
Αποζημίωση-ρεκόρ κατά της Τουρκίας
90 εκατ. ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την εισβολή στην Κύπρο
Αποζημίωση - ρεκόρ ύψους 90 εκατ. ευρώ επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εναντίον της Τουρκίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέσθηκαν στην Κύπρο κατά και μετά την τουρκική εισβολή.
Τα 30 απ’ αυτά τα εκατομμύρια αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.
Σύμφωνα με την απόφαση, η Τουρκία υποχρεούται να καταβάλει την αποζημίωση εντός τριμήνου, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έχει την υποχρέωση εντός 18 μηνών από την παραλαβή των χρημάτων να διανέμει τα ποσά στους ενδιαφερόμενους, δηλαδή στους συγγενείς των αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους. Η ποινή του ΕΔΑΔ είναι η πιο βαριά που έχει εκδοθεί εναντίον της Τουρκίας μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του. Η απόφαση είχε ληφθεί στις 10 Μαΐου του 2001 και γινόταν αναφορά σε 14 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την ποινή σε μεταγενέστερο στάδιο.
Με βάση την απόφαση υπήρχε παραβίαση του δεύτερου άρθρου για τον δικαίωμα διαβίωσης, του άρθρου 3 για τα βασανιστήρια, του άρθρου 5 την ασφάλεια του ατόμου και την ελευθερία, του άρθρου 6 για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, του άρθρου 8 για τον σεβασμό στην ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή, του άρθρου 9 για ελευθερία στην θρησκεία και την συνείδηση, του άρθρου 10 για την ελευθερία έκφρασης, του άρθρου 13 για το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής, του άρθρου 1 του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου 1 για το δικαίωμα στην περιουσία.
Η πιο βαριά ποινή αποζημίωσης από το ΕΔΑΔ σε σχέση με την Κύπρο εναντίον της Τουρκίας επιβλήθηκε το 2009 και αφορούσε το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υποθέσεις αυτές είχαν ξεκινήσει πριν ιδρυθεί η λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.
Ενδεικτικό πάντως της στάσης που θα τηρήσει η Τουρκία είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος πριν από την απόφαση είχε δηλώσει πως δεν είναι ούτε δεσμευτική ούτε έχει σημαντική αξία.
Τα τουρκικά μέσα χαρακτηρίζουν το ύψος της αποζημίωσης ως ρεκόρ. Το τουρκικό κανάλι ΝΤV σχολιάζει ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων. Όπως επισημαίνεται από το κανάλι, το ποσό των 30 εκατομμυρίων θα δοθεί για τις οικογένειες των αγνοούμενων