Σημαντικό έργο έχει προσφέρει στους 17 μήνες λειτουργίας του το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης του Ηρακλείου, αφού οι 400 και πλέον εθελοντές φρόντισαν να εξεταστούν 1168 ασθενείς, να πραγματοποιηθούν 4300 κλινικές πράξεις, να εμβολιαστούν 500 παιδιά και να εκτελεστούν 1784 συνταγές.

Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα της “Π” με τίτλο: “Οι εθελοντές σώζουν τους ανασφάλιστους”, το Κοινωνικό Ιατρείο, μεταξύ άλλων, αναφέρει για την ταυτότητα και τους σκοπούς του:

“ Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης (ΚΙΑ) και το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης (ΚΦΑ) ιδρύθηκαν από το σύλλογο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου (ΔΚΑΗ ΑΜ.2467), με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας υγείας σε άπορους - ανασφάλιστους κατοίκους του Δήμου Ηρακλείου. Η σύλληψη και υλοποίηση της ιδέας καθώς και η λειτουργία των ΚΙΑ και ΚΦΑ είναι έργο συλλογικό και διαπνέεται από τις αρχές του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το ΚΙΑ/ΚΦΑ στελεχώνεται από 400 και πλέον εθελοντές, μέλη ή φίλους του ΔΚΑΗ: γιατρούς, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, γραμματείς, φοιτητές, τεχνικούς, εργάτες και γενικών υποστηρικτικών καθηκόντων, στηριζόμενους μόνο στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, χωρίς καμία οικονομική, κομματική ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση , κατεύθυνση, εποπτεία ή υστεροβουλία.

Τα ΚΙΑ/ΚΦΑ στεγάζονται σε κτίρια παραχωρημένα βάσει χρησιδανείου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη λεωφόρο Κνωσού, όπου λειτουργούν με ραντεβού παθολογικό ιατρείο, παιδιατρικό ιατρείο, οδοντιατρείο παιδιών και ενηλίκων, ψυχιατρικό-ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οφθαλμιατρείο και γυναικολογικό ιατρείο, συνεπικουρούμενα από 15 και πλέον ειδικότητες συνεργαζόμενων κλινικών και εργαστηριακών εξωτερικών γιατρών.

Στους 17 μήνες λειτουργίας του ΚΙΑ εξετάστηκαν 1168 ασθενείς, πραγματοποιήθηκαν 4300 κλινικές πράξεις, εμβολιάστηκαν 500 παιδιά και εκτελέστηκαν από το ΚΦΑ 1784 συνταγές”.

“Δώσε τρόπο

στην οργή σου”

Την έμπρακτη συμβολή τους στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης προς τον άνθρωπο που χρειάζεται υποστήριξη και βοήθεια έδειξαν πολλοί Ηρακλειώτες οι οποίοι συμμετείχαν στο τριήμερο δράσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που οργανώθηκε στο Ηράκλειο από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο) με θέμα “Δώσε τρόπο στην οργή σου”.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων δόθηκε η ευκαιρία για πολλές συζητήσεις σε θέματα που αφορούν στον κοινωνικό αποκλεισμό με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ: «Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ» του Γιώργου Κεραμιδιώτη. Ακόμη δόθηκε η ευκαιρία σε διάφορους αλληλέγγυους φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη και στις γειτονιές του Ηρακλείου να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις από την μέχρι τώρα έμπρακτη συμβολή τους στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Τέλος ορίστηκαν και συμφωνήθηκαν τρόποι συλλογικής αλληλέγγυας δράσης, προκειμένου να συμβάλλουμε όλοι από κοινού στην ηθική και πολιτική αντίσταση της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στην αγοραία ηθική και στην αγοραία πολιτική. Το ιατρείο είναι ανοικτό για όποιον συμπολίτη θέλει να βοηθήσει το έργο του.

Τηλέφωνο γραμματείας για ραντεβού και οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία: 2813008525, καθημερινά 10-12.