Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πολιτιστικό γεγονός, που θα προβάλει σημαντικά την Ελλάδα στο εξωτερικό, θα αποτελέσει η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» («Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great»), η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον Δεκέμβριο 2014 έως τον Σεπτέμβριο 2016 σε τέσσερα μουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ (Royal Ontario Museum, Canadian Museum of Civilization, The Field Museum, The National Geographic Museum).
Περισσότερα από 560 αρχαία έργα –αλλά και κάποια προπλάσματα, εκμαγεία και αντίγραφα— από ελληνικά μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Νομισματικό, το Επιγραφικό, το Μουσείο Ακρόπολης, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, θα ταξιδέψουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με σκοπό να συμπεριληφθούν στην έκθεση, η οποία θα προβάλει με μοναδικό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και δη της Μακεδονίας. Τα εκθέματα θα καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από την προϊστορία ως τους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, η δε διάρθρωση της έκθεσης σε εννέα ενότητες έχει ως στόχο την εξοικείωση του επισκέπτη με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
«Προοίμιο: Ο άνθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο» τιτλοφορείται η πρώτη ενότητα, που επικεντρώνεται σε έργα από τη νεολιθική εποχή στον ελλαδικό χώρο, την παρουσία των Κυκλαδιτών εμπόρων και ναυτικών με ταφικά ευρήματα από την Αμοργό, τη Νάξο και την Πάρο, αλλά και από τον κόσμο των Μινωιτών, που θα αναδείξουν χάλκινα και πήλινα ειδώλια, καραμαϊκά αγγεία, πινακίδες γραμμικής γραφής Α κ.α. Αλλά και ο μυκηναϊκός κόσμος δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια έκθεση. «Ο Αγαμέμνων και ο κόσμος των Μυκηναίων», όπως ονομάζεται η δεύτερη ενότητα, επικεντρώνεται όχι μόνον στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν αρχικά με τον μινωικό πολιτισμό, αλλά και στους βασιλικούς λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών του 16ου αιώνα, καθώς και στα διοικητικά, οικονομικά και θρησκευτικά κέντρα που αναπτύχθηκαν την περίοδο αυτή στην κυρίως Ελλάδα.
Η ενότητα «Ήρωες και αριστοκράτες» διηγείται κάποια από τα γεγονότα που οδήγησαν στη μετάβαση από το ανάκτορο στην «πόλη – κράτος», στις μετακινήσεις ελληνικών φύλων, στην ίδρυση αποικιών και νέων οικονομικών κέντρων. Οι επόμενες ενότητες «Αθλητές και Ολυμπιακοί Αγώνες» ή «Κούροι και Κόραι» μιλούν από μόνες τους ως προς τη θεματολογία που αναπτύσσουν, το ίδιο και η έκτη ενότητα «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης», όπου περίοπτη θέση θα έχει το γλυπτό του οπλίτη «Λεωνίδα» (480-470 π. Χ.) από το Μουσείο της Σπάρτης. Για το έργο αυτό η Ε’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς τη μετακίνησή του, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματά του μουσείου, ωστόσο το Συμβούλιο έκρινε ότι επειδή καθορίζει μια ολόκληρη ενότητα στην έκθεση, θα πρέπει να αποσταλεί.
Στους Αθηναίους είναι αφιερωμένες οι δύο επόμενες ενότητες («Αθηναίοι και Δημοκρατία» και «Οι Αθηναίοι και τα επιτεύγματά τους»), όπου η δομή της αθηναϊκής δημοκρατίας τεκμηριώνεται από επιγραφές, ανάγλυφα, όστρακα οστρακισμού, δικαστικές ψήφους, νομίσματα και προπλάσματα. Μάλιστα, στην περίπτωση της μετακίνησης του προπλάσματος της Αθηναϊκής Αγοράς του 5ου αι. π. Χ., η Α΄ΕΠΚΑ εξέφρασε αντιρρήσεις λόγω της σημασίας που έχει στην έκθεση του πρώτου ορόφου της Στοάς του Αττάλου. Η λύση ωστόσο δόθηκε μέσα από την πρόταση που έκανε ο καθηγητής Π. Βαλαβάνης και αποδέχτηκαν και τα υπόλοιπα μέλη: να σταλεί ένα πρόπλασμα από την Αρχαία Ολυμπία.
Οι ενότητες 8 και 9 δίνουν έμφαση στη Μακεδονία.