«Ναι» στην αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση του κόμματος που ζητούσε να μην ισχύει η υπουργική απόφαση με την οποία αποφασίστηκε η αναστολή κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης για τη Χρυσή Αυγή.

Οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ακόμη υποστηρίζει η ΧΑ ότι η εφαρμογή της εν λόγω υπουργικής απόφασης της προκαλεί ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη, καθώς αναστέλλεται η καταβολή του συνόλου της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται να λάβει για το 2013, η οποία ανέρχεται στα 873.114,83 ευρώ.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τη ΧΑ, δημιουργεί αδυναμία ουσιαστικής συμμετοχής της στις επερχόμενες Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, κάτι που την θέτει σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων κομμάτων.

Το Δημόσιο από την πλευρά του αποκρούει τον ισχυρισμό της Χρυσής Αυγής ότι θα υποστεί οικονομική ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη και αυτό γιατί από την τακτική χρηματοδότηση του 2013 έχει καταβληθεί η πρώτη δόση των 873.114 ευρώ.

Και προσθέτει ως προς την εκλογική χρηματοδότηση ότι η στέρησή της δεν περιορίζει σημαντικά την πολιτική επικοινωνίας του κόμματος, καθώς σε προεκλογικές περιόδους οι ΟΤΑ διαθέτουν χωρίς χρήματα χώρους για διαφήμιση, ενώ οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα μεταδίδουν μηνύματα των κομμάτων χωρίς δαπάνη.

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγήτρια η Μαρία Καραμανώφ) επισημαίνει ότι η υπουργική απόφαση «εκτελεί» αυτολεξεί την απόφαση της Βουλής.

Ετσι, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας η αίτηση της Χρυσής Αυγής είναι απαράδεκτη, καθώς ουσιαστικά στρέφεται κατά της αποφάσεως της Βουλής, την οποία το ΣτΕ δεν μπορεί να ελέγξει.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση της κυρίας προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) της Χρυσής Αυγής έχει προσδιοριστεί να γίνει στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.