Του Γιάννη Μοσχονά*

Πριν λίγες μέρες αποχαιρέτησα έναν πρώην μαθητή μου, κάτοχο πλέον διδακτορικού διπλώματος, όταν έφευγε για δουλειά που βρήκε στην Ολλανδία.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είδα κι άλλους πολλούς, στην πλειοψηφία τους νέους ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτούς με λαμπρές σπουδές, να εγκαταλείπουν την Ελλάδα, στην πιο παραγωγική τους ηλικία.

Είναι αυτοί που αναμετρήθηκαν με το «θεριό» της ανεργίας, ηττήθηκαν, αλλά δεν υποτάχθηκαν! Είναι εκείνοι που δεν συμβιβάστηκαν με λιγότερα από όσα αξίζουν! Είναι αυτοί που αγνοήθηκαν από την εγχώρια μνημονιακή συμβιβασμένη πολιτεία και τους Ευρωπαίους εταίρους-ψευτοσυμμάχους της!

Είναι η νέα γενιά οικονομικών μεταναστών με αυξημένα προσόντα, της χρεοκοπημένης νεότερης Ελλάδας!

Στη χώρα όμως της εικονικής ανάπτυξης και του «πρωτογενούς πλεονάσματος», επικρατούν τώρα ρυθμοί προεκλογικής περιόδου, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα!

Στη χώρα της υπερβολής, της λήθης και του ωχαδερφισμού, αναβιώνουν ξανά παλιές συνήθειες και νοοτροπίες, που εγώ τουλάχιστον νόμιζα ότι τις είχαμε αφήσει πίσω μας!

Βλέπω πρώτα απ’ όλα τους επιτηρητές των μνημονίων, τα νέα αφεντικά της χώρας, να καταβάλουν Ηράκλεια προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουν τους «αχυρανθρώπους τους» στις επάλξεις της απόλυτα ελεγχόμενης εξουσίας τους! Αυτό το γεγονός αποτελεί και την απόδειξη ότι δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι τη λύτρωση!

Οι εκλογές του Μαΐου θα αποτελέσουν απλά μια παρένθεση, με μπόλικη δόση «παραισθησιογόνων» εικονικής ευημερίας, για να επιστρέψουμε και πάλι αμέσως μετά στην ωμή, σκληρή και καταθλιπτική μας πραγματικότητα!

Βλέπω ετερόκλητες και ανίερες ιδεολογικά και πολιτικά συμμαχίες να αναπτύσσονται, με μοναδικό κίνητρο το ατομικό και το κομματικό συμφέρον. Πάθη, μίση και ιστορικές βεντέτες παραμερίζονται για να δώσουν τη θέση τους στην ιδιοτέλεια την μικρότητα και την υποτέλεια, απαραίτητα «πολιτικά αφροδισιακά», που απαιτούν και επιβάλουν οι κανόνες του παιχνιδιού της νομής της εξουσίας! Βλέπεις, την δόξα πολλοί μίσησαν, το χρήμα ουδείς!

Βλέπω «ελιές» που πασχίζουν να φυτρώσουν όπως-όπως σε «μολυσμένα» χωράφια από τις θαμμένες ανενεργές λίστες Λαγκάρντ, τα χημικά πολεμικά απόβλητα και τα σάπια «τοξικά» κατάλοιπα ενός ανύπαρκτου σοσιαλισμού!

Βλέπω τεχνητά «ποτάμια» με γαλαζοπράσινα «νερά», να λειτουργούν ως αναχώματα και να απειλούν να πάρουν στο πέρασμα τους νοοτροπίες και συμπεριφορές ενός παρωχημένου πολιτικού συστήματος, με το οποίο όμως διαμηνύουν ότι θα συνεργαστούν, αμέσως μετά την λαϊκή νομιμοποίηση τους, για το καλό της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας!

Βλέπω συμμορίες ακροδεξιών, τους «νονούς» της μαύρης «πολιτικής μας νύχτας» να αλλάζουν τίτλους στην μαρκίζα του «μαγαζιού» τους και καλυπτόμενοι πίσω από την ανοχή της δημοκρατίας, να καπηλεύονται ως αδίστακτοι τυμβωρύχοι, τον θυμό και την αγανάκτηση της κοινωνίας.

Βλέπω το αρραγές και ΜΕΓΑ-λοπρεπές μέτωπο των εκδοτικών και μιντιακών εγχώριων συμφερόντων, να «ΣΚΑΕΙ μύτη» ξανά, ως ΘΕΜΑ-τοφύλακας της κυβερνητικής προπαγάνδας και επίσημος χορηγός και εγγυητής της εθνικής μας αποβλάκωσης, σε διατεταγμένη υπηρεσία και πάλι και σε ρόλο καθησυχαστικό αυτή τη φορά, εξυμνώντας την ανοδική πορεία της χώρας προς τις αγορές! Είναι οι ίδιοι που κατά το πρόσφατο παρελθόν, σκορπούσαν ανελέητα τον τρόμο τον φόβο και τον πανικό της υποταγής!

Το μόνο που δεν βλέπω όμως πουθενά, είναι η αντίδραση του κόσμου! Να υποθέσω και να ευχηθώ ότι, ίσως αυτή εκδηλωθεί μέσω του ύψιστου δημοκρατικού δικαιώματος της ψήφου!

Οι αυτό-διοικητικές εκλογές θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν διαφορετική υπόσταση στην συνείδηση των πολιτών! Θα έπρεπε ο γνώμονας των επιλογών μας να είναι το καλό της πόλης μας , το καλό του χωριού μας και όχι μόνο του σπιτιού μας. Δυστυχώς όμως, όπως φαίνεται, η νοοτροπία είναι το τελευταίο πράγμα που μπορεί να αλλάξει σε μια κοινωνία!

Οι ίδιοι οι τοπικοί μας άρχοντες, αρχικά εμφανίστηκαν υπεράνω κομματικών δεσμεύσεων και χρισμάτων, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν αποποιούνται την κομματική τους ταυτότητα και στη συνέχεια «μάζεψαν» μέσα στις λίστες τους, όλα τα γνωστά «φρούτα εποχής» που ευδοκιμούν συνήθως σε εύκρατα προεκλογικά κλίματα, όχι μόνο από το δικό τους κομματικό «θερμοκήπιο», αλλά και από άλλα ετερόκλητα ιδεολογικά «περιβόλια», με κριτήριο και μόνο την πολυπόθητη «συγκομιδή» των «χρυσών κουκιών!»

Έτσι και ο ανυποψίαστος ψηφοφόρος με τη σειρά του, βλέπει την προεκλογική περίοδο σαν μια «χρυσή ευκαιρία» και πάλι, για να προωθήσει γρήγορα και εύκολα τα μικρο-ρουσφετάκια του, με αντάλλαγμα την ψήφο του. Πρέπει όμως να γνωρίζει πριν το πράξει, όπως έχει πει και κάποιος διάσημος ψυχολόγος, πως «το αντίθετο του θάρρους στην κοινωνία μας δεν είναι η δειλία, είναι το βόλεμα!».

Οι Ευρωεκλογές αποτελούν αναμφισβήτητα το διακύβευμα της επόμενης μέρας για την τύχη της Ελλάδας, όταν οι περισσότερες πια αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της οικονομίας μας λαμβάνονται εντός του Ευρωκοινοβουλίου, κι όλα αυτά μέσα σε μια Ευρώπη που, δεν ξέρω αν αλλάζει, αλλά ξέρω πολύ καλά πως πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει!

Αντίστοιχα, τεράστια είναι και η δική σου ευθύνη ψηφοφόρε, για τους ανθρώπους και τις πολιτικές που καλείσαι να επιλέξεις με την ψήφο σου, ώστε να προωθήσουν δυναμικά και αποτελεσματικά τα νόμιμα και δίκαια συμφέροντα της χώρας σου, αλλά κυρίως να προσπαθήσουν να ζωντανέψουν ξανά την ελπίδα στα μάτια των παιδιών σου!

Θα ακούσεις και πάλι πολλές υποσχέσεις και θα βρεθούν ξανά στο δρόμο σου πρόθυμοι επαγγελματίες «Μαυρογιαλούροι», για να σου πουλήσουν σε τιμή ευκαιρίας, ψεύτικες και φθηνές ελπίδες, πολιτικά «γενόσημα όνειρα» με ημερομηνία λήξης, εκείνη της επόμενης των εκλογών!

Το νου σου ψηφοφόρε μη σου κλέψουν την ψήφο! Μην τους πιστέψεις ότι και να σου πουν! Η ψήφος σου είναι σαν μια σφαίρα! Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάς τη δύναμη της! Πηγαίνει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι πιστεύεις στον προορισμό της και όταν φύγει δεν γυρίζει πίσω! Αν δεν την χρησιμοποιήσεις είναι εντελώς ακίνδυνη, αν όμως αποφασίσεις να εκμεταλλευτείς την δυναμική της, κάνεις τους πάντες να ανησυχούν! Αν την «πετάξεις» στον αέρα, κάποιοι θα ανακουφιστούν, ίσως και να πανηγυρίσουν, αλλά αν πετύχεις το στόχο σου, μπορεί και να αλλάξει η ζωή σου! Αν την στρέψεις ενάντια στον εχθρό σου μπορεί να απειλήσεις, αν την στρέψεις κατά του εαυτού σου μπορεί να σε σκοτώσει!

Πρέπει όμως επίσης να έχεις υπόψη σου ότι, η ψήφος μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη και πολύ πιο επικίνδυνη από μια σφαίρα! Γιατί, σύμφωνα με τον σημαντικότερο πρόεδρο των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής, Αβραάμ Λίνκολν:

«Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου!».

* Ο Γιάννης Μοσχονάς είναι εκπαιδευτικός

moschonas@gmail.com