Σε ρωσικό έδαφος πάτησε ο Έντουαρτ Σνόουντεν, το «βαθύ λαρύγγι» της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), έχοντας παραλάβει τα ρωσικά έγγραφα που του παρείχαν προσωρινό άσυλο και του έδιναν την άδεια να φύγει από το αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου βρισκόταν αποκλεισμένος εδώ και πάνω από ένα μήνα.
Νωρίτερα, ο δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσερένα, δήλωσε ότι του παρέδωσε έγγραφα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Σνόουντεν, ο οποίος έλαβε προσωρινό άσυλο για ένα έτος, έφυγε για ασφαλή τοποθεσία. «Μόλις τον ξεπροβόδισα. Έφυγε για ασφαλή τοποθεσία. Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικό ζήτημα γι' αυτόν» είπε ο Κουτσερένα στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24.
Σύμφωνα με το Wikileaks, ο Σνόουντεν παρέλαβε το καθεστώς πρόσφυγα από τη Ρωσία.
Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Μόσχα δέχθηκε να δώσει προσωρινό άσυλο στον καταζητούμενο στις ΗΠΑ Σνόουντεν.
Ο Γιούρι Ουσάκοφ, ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν από την «σχετικά ασήμαντη» -όπως την χαρακτήρισε- υπόθεση του ασύλου του Σνόουντεν.
Την Τετάρτη ο πατέρας του Σνόουντεν ζήτησε από τον γιο του να παραμείνει στη Ρωσία, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι στις ΗΠΑ θα τύχει μιας «δίκαιης δίκης».
Ο Σνόουντεν παρέμενε εδώ και πολλές εβδομάδες στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας.
Ο ιδρυτής του Vkontakte, του μεγαλύτερου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας, πρότεινε χθες στον Αμερικανό πρώην σύμβουλο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν να εργαστεί για αυτόν!
«Προσκαλούμε τον Έντουαρντ Σνόουντεν στην Αγία Πετρούπολη και θα χαρούμε εάν αποφασίσει να ενταχθεί στην ομάδα των διακεκριμένων τεχνικών πληροφορικής που διαθέτουμε», έγραψε ο Πάβελ Ντούροφ στη σελίδα του στο αποκαλούμενο και «ρωσικό Facebook».