνιακά, επεξεργάζονται σχέδια υποτιθέμενης διάσωσης Α, Β, Γ και Ζ, κινώντας τα νήματα όπως εκείνοι επιθυμούν και με χωρίς καμία αναστολή, επεμβαίνουν και ανατρέπουν εκλεγμένες δημοκρατικά κυβερνήσεις, τοποθετώντας στη θέση τους, έμπιστους δικούς τους τεχνοκράτες, εκπαιδευμένους να υλοποιούν τα ιδιοτελή σχέδια τους! Έτσι, νομιμοποιούνται στο όνομα της οικονομικής βοήθειας που παρέχουν, να επιβάλουν στους αδύναμους κρίκους της «οικογένειας» ολοένα και περισσότερα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας με σκοπό την εξαθλίωση και την υποταγή! Για να μπορούν μάλιστα να παρουσιάζονται ως οι νόμιμοι εκπρόσωποι της ένωσης, έχουν δημιουργήσει και τις απαραίτητες «λυκοσυμμαχίες» που εγγυώνται την επιτυχία του έργου τους!

Αναρωτιέμαι όμως, σε τι διαφέρει η παραπάνω ομάδα των «εκλεκτών» της Ευρωπαϊκής ένωσης από μια συμμορία νονών της νύχτας που επιδιώκει να επιβάλει δια της βίας και δια του σκότους την θέληση της; Κάπως έτσι φαντάζομαι πως λειτουργεί και η μαφία της Σικελίας, με τη διαφορά πως δεν εμφανίζεται εκείνη ως συνέταιρος με τα εκάστοτε θύματα της!

Η Ευρωπαϊκή ένωση με την μυωπική μονομερή στάση της, εκτός από το κύμα αμφισβήτησης που εγείρει στο εσωτερικό της, διακυβεύει παράλληλα και το κύρος της προς τον έξω κόσμο, αδυνατώντας ουσιαστικά να αρθρώσει πολιτικό λόγο και την δυνατότητα να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Η σημερινή Ευρώπη όχι μόνο δεν μπορεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά σε μια κρίση, αλλά από μόνη της παράγει κρίση, ευνοώντας την άμβλυνση των ανισοτήτων και την επανεμφάνιση των νεοναζί στο νέο πολιτικό χάρτη που δημιουργείται. Έτσι και στην περίπτωση της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή ένωση ουσιαστικά πυροδότησε την κρίση αντί να την αποσοβήσει, ως όφειλε!

Την Κυριακή ψηφίζουμε για την Ευρώπη. Για ποια όμως Ευρώπη άραγε; Για την Ευρώπη των Λαών ή για την Ευρώπη των Καννών; Όσο όμως η Ευρώπη, δια των πολιτικών της επιλογών και ενεργειών απομακρύνεται από τους λαούς της, τόσο θα αυξάνει και το ρεύμα του Ευρωσκεπτικισμού, αλλά και εκείνο του Ευροαρνητισμού, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε τις συνέπειες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Η Ελλάδα από τη μεριά της, θα πρέπει να πάψει επιτέλους να εμφανίζεται ως «ο φτωχός συγγενής» της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας πρώτα η ίδια τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και στη συνέχεια, αναδεικνύοντας τα και στους οικονομικούς της εταίρους!

Τώρα μάλιστα που η Ελλάδα έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, ως το τιμωρημένο κακό παιδί της «συμμαχίας», θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι στο μόνο που πραγματικά υστερεί η χώρα μας έναντι των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, είναι στους εμπνευσμένους, ικανούς και θαρραλέους πολιτικούς ηγέτες, που θα αναδείκνυαν τις αρετές του λαού με την πλουσιότερη ιστορία και παράδοση στη γηραιά ήπειρο! Ενάρετους και χαρισματικούς πολιτικούς, που θα πρωταγωνιστούσαν στην Ευρώπη των Λαών και όχι στην Ευρώπη των Καννών!

Αντί αυτών όμως, εξακολουθούμε να ανεχόμαστε για διαχειριστές του μέλλοντος μας, ανθρώπους ανίκανους, άβουλους, υποταγμένους, φοβισμένους και θλιβερούς, για να βγάλουν την Ελλάδα μπροστά! Οι φερόμενοι ως εγγυητές της σταθερότητας και εμπνευστές της σύγχρονης πολιτικής «διπλωματίας της καρπαζιάς», όχι μόνο δεν θα βγάλουν την χώρα μπροστά, αλλά θα την χώσουν ακόμα πιο βαθιά στο περιθώριο.

Αυτοί οι άνθρωποι, δίνουν ξανά την «παράσταση της νίκης» και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν και πάλι την ανοχή μας ως άλλοθι της πολιτικής τους μιζέριας και να διεκδικήσουν την στιγμιαία εμπιστοσύνη μας.

Εμείς , ως απλοί πολίτες, έχουμε τελικά ρόλο σε αυτή την παράσταση;

Κυριακή κοντή γιορτή!

* Ο Γιάννης Μοσχονάς είναι εκπαιδευτικός

moschonas@gmail.com