Την απελπισία των ανθρώπων που αναζητούσαν εναγωνίως λίγα χρήματα για να ζήσουν εκμεταλλευόταν δουλεμπορικό κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στο Αιτωλικό. Ελληνες και Ρουμάνοι κρατούσαν φυλακισμένους ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες και τους έβαζαν να δουλεύουν στα χωράφια άνευ αμοιβής.

Η ασφάλεια Αττικής συνέλαβε πέντε Ελληνες και δύο Ρουμάνους, οι οποίοι κρατούσαν κλειδωμένους σε μία αποθήκη 12 Ρουμάνους και τους εξανάγκαζαν να εργάζονται επί 12 ώρες καθημερινά, χωρίς χρήματα. Οι Ελληνες συλληφθέντες είναι 39, 53, 54 και 56 ετών και μία 51χρονη γυναίκα, ενώ οι Ρουμάνοι είναι 31 και 28 ετών.

Η αρχή του τέλους για το κύκλωμα έγινε έπειτα από την καταγγελία που έκαναν πριν από ένα μήνα δύο από τα θύματα. Δύο Ρουμάνοι ενημέρωσαν την αστυνομία πως «στρατολογήθηκαν» από τους δύο συμπατριώτες τους που συνελήφθησαν. Οι τελευταίοι, εκμεταλλευόμενοι την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, τους υποσχέθηκαν νόμιμη εργασία στην Ελλάδα, σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ την ημέρα, δωρεάν σίτιση και διαμονή σε δωμάτια που θα τους παραχωρούσαν. Οταν βέβαια ήρθαν στην Ελλάδα, διαπίστωσαν πως τίποτα από αυτά δεν ίσχυε. Ο 31χρονος που συνελήφθη τους παρέλαβε και τους οδήγησε σε μία εγκαταλελειμμένη αποθήκη, με παντελή έλλειψη υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, όπου ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Από την επόμενη ημέρα τα θύματα εργάζονταν επί 12ωρο, καθημερινά, στη συγκομιδή μανταρινιών σε χωράφια, χωρίς να τους αποδίδουν τα χρήματα που εισέπρατταν τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, τους «χρέωναν» με 150 ευρώ τον καθένα, ως ενοίκιο για τη διαμονή στην αποθήκη.

Ο 53χρονος και η 51χρονη ήταν υπεύθυνοι για τις επαφές και τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για την αμοιβή των εργατών και των ίδιων, ο 39χρονος, ο 56χρονος και ο 54χρονος ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους στα χωράφια και σχεδόν όλοι ήταν υπεύθυνοι για την επιτήρησή τους και την επιστροφή τους στην αποθήκη, όπου διέμεναν.