Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ένα χρόνο μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την πεζοδρόμηση της Κατεχάκη και ακόμα δεν έχει γίνει η σχετική προσαρμογή στην κυκλοφοριακή μελέτη, ώστε να καταχωρηθεί η συγκεκριμένη χρήση του δρόμου…

Όπως είναι γνωστό, η πολύ σημαντική παρέμβαση ανάπλασης της Κατεχάκη, που έχει κυριολεκτικά περάσει από «σαράντα κύμματα», δρομολογήθηκε μέσα από μια απίστευτα ανορθόδοξη διαχείριση.

Αυτό συνέβη επειδή η δημοτική Αρχή αντί να ξεκαθαρίσει από την αρχή την κυκλοφοριακή χρήση του δρόμου, ώστε να αναθέσει την αντίστοιχη μελέτη έκανε το ακριβώς αντίθετο. Ανέθεσε μια μελέτη για τη διαμόρφωση της Κατεχάκη ως δρόμου ήπιας κυκλοφορίας και εκ των υστέρων αποφάσισε (το δημοτικό συμβούλιο) τη μετατροπή της σε πεζόδρομο… Ο ασυντόνιστος και αποσπασματικός τρόπος διαχείρισης των μελετών, εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, στο έργο ανάπλασης της Κατεχάκη, που είναι ένας από τους πιο κεντροβαρείς εμπορικά δρόμους της πόλης.

Σήμερα παρά το γεγονός ότι το έργο ανάπλασης και πεζοδρόμησης της οδού έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, εξακολουθεί να βρίσκεται σ’ εκκρεμότητα η προσαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης στη νέα διαμόρφωση. Το θέμα τέθηκε χθες από τους έμπορους της Κατεχάκη στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δ.Σπυριδάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει το όλο θέμα χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει πού οφείλεται η χρονοτριβή αυτή…

Στην ίδια συνάντηση οι έμποροι έθεσαν και το σοβαρότατο ζήτημα σήμανσης της οδού το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των πεζών αλλά και για την ενημέρωση των οδηγών.

Οι έμποροι από την πλευρά τους ξεκαθάρισαν ότι η υλοποίηση των έργων ανάπλασης έχουν πραγματικά αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής και προοπτικά αναμένεται να έχουν πολλαπλά οφέλη στην τόνωση της εμπορικότητά της. Όπως είπαν χθες στη διάρκεια της συνάντησης, το έργο πεζοδρόμησης της Κατεχάκη είναι όχι μόνο η φυσική προέκταση της ανάπλασης που έγινε στον γειτονικό δρόμο της Αργυράκη αλλά και ένα έργο που είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τη φιλοσοφία του έργου ανάπλασης της παλιάς πόλης. Ωστόσο, όπως είπαν, για να περιφρουρηθεί σωστά και να αξιοποιηθεί επί της ουσίας το έργο είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν και οι πινακίδες σήμανσης του δρόμου, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση στους οδηγούς για το πώς θα πρέπει να κινούνται και παράλληλα να προστατεύονται οι πεζοί.

Οι έμποροι της περιοχής εξήγησαν ότι μεταξύ άλλων εγείρονται σοβαρότατοι λόγοι δημόσιας ασφάλειας και υπογράμμισαν την ανάγκη να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες, προκειμένου να μη γίνονται ατυχήματα, κυρίως με τις μητέρες που προσπαθούν να κινηθούν προς τα καταστήματα με τα καρότσια τους.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ.Σπυριδάκης συμφώνησε ότι πράγματι είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπισθεί άμεσα το ζήτημα της σήμανσης, το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα διευθετηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.