
Σταθερά βήματα μπροστά κάνει ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας, που έχει καταφέρει να μείνει όρθιος, παρά την κρίση.
Ο Γενικός Διευθυντής στην Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, μιλά στην «Π» για το κατά πόσο οι εξελίξεις στην οικονομία έχουν επηρεάσει τον κλάδο αλλά και τα μελλοντικά σχέδια των εταιρειών.
Πώς διαμορφώνεται η αγορά στην κινητή τηλεφωνία, δεδομένης της κρίσης;
«Το 2013, ο Κλάδος των Κινητών Επικοινωνιών συμπλήρωσε 20 χρόνια επιχειρηματικής παρουσίας στην Ελληνική Αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, αν κάποιος επιχειρούσε να κάνει ένα σύντομο απολογισμό, θα μπορούσε σίγουρα να χαρακτηρίσει τον Κλάδο των Κινητών Επικοινωνιών παράδειγμα "υγιούς επιχειρηματικότητας" για τα πρώτα 15 χρόνια ζωής του και παράδειγμα "αντοχής" για τα επόμενα 5 έτη, ως προς τη στρατηγική και τον τρόπο που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη μακρά οικονομική ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οικονομική ύφεση και συνολική αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς, οδήγησαν τον Κλάδο σε μείωση τζίρου που έφτασε το 35% με αποτέλεσμα το 2012 ο κύκλος εργασιών των εταιρειών να κυμαίνεται ελαφρά χαμηλότερα από τα 3 δισ. ευρώ.
Τώρα όσον αφορά την ερώτησή σας για πιο συγκεκριμένες υπηρεσίες, η πορεία του Κλάδου χαρακτηρίζεται πλέον ώριμη στη ζήτηση υπηρεσιών φωνής και γραπτών μηνυμάτων. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες φωνής έχουν σταθεροποιηθεί μετά από ραγδαία άνοδο και η αγορά, από άποψη εσόδων και προοπτικών κερδοφορίας, θεωρείται ώριμη.
Οι δε συνδρομητές, παρά τη μείωση που παρατηρήθηκε το 2010, η οποία οφείλεται κυρίως στην ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητής και την οικονομική κρίση, η διείσδυση της κινητής στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα (141%).
Από την άλλη πλευρά, η εικόνα αλλάζει θετικά όσον αφορά την αγορά υπηρεσιών δεδομένων (data). Η σημαντική διείσδυση των smartphones και η συνεχής αύξηση της κινητής ευρυζωνικότητας έχει ως αποτέλεσμα η χρήση υπηρεσιών δεδομένων να παρουσιάζει σημαντική αύξηση, με τον όγκο των δεδομένων για το 2012 να ξεπερνά τα 10,8 δισ. ευρώ MB.
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η συζήτηση πλέον στον Κλάδο έχει μετατοπιστεί και αφορά στις υπηρεσίες δεδομένων και φυσικά στις υποδομές των εταιρειών που καλούνται να στηρίξουν τις ραγδαίες αλλαγές της τεχνολογίας. Η καινοτομία βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων, ενώ είμαστε ήδη μπροστά σε μια αγορά που μιλά για διακίνηση «Μεγάλων δεδομένων», για ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, όπως το Ηράκλειο, για δίκτυα τέταρτης γενιάς και φυσικά για ψηφιακή οικονομία».
Ο κόσμος ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, αναζητά ένα σύγχρονο κινητό για να καλύψει τις ανάγκες του;
«Οι κινητές επικοινωνίες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων Πολιτών. Το γεγονός ότι με μια συσκευή καταφέρνουν και επικοινωνούν – ενημερώνονται – αγοράζουν – εργάζονται, έχει οδηγήσει τους Πολίτες στην άμεση υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Ιδιαίτερα για την εξέλιξη των έξυπνων συσκευών (smartphones) θα δανειστώ τα τελευταία στοιχεία της πρόσφατης μελέτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «…συγκριτικά με πρόσφατες τεχνολογίες, τα έξυπνα τηλέφωνα υιοθετήθηκαν 10 φορές ταχύτερα από τα PC τη δεκαετία του 1980, δύο φορές ταχύτερα από το Internet τη δεκαετία του 90 και 3 φορές ταχύτερα από τα κοινωνικά δίκτυα τα τελευταία 10 έτη».
Σε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα έχει συμβάλει η δυνατότητα πρόσβασης στο Internet μέσω των δικτύων κινητών επικοινωνιών (κινητή ευρυζωνικότητα), η οποία έφερε ριζική αλλαγή στη χρήση του κινητού τηλεφώνου, μέσω της ανάπτυξης ενός μεγάλου εύρους υπηρεσιών και εφαρμογών, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς σε διάφορους τομείς όπως είναι της ψυχαγωγίας, της διαφήμισης, του marketing), των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών κλπ.
Στην Ελλάδα βέβαια, ενώ η διείσδυση των κινητών με πρόσβαση 3G παραμένει εντυπωσιακή, η χρήση υπηρεσιών δεδομένων δεν ακολουθεί τους ίδιους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές ναι μεν ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις σε συσκευές, αλλά δεν κάνουν αντίστοιχη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών μέσα από αυτές, προφανώς λόγω οικονομικής κρίσης και της αντίστοιχης τάσης του πολίτη να «συγκρατήσει» το λογαριασμό του.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αυτήν την προσπάθεια - για μείωση του λογαριασμού - ο Κλάδος έχει συνεισφέρει σημαντικά. Τα τελευταία 8 χρόνια έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μείωση τιμών στην ελληνική οικονομία. Από το 2004 έως και το 2012, η μείωση των τιμών ανά λεπτό ομιλίας προ φόρων προσέγγισε το 78%, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει σήμερα τις χαμηλότερες τιμές προ φόρων από κάθε άλλη χώρα στην Δ. Ευρώπη».
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες είναι οι αδειοδοτήσεις και οι αντιδράσεις του κόσμου στην ύπαρξη κεραιών στην περιοχή τους. Τι απαντάτε σε όσους ανησυχούν;
«Το σημαντικό είναι ότι δε χρειάζεται να απαντήσει ο Κλάδος στις ανησυχίες των πολιτών αλλά η Διεθνής επιστημονική κοινότητα γιατί η έρευνα για τις ενδεχόμενες επιδράσεις των ραδιοκυμάτων στην υγεία διεξάγεται εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Αυτό δε που προκύπτει από τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι ότι η έκθεση στα ραδιοκύματα που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα κινητά τηλέφωνα δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, εφόσον λειτουργούν σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες.
Το ίδιο αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Φύλλο Ενημέρωσης 304 - Μάιος 2006) :«Λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης και τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία ότι τα ασθενή σήματα ραδιοσυχνοτήτων από Σταθμούς Βάσης και ασύρματα δίκτυα προκαλούν δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία
Σε αντίστοιχα δε πορίσματα έχουν καταλήξει και άλλοι διεθνείς έγκριτοι φορείς που χάριν συντομίας δεν τους αναφέρω αλλά προτείνω στους αναγνώστες σας να διαβάσουν εμπεριστατωμένες μελέτες από το σύνολο της παγκόσμιας βιβλιογραφίας για τα θέματα που αφορούν την Υγεία και την Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Στο ίδιο πλαίσιο, σε ό,τι αφορά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προέρχεται από τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, ειδικά στην Ελλάδα, τα θεσμοθετημένα όρια είναι κατά 30% με 40% αυστηρότερα από εκείνα που ορίζουν οι διεθνείς οδηγίες και έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρούνται από τα αυστηρότερα της Ευρώπης.
Επιπλέον, για κάθε σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας εκπονείται ειδική μελέτη ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών, οι οποίες εγκρίνονται, βάσει νόμου, από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία πραγματοποιεί κάθε χρόνο μετρήσεις πεδίου και επιβεβαιώνει τη συμμόρφωση των εν λειτουργία σταθμών.
Εκτός όμως από την ΕΕΑΕ, άλλοι έγκριτοι οργανισμοί όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο του ερευνητικού τους έργου, έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν προγράμματα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον, όπως το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ, το πρόγραμμα Pedion24 και το πρόγραμμα ΦΑΣΜΑ. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων ανακοινώνονται από τα αρμόδια Πανεπιστήμια στις αντίστοιχες ιστοσελίδες των προγραμμάτων.
Kλείνοντας το θέμα της διαφάνειας και του ελέγχου των θεσπισμένων ορίων για τους Σταθμούς Βάσης, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Πολιτεία βρίσκεται κοντά στην υλοποίηση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Η/Μ ακτινοβολίας, μια πρόταση του Κλάδου που υιοθετήθηκε από την Πολιτεία και που ελπίζουμε να ενισχύσει τη διαφάνεια και να καθησυχάσει τυχόν ανησυχίες των πολιτών, αφού θα μπορούν να γνωρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου για όλους τους σταθμούς βάσης σε όλη την επικράτεια.
Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι τα θέματα αδειοδότησης δημιουργήθηκαν από την πολυπλοκότητα του προηγούμενου νομικού πλαισίου και την καθυστέρηση της διαδικασίας από ορισμένους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι έφτασαν το μέσο χρόνο αδειοδότησης για κάθε σταθμό βάσης σε περισσότερο από 2 έτη, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν εσφαλμένες αντιλήψεις. Ελπίζουμε πραγματικά ότι όλα αυτά ανήκουν εν μέρει στο παρελθόν και ότι θα προωθηθούν θεσμικές διαδικασίες που θα προάγουν την ομαλή ανάπτυξη των δικτύων και υπηρεσιών της κινητής τηλεφωνίας, αλλά και των ασύρματων επικοινωνιών γενικότερα».
Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην κινητή τηλεφωνία; Ποιες οι εξελίξεις;
«Οι εξελίξεις στον Κλάδο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ραγδαίες. Όπως προανέφερα, η αγορά κινητής τηλεφωνίας έχει μετεξελιχθεί σε μια ευρύτερη αγορά κινητών επικοινωνιών. Η δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης στο Internet μέσω των δικτύων κινητών επικοινωνιών και η είσοδος στην αγορά των smartphones και tablets, έφεραν ριζικές αλλαγές στο ρόλο του κινητού τηλεφώνου και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Συγκεκριμένα, οι νέες κινητές συσκευές πλέον υποστηρίζουν ενεργά τη διαδραστική επικοινωνία (υπηρεσίες φωνής, VoIP) ενώ τα διαθέσιμα εργαλεία επικοινωνίας ολοένα αυξάνονται και βελτιώνονται. Ταυτόχρονα, νέες δυνατότητες δίνονται σε διάφορους τομείς όπως είναι της ψυχαγωγίας, των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, της ανάπτυξης υπηρεσιών έξυπνων πόλεων κλπ.
Και οι εξελίξεις δεν σταματούν εδώ. Η τάση για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον, τροφοδοτούμενη από μια σειρά εξελίξεων, όπως η αύξηση της διείσδυσης των προηγμένων κινητών συσκευών (smartphones και tablets), η επικράτηση του cloud computing, η ανάπτυξη καινοτόμων συμπληρωματικών υπηρεσιών και εφαρμογών, όπως οι κινητές ηλεκτρονικές πληρωμές και οι υπηρεσίες ασύρματης επικοινωνίας κοντινού πεδίου (Near Field Communication, NFC) και η περαιτέρω ανάπτυξη υπηρεσιών Machine-to-Machine (M2M), όπως οι υπηρεσίες ασύρματης τηλεμέτρησης και εποπτείας, οι υπηρεσίες διαχείρισης στόλου οχημάτων κ.λ.π, που οδηγούν τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις αναπτυξιακές αγορές-στόχους των εταιριών του Κλάδου τα επόμενα χρόνια».