Ταμπουρωμένοι στο κονάκι της Μονής Εσφιγμένου στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, στις Καρυές, βρίσκονται οι μοναχοί ενώ έξω απ’αυτήν ως αργά το βράδυ παρέμεναν αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στο κονάκι βρίσκονται και πιστοί.
Χθες το πρωί επικράτησε ένταση όταν μοναχοί απέτρεψαν την επίδοση δικογράφου για την εκκένωση του αντιπροσωπείου. Όπως είπε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, «το πρωί έγινε προσπάθεια να εκτελεστεί μια αναγκαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπουν την εκκένωση του αντιπροσωπείου».
Ο δικαστικός επιμελητής που πήγε στην περιοχή για να εκτελέσει την απόφαση αυτή, συνοδευόμενος από ομάδα πολιτών, δέχτηκε επίθεση από το αντιπροσωπείο από ομάδα μοναχών της Μονής Εσφιγμένου που του πέταξαν εκρηκτικά.
Μετά το περιστατικό αυτό η κατάσταση εκτονώθηκε. «Τελέστηκε ένα ποινικό αδίκημα. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο» πρόσθεσε ο κ. Κασμίρογλου.
Μετά τα επεισόδια αυτά ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, έδωσε εντολή στις αστυνομικές αρχές να προχωρήσουν σε συλλήψεις εκείνων που προκάλεσαν τα επεισόδια. Ο εισαγγελέας ο οποίος σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έπεσαν και βόμβες μολότοφ (!) είπε στους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να «διενεργήσουν τα νόμιμα» καθώς τελέστηκαν αυτόφωρα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος όπως αυτό της έκρηξης, κατοχής εκρηκτικών καθώς και ενδεχομένως αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Η απάντηση των μοναχών της Μονής ήρθε από τον εκπρόσωπο τύπου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Ηρακλή Μωραΐτη, ο οποίος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «το πρωί οκτώ άτομα ήρθαν στις Καρυές μέσω θαλάσσης και έφτασαν στο κονάκι μας. Ήρθαν για να σπάσουν την πόρτα από το κονάκι, να μας βγάλουν έξω και να μας πάρουν το αντιπροσωπείο. Στην περιοχή βρέθηκε και μικρή αστυνομική δύναμη. Οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου που βρίσκονταν μέσα στο κονάκι και είναι σε θέση άμυνας για να το υπερασπιστούν, πέταξαν κάποια αντικείμενα από μέσα προς τα έξω. Περιμένουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα από τη Θεσσαλονίκη. Περιμένουμε η Αστυνομία να δώσει μια πολιτική λύση ειρήνης και ηρεμίας, αλλιώς θα έχουμε γεγονότα που θα αμαυρώσουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό». Πρόσθεσε, δε, ότι η εντολή εκκένωσης του αντιπροσωπείου επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και διευκρίνισε ότι υλοποιείται για να γίνουν έργα συντήρησης και να δικαιολογηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ καταλήγοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια απόσπασης των περιουσιακών στοιχείων της Μονής.