Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο το νέο Δικαστικό Μέγαρο όπως ανακοίνωσε χθες ο Γ.Γ.του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Νίκος Κανελλόπουλος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το δήμαρχο Γ. Κουράκη.

Ειδικότερα το πολιτικό στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Γ.Γ Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του ΥΠΑΝ και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νικόλαου Ματζούφα, να προχωρήσει άμεσα στο έργο της κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «σε ένα μήνα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσει η προκήρυξη για την δημοπράτηση και σε χρονικό διάστημα όχι πέρα των δύο χρόνων θα παραδοθεί στον λαό της Κρήτης, στο λαό του Ηρακλείου για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης».

Ο Γ.Γ του υπουργείου Δικαιοσύνης πρόσθεσε επίσης ότ σε δύο χρόνια η εικόνα της παραλίας θα αλλάξει γιατί όπως είπε το έργο δεν είναι μόνο ένα έργο για τη Δικαιοσύνη, είναι ένα έργο σημαντικό και για το Δήμο Ηρακλείου διότι θα αποτελέσει την «πρώτη φωτογραφία» μια θετική εικόνα για τους επισκέπτες που έρχονται από το λιμάνι, ειδικά για την Κρουαζιέρα «η εικόνα της παραλίας θα αλλάξει και θα ομορφύνει περισσότερο την πόλη» είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την σημαντική αυτή εξέλιξη τονίζοντας ότι με την υλοποίηση αυτού σπουδαίου έργου για την πόλη θα εξυπηρετούνται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις πολίτες, δικαστικοί λειτουργοί και ο νομικός κόσμος. Παράλληλα, όπως τόνισε, θα αλλάξει πλήρως την εικόνα του λιμανιού της ευρύτερης περιοχής όπου θα ανεγερθεί, ενώ θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά και το κέντρο της πόλης. Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Κανελλόπουλο για τη συνεργασία που είχαν για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Όπως είναι γνωστό το Δικαστικό Μέγαρο πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή του ανατολικού πολεοδομικού κέντρου, η μελέτη ολοκλήρωσης του οποίου εκκρεμεί από τη 10ετία του ʼ90 … παρά τις αλλεπάλληλες πολιτικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες της δημοτικής Αρχής για την ολοκλήρωση της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, που είχε πάρει στους ώμους του όλο το βάρος της υλοποίησης του πολύ σημαντικού αυτού έργου, ζήτησε και πέτυχε την προώθηση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, προκειμένου να επιταχύνει την κατασκευαστή του Δικαστικού Μεγάρου. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να ξεμπλοκάρει από την οδυνηρή αγκύλωση μια από τις πιο σημαντικές πολεοδομικές μελέτες του Ηρακλείου (που αφορά σε μια περιοχή κεντροβαρούς σημασίας για την πόλη, όχι μόνο γιατί απέχει μια “ανάσα” από το ιστορικό κέντρο, αλλά και γιατί προβλέπεται να κατασκευαστούν στη συγκεκριμένη περιοχή υποδομές που θα ξεμπλοκάρουν τη λειτουργία της πόλης).