Σάββατο απόγευμα 20 Ιουλίου.
Κατάμεστη από κόσμο η εκκλησία του Αγίου Μηνά για σένα Μάριε.
Ήρθε να σ’ αποχαιρετήσει να σου πει το τελευταίο αντίο. Ανάμεσα στον κόσμο και παιδιά της Ζωοδόχου Πηγής σαν ξεσμηλιωμένο μελισσολόι αμήχανα τριγυρνούσαν γύρω σου.
Σφιγμένα τα χείλη όλων, δακρυσμένα τα μάτια κι η σκέψη να σταματά στο ξαφνικό μαντάτο του μισεμού σου. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που είχε συμβεί.
Μάριε, σε γνώρισα πριν από 25 περίπου χρόνια όταν η Ειδική Αγωγή ήταν κύρια απασχόλησή μου. Μου εξομολογήθηκες την αγωνία σου για τον Γιωργάκη σου. Μοιράστηκες τις έννοιες σου. Κοντά μας ήρθαν και άλλοι πολλοί και καλοί σου φίλοι: η Έφη, ο Μανούσος, ο Σπύρος, ο Χρήστος , η Αγγέλα και άλλοι. Γίναμε πολλοί, σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Κάποια στιγμή μπήκες μπροστά ιδρύοντας την Ένωση Γονέων και Φίλων Απροσάρμοστων Παιδιών και ύστερα από λίγο γεννήθηκε το Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Η Ζωοδόχος Πηγή». Εκφράστηκαν τότε πολλές απόψεις για την ονομασία του. Επικράτησε όμως η δική σου. Είχες βαθιά μέσα σου ριζωμένη από τους ενάρετους γονείς σου τη χριστιανική πίστη στην Παναγία μας και ήθελες να γίνει αυτό το κέντρο πηγή ζωής όχι μόνο για το δικό σου το παιδί αλλά και για άλλα παιδιά. Πίστευες ότι η όποια βοήθεια στο παιδί με τις ειδικές ανάγκες είναι βοήθεια σ’ ολόκληρη την οικογένεια και το στενό του περιβάλλον.
Ξεκίνησε έτσι η λειτουργία του με οκτώ παιδιά κάτω από δύσκολες οικονομικές και κτιριακές συνθήκες. Η δική σου όμως μορφή έγινε μαγνήτης και έγιναν πολλοί οι αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια. Ήταν χρόνια δύσκολα σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην εξεύρεση προσωπικού. Με ξάφνιασε η πρότασή σου: πρέπει να εκπαιδεύσουμε προσωπικό και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο απέναντι στα παιδιά με τις ειδικές ανάγκες. Σκέφτηκες αυτό που η Πολιτεία είχε χρέος να κάνει. Πέρα από την καθημερινή εκπαίδευση των παιδιών οργανώθηκαν σεμινάρια εκπαίδευσης προσωπικού και δημιουργήθηκαν έτσι τα πρώτα κύτταρα που μπόρεσαν να προσφέρουν βοήθεια σε παιδιά με Ειδικές Ανάγκες μέσα και έξω από τη «Η Ζωοδόχο Πηγή». Σ’ αυτά δίδαξαν αξιόλογοι εκπαιδευτικοί και δε θα ξεχάσω ότι τις πρώτες βεβαιώσεις επιμόρφωσης απένειμε ο τότε Πρύτανης κ. Γιώργος Γραμματικάκης χάρη στη δική σου προσωπικότητα, τη δική σου ακτινοβολία. Τα παιδιά χρόνο με το χρόνο πλήθαιναν και η «Ζωοδόχος Πηγή»- το δημιούργημά σου-έγινε χώρος χαράς, όπου οι γονείς αγωνίζονταν, οι φίλοι βοηθούσαν και οι Εκπαιδευτές προσπαθούσαν να κάνουν τα παιδιά να χαίρονται τη ζωή. Μεγάλωσε το Κέντρο «Η Ζωοδόχος Πηγή». Ανδρώθηκε χάρη στη δική σού προσωπικότητα, στις δικές σου δυνάμεις. Συνδέθηκε με το εξωτερικό. Δημιουργήθηκαν εργα- στήρια όπου σ’ αυτά σήμερα τα παιδιά δημιουργούν και χαίρονται από τα έργα τους με τη βοήθεια των άξιων εκπαιδευτών τους.
Η έννοια σου όμως άγγιξε και την οικογένειά τους, γι’ αυτό δημιούργησες και τον ξενώνα, ένα χώρο διαμονής και φιλοξενίας για τα παιδιά.
Μάριε, κατάφερες να δώσεις χαρά σε πολλά παιδιά και το έργο σου ανακούφισε τις οικογένειες τους πολύπλευρα. Δε νοιαζόσουν μόνο για τον Γιωργάκη σου, το ενδιαφέρον σου ίδιο για όλα τα παιδιά.
Σε αναζητούν από σήμερα γονείς και παιδιά. Σε αναζητούν οι συνεργάτες σου. Σε αναζητούν όμως και οι φίλοι σου, μα πιο πολύ η οικογένειά σου, οι δικοί σου. Καθημερινά σχεδόν με το τσαντάκι στον ώμο κατηφόριζες την Έβανς. Καλημέριζες γελαστός τους φίλους σου, μετέφερες τους προβληματισμούς σου σε πολλά θέματα και όταν η συζήτηση δυσκόλευε με χιούμορ κι ένα μικρό ανέκδοτο άνοιγες το δρόμο για συζήτηση σε άλλο θέμα. Οι φίλοι σου στο Κέντρο της πόλης δε θα σε ξαναδούν, Μάριε. Ανέλπιστα θα σε περιμένουν φίλοι και συνεργάτες να ζήσουν ξανά την ηρεμία σου, το χαμόγελο σου, να ακούσουν τις απόψεις σου και να συμμεριστούν τις έννοιες σου. Δεν είναι λίγοι αυτοί, γιατί είχες μόνο φίλους. Τους δημιούργησε η αγάπη σου για τον άνθρωπο από όποια θέση σε έταξε η ζωή. Αυτοί οι φίλοι γα χάρη σου δημιούργησαν πλάι στην Ένωση των Γονέων και Φίλων του Κέντρου και το Σύλλογο Φίλων της «Ζωοδόχου Πηγής» που η παρουσία του γίνεται έντονη σε κάθε ετήσια συνεστίαση.
Μάριε, καταξιώθηκες στον επαγγελματικό χώρο ανεβαίνοντας στην κορυφή της ιεραρχίας του Ο.Τ.Ε. Πιο πολύ όμως καταξιώθηκες στο χώρο της προσφοράς στα παιδιά με τις Ειδικές Ανάγκες. Σ’ αυτήν την προσφορά σου θα πρέπει να τονίσω ότι πολύτιμος βοηθός σου στάθηκε η αγαπημένη σου σύζυγος Μάρω αλλά και όλο το πλαίσιο της οικογένειάς σου. Έγινες έτσι ο μοναδικός, ο αναντικατάστατος.
Είναι γνωστό ότι η γέννηση, η ζωή και ο θάνατος συνθέτουν τον αέναο κύκλο της ζωής. Αυτή είναι η μοίρα μας.
Γέννηση σημαίνει νέα ελπίδα και αυτή η νέα ελπίδα επιβεβαιώνουν οι πράξεις, το ήθος και η ανθρωπιά σου Μάριε.
Ζωή για σένα Μάριε, σήμαινε όραμα, όνειρα, επιθυμία, αγάπη, αγώνας, αγωνία, ελπίδα και δημιουργία. Κι όλα αυτά τα βίωσες στο πέρασμα σου από τη ζωή.
Θάνατος σημαίνει λύτρωση, πόνος και μνήμη. Συμβαίνει σ’ όλους, σε κάθε οικογένεια. Όταν όμως πεθαίνουν οι άνθρωποι που αγαπάμε και που γνωρίσαμε όπως εσύ, ολόκληρα σύμπαντα πεθαίνουν μαζί τους. Λυπούμαστε και πονούμε γι’ αυτούς. Οι μνήμες αναπόφευκτες Μάριε, σηματοδοτούν μια θετική ανηφορική πορεία που έρχεται από το χθες, στέκεται επάξια στο σήμερα και δίνει κουράγιο, αισιοδοξία και δύναμη σ’ αυτούς που μένουν για το αύριο.
Φεύγεις όμως ξαφνικά κι αναπάντεχα με την έννοια σου στα προβλήματα των παιδιών που με τόση αγάπη και πάθος υπηρέτησες και πιο πολύ με την έννοια σου στον Γιωργάκη.
Αγιάτρευτος και βαρύς ο πόνος που αφήνεις στην αγαπημένη σου σύζυγο. Μάρω, στα παιδιά, τα εγγόνια και στους δικούς σου. Ξεκουράσου όμως με συντροφιά την ηρεμία που σε χαρακτήριζε. Η χαρά που χάριζες σε γονείς και παιδιά της “Ζωοδόχου Πηγής” ας γαληνέψει την ψυχή σου κι ανάλαφρη ας φτερουγίζει να συντροφεύει και να γαληνεύει τις καρδιές της αγαπημένης σου συζύγου και των παιδιών σου.
Μάριε, δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Χαράλαμπος X. Βαβουρανάκης