Επιμένουν τα θύματα για τους ληστές των κοσμηματοπωλείων

Ν’ αποδομήσει τις καταθέσεις τους επιχειρεί η υπεράσπιση


Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Να αποδομήσουν τις μαρτυρικές καταθέσεις, οι οποίες στοχοποιούν ως δράστες των ένοπλων ληστειών σε κοσμηματοπωλεία τουριστικών περιοχών του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου τους πέντε καταδικασθέντες νεαρούς Αλβανούς, επιχειρούν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Οι καταθέσεις αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με παθόντες, οι οποίοι βρέθηκαν τετ-α-τετ με τους ένοπλους κουκουλοφόρους και αναγνώρισαν, όπως ανέφεραν, τον σωματότυπο των δραστών. Συνήγοροι υπογράμμισαν ότι είναι εξαιρετικά επισφαλές να αναγνωρίζεις κάποιον μόνο και μόνο επειδή ο σωματότυπος του προσομοιάζει με αυτόν των ληστών. Επιπλέον από την πλευρά της υπεράσπισης αφέθηκαν αιχμές για την διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Αστυνομία προκειμένου οι παθόντες να αναγνωρίσουν τους υπόπτους, στο στάδιο της προανάκρισης.

Ωστόσο, όπως και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην κατάθεση του μοναδικού μάρτυρα, ο οποίος πέραν από τον σωματότυπο, αναφέρεται με βεβαιότητα και στην αναγνώριση προσώπων καθώς στην διάρκεια συμπλοκής απέσπασε την κουκούλα από το κεφάλι ενός εκ των ληστών, κάτι όμως που αμφισβητείται από την υπεράσπιση.

Ο μάρτυρας με πολύ παραστατικό τρόπο περιέγραψε στο δικαστήριο καρέ-καρέ τα όσα εκτυλίχθηκαν μέσα στο κοσμηματοπωλείο του φίλου του, στο Μπαλί, όταν εισέβαλαν οι ένοπλοι ληστές. Γύρισε προς το εδώλιο και υπέδειξε με απόλυτη βεβαιότητα δύο εκ των ληστών με τους οποίους συνεπλάκη το μοιραίο βράδυ και ενώ οι σφαίρες έπεφταν «βροχή». Ο ένας ήταν εκείνος από τον οποίο απέσπασε την κουκούλα, στον άλλο είδε καθαρά, όπως είπε, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του καθώς είχε καλύψει το κεφάλι του με την ενσωματωμένη κουκούλα του μπουφάν του. Ακόμα αναγνώρισε ένα ακόμα κατηγορούμενο, ως τον συνεργό τους που περίμενε στο αυτοκίνητο, στη θέση του οδηγού.

Η δίκη διακόπηκε για το πρωί της Τετάρτης λόγω απουσίας μάρτυρα αστυνομικού της Ασφάλειας Ηρακλείου. Η υπεράσπιση θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη την εξέταση του συγκεκριμένου αστυνομικού, ο οποίος ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί χθες παρά την κινητοποίηση που έγινε. Έτσι, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης διέκοψε για αύριο, διατάσσοντας την κλήτευση του συγκεκριμένου μάρτυρα.

Την ακροαματική διαδικασία παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία η Ιρλανδή σύζυγος ενός εκ των καταδικασθέντων κατηγορουμένων, η οποία έχει επιδοθεί σε εκστρατεία αθώωσης του 29χρονου. Στο πλευρό της βρίσκονται οι γονείς της, φίλοι αλλά και μάρτυρες υπεράσπισης όπως ο κορυφαίος Αμερικανός εμπειρογνώμονας εγκληματολογίας και DNA, Greg Hampikian.