Η Βιργινία Μανασάκη- Ταβερναράκη συνέδεσε το όνομά της με την επίτευξη ενός εκ των βασικών στόχων της πρώτης αιρετής Περιφέρειας Κρήτης. Ως εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος στον τομέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ήταν η βασική εισηγήτρια σε όλη τη διαδικασία για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ) και την έγκρισή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η ίδια δηλώνει στην «Π» ενθουσιασμένη από την εμπειρία της στο απερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο συνδυασμός του Σταύρου Αρναουτάκη πρέπει με τη λαϊκή ετυμηγορία να συνεχίσει το έργο του για την ανάπτυξη της Κρήτης.

Η συνέντευξη έχει ως έξης:

- Κα Μανασάκη, τι γεύση σας άφησε η πρώτη θητεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

«Διανύοντας την πρώτη θητεία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, βίωσα μια πλειάδα εμπειριών και έντονων συναισθημάτων. Η αίσθηση πάντως που αφήνει η συμμετοχή σε ένα συλλογικό όργανο όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι απολύτως θετική. Η δύναμη που σου δίδει η εντολή των πολιτών να τους εκπροσωπήσεις, αλλά και η χαρά της δημιουργικότητας και της ουσιαστικής παρέμβασης στα μεγάλα και τα μικρά πολιτικά θέματα της Κρήτης είναι συγκλονιστικές εμπειρίες και η ικανοποίηση που τελικά σου προσφέρουν είναι ανεκτίμητη».

-Πώς μπορείτε να προσφέρετε στην αυτοδιοίκηση σήμερα μέσα από την επιστημονική σας ιδιότητα, και ποιος είναι ο απολογισμός του έργου σας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας σας;

«Όσον αφορά στον απολογισμό του έργου μας, ως μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου, συνέβαλα κι εγώ στο κοινό εγχείρημα για τη βελτίωση και την ανάδειξη του τόπου μας με:

• Την εξέλιξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

• Την παρέμβαση για σημαντικές τροποποιήσεις στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό.

• Την αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ που αφορούν στην προστασία του φυσικού μας πλούτου.

• Την ένταξη και υλοποίηση μεγάλου αριθμού αποχετευτικών έργων.

• Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ελεγχόμενη ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ στην Κρήτη

• Την πραγματοποίηση δράσεων με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Επίσης ως Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενός τομέα που αποτελεί και την επιστημονική μου εξειδίκευση και την εργασιακή μου ενασχόληση, υπήρξα συντονίστρια και βασική εισηγήτρια όλης της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ) και την έγκρισή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο, επιτυγχάνοντας έναν απʼ τους πιο βασικούς πολιτικούς στόχους της περιφερειακής θητείας και κατατάσσοντας την Περιφέρειά μας πρώτη σε όλη την Ελλάδα, στον εκσυγχρονισμό και στην εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Θεωρώ πως σήμερα περισσότερο από ποτέ η περιφερειακή αυτοδιοίκηση με τη μορφή που έχει πάρει, έχει την ανάγκη από νέα και άφθαρτα πρόσωπα, που επιπροσθέτως θα διαθέτουν την κατάρτιση και το επιστημονικό υπόβαθρο για να ασχοληθούν με ουσιαστικό τρόπο με κάθε εξειδικευμένο ζήτημα που θα απασχολήσει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Υπʼ αυτό το πρίσμα νομίζω πως συμπληρώνω τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για μια εκπροσώπηση προς όφελος των πολιτών».

-Τι εκτιμάτε για την επόμενη μέρα των εκλογών στην Περιφέρεια Κρήτης;

«Εκτιμώ ότι ο κόσμος θα επιλέξει και πάλι για περιφερειάρχη τον Σταύρο Αρναουτάκη, γιατί κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής με το έργο και τη συμπεριφορά του και γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως πρέπει να δώσει την ευκαιρία της συνέχειας στο αναπτυξιακό του όραμα, να υπάρξει η δυνατότητα να γίνει έργο και πράξη το πρόγραμμά του, που κύριο στόχο έβαλε τον άνθρωπο και το περιβάλλον της Κρήτης».

-Τι αποτελεί για σας η ενασχόληση με τα κοινά;

«Η ενασχόληση με τα κοινά για μένα είναι μια ατέρμονη προσπάθεια να συμβάλω όσο μπορώ από την πλευρά μου στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας και των ανθρώπων του, επιστρατεύοντας όλες μου τις δυνάμεις και μέσα από το πεδίο που γνωρίζω και μέσω της επαφής μου με τον κόσμο. Πιστεύω στο θεσμό της πολιτικής, γιατί σου δίνει τη δύναμη και σου ανοίγει το δρόμο για να μπορέσεις να χαράξεις στρατηγική και να προσφέρεις ουσιαστικά στον κόσμο και στον τόπο που ζεις».

- Ποιο είναι το κορυφαίο άλυτο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα το νησί μας;

«Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τον τόπο μας, όπως και όλη την Ελλάδα, είναι η ανεργία και οι ολέθριες συνέπειες που επιφέρει. Η αβεβαιότητα για το μέλλον, που δημιουργεί ειδικά στους νέους ανθρώπους που πληρώνουν το τίμημα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι η κύρια αιτία για την κατάρρευση του κοινωνικού θεσμού πέρα από την οικονομική εξαθλίωση και την άρνηση για συμμετοχή, συνεισφορά και εξέλιξη. Όταν οι νέοι στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα και φτάνουν να έχουν θέμα επιβίωσης, αρνούνται να συμμετέχουν στις εξελίξεις, και έτσι δημιουργείται έλλειμμα στο δυναμικό ανάπτυξης του τόπου. Αυτό όμως φέρει και το τέλος ενός τόπου. Σʼ αυτό το πρόβλημα πρέπει να εστιάσουμε για να βρούμε τη λύση και να μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».

-Τι σας ενοχλεί σήμερα περισσότερο στην Κρήτη, που θα πρέπει νʼ αλλάξει άμεσα;

«Ως λαός εμείς οι Κρητικοί χαρακτηριζόμαστε από ιδιαιτερότητες με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Αυτό που χρειάζεται να αλλάξει σήμερα στον τόπο μας είναι η νοοτροπία και η αντίληψη του κόσμου, πάνω σε θέματα που αφορούν τη συλλογικότητα, την ομαδικότητα και την καλή πίστη, σε μια κοινή προσπάθεια για να διεκδικήσουμε αυτά που θέλουμε όλοι τελικά, γιατί οι στόχοι μας είναι κοινοί. Η κουλτούρα του κόσμου λοιπόν πρέπει να αλλάξει για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από κοινού τις υποδομές, το σεβασμό στο περιβάλλον και την άρση της κοινωνικής αδικίας.

- Έχετε εμπειρία από το παρελθόν από εκλογικές διαδικασίες. Πώς βιώνετε αυτή την προσπάθεια εκλογής;

«Διαχρονικά η κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Αυτή τη φορά όμως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αισθάνομαι ότι υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία να απευθυνθείς στους πολίτες και να αντιπαρέλθεις τη δυσπιστία και πολλές φορές ακόμη και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου. Το θετικό όμως είναι ότι, μιας και ο λαός της Κρήτης έχει βαθειά δημοκρατικές αντιλήψεις, στο τέλος πάντα αναγνωρίζει ότι ακόμα και στη δυσμενέστερη οικονομικοπολιτική συγκυρία, ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξουμε τον τόπο μας και τις τύχες μας είναι η συμμετοχή μας στην εκάστοτε εκλογική διαδικασία».

-Γιατί να σας ψηφίσει ο πολίτης του Νομού Ηρακλείου;

«Αξιολογώντας αφενός το παραγόμενο έργο της πρώτης εκλεγμένης περιφερειακής Αρχής και αφετέρου την ποιότητα του ανθρώπινου στελεχιακού δυναμικού του συνδυασμού «Κρήτη Πρώτη Δύναμη» προεξάρχοντος του Σταύρου Αρναουτάκη, οι πολίτες της Κρήτης, έχουν κάθε λόγο να μας εμπιστευθούν ξανά και να μας δώσουν μια καθαρή εντολή, να συνεχίσουμε το έργο μας».