Του  Γιάννη Μοσχονά*

Στη χώρα των σκανδάλων η διαφθορά δεν φαίνεται να έχει τελειωμό!

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της μιας αποκάλυψης, «σκάει» η επόμενη και την καλύπτει. Ολόκληρη η κοινή γνώμη έχει στρέψει τώρα την προσοχή της στο τελευταίο επεισόδιο διαφθοράς, που διαδραματίζεται στο χώρο του τραπεζικού συστήματος και συγκεκριμένα στο «τρελό φαγοπότι» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Πρωταγωνιστές είναι και πάλι κάποια «αγαπημένα παιδιά» του χρεοκοπημένου, αλλά ολοζώντανου πολιτικού μας συστήματος, που εξακολουθεί ως σύγχρονη «Λερναία Ύδρα» να επιβιώνει και να «μεγαλουργεί» εις βάρος μας, όσα κεφάλια και αν του έχουν κοπεί!

Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως η υποκρισία περισσεύει ενώ η λογική και η μνήμη βρίσκονται σε έλλειψη. Εκείνοι που δημιούργησαν το περιβάλλον της σήψης και της διαπλοκής, καταδικάζουν σήμερα «σθεναρά» τα πρόσωπα που «ξέρασε» το δικό τους σύστημα, όχι βέβαια από βούληση, αλλά ίσως από κάποιο ατύχημα!

Εγώ θέλω όμως να εστιάσω την κριτική μου, επιρρίπτοντας ευθέως τις ευθύνες στον κατ’ εξοχήν, κατά την γνώμη μου, υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία των διατραπεζικών συναλλαγών και θεσμικό θεματοφύλακα εκ του ρόλου του, της τραπεζικής πίστης και εμπιστοσύνης. Αναφέρομαι φυσικά στον κύριο Προβόπουλο, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος αν διέθετε την στοιχειώδη ευθιξία και ευαισθησία που απαιτεί η περίσταση, θα έπρεπε να έχει ήδη υποβάλει την παραίτηση του!

Αναρωτιέμαι, που ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος όταν το «πάρτι» του Τ.Τ. υπεξαιρούσε υπό μορφή δανείων 400 και πλέον εκατομμύρια ευρώ σε ημέτερους παράγοντες της εγχώριας αγοράς, που αρέσκονται μάλιστα να επιδίδονται στο δημοφιλές πια σπορ της δημιουργίας εξωχώριων εταιρειών, που αποτελούν και τα πλέον ασφαλή καταφύγια του σύγχρονου παράνομου πλουτισμού;

Γιατί υπέγραφε τις «αμαρτωλές» χορηγήσεις ο κύριος Προβόπουλος χωρίς να απαιτεί πρώτα την διασφάλιση των νόμιμων αντίστοιχων προβλεπόμενων εγγυήσεων;

Ο ελεγκτικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος, είχα την αίσθηση ότι, αποτελούσε την εγγύηση της νομιμότητας και της εγκυρότητας των συναλλαγών σε όλες εκείνες τις τράπεζες που είναι υπό τον έλεγχο της, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα διαψεύδει τις αισθήσεις μου!

Η απουσία σοβαρότητας και υπευθυνότητας κατά την τήρηση των καθηκόντων του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην συγκεκριμένη απάτη, επιτρέπει στην φαντασία μου να τολμά να τον χαρακτηρίζει, από αμελή και ανεπαρκή Διοικητή του σπουδαιότερου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, έως και «επίσημο προσκεκλημένο» στο «τρελό πάρτι».

Νομιμοποιούμαι ως Έλληνας πολίτης να ζητώ δημόσια την παραίτηση ή την απομάκρυνση του κυρίου Προβόπουλου από την θέση ευθύνης που κατέχει, γιατί είμαι πεπεισμένος πλέον ότι δεν υπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντα μου!

Εκτός από το πρόσωπο, φυσικά αμφισβητώ και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιλογή του εκάστοτε Διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, ως «εκλεκτό» μέλος του πολιτικού κατεστημένου και όχι ως αποτέλεσμα αξιοκρατικής και διαφανούς διαδικασίας, ως θα άρμοζε.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, πρόσφατα μάλιστα, από το υστέρημα των κόπων του Ελληνικού λαού ανακεφαλαιοποιήθηκαν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, γιατί όπως μας δήλωνε τότε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα πρέπει όλοι μαζί να ενισχύσουμε την ρευστότητα των τραπεζών μας, για να έρθει μετά η περιβόητη ανάπτυξη!

Μόνο που εμείς «επενδύσαμε» στη σωτηρία της χώρας, με κόστος τις ασύμμετρες απώλειες των εισοδημάτων μας και την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι «πατριώτες» επένδυαν τα απολεσθέντα δικά μας εισοδήματα, σε προσωπικούς λογαριασμούς που διατηρούν στις εξωχώριες εταιρείες τους.

Αισθάνομαι αηδία, ντροπή και απογοήτευση, γιατί δεν βλέπω παρ’ όλα αυτά να αλλάζει τίποτα!

Είμαι σίγουρος ότι και στο προσεχές μέλλον, θα ζητήσουν και πάλι οι ίδιοι άνθρωποι, από τους ίδιους ανθρώπους, να κάνουν τις ίδιες θυσίες, για να σώσουμε ξανά την ίδια χώρα!

* Ο  Γιάννης Μοσχονάς είναι Εκπαιδευτικός