Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Δεκάδες αναπάντητα ερωτηματα εγείρουν οι χειρισμοί της δημοτικής Αρχής σε σχέση με την απόφασή της να προχωρήσει με αθόρυβες διαδικασίες στην “καρδιά” του καλοκαιριού, στην εκποίηση του μεγάλου ακινήτου που σήμερα βρίσκεται ο καταυλισμός των Τσιγγάνων, χωρίς να έχει πάρει την παραμικρή απόφαση για το πού θα οδηγηθούν δεκάδες οικογένειες Ρομά ζουν εκεί οι οποίες εδώ και 30 χρόνια (!) και χωρίς φυσικά να τους ενημερώσει στοιχειωδώς για την απόφασή της αυτή! Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η εκδίωξη των Τσιγγάνων από τον χώρο του καταυλισμού με συνοπτικές διαδικασίες, δια μέσου του ιδιώτη, ο οποίος θα προχωρήσει στην ενοικίαση της τεράστιας δημοτικής έκτασης και μάλιστα με όρους που παραπέμπουν σε παραχώρηση, αφού ο χρόνος μίσθωσης φτάνει τα 55 χρόνια... Η όλη διαδικασία της ενοικίασης του ακινήτου φέρει τη σφραγίδα του αντιδημάρχου Β. Σισαμάκη, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την “Π” γιατί δεν ενημερώθηκαν οι Τσιγγάνοι για την δρομολογούμενη απομάκρυνσή τους από τον καταυλισμό, απάντησε: “Πρώτα να βρούμε τον ενοικιαστή, και μετά θα δούμε τι θα γίνει με τους Τσιγγανους”…. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στο προσκήνιο κάποια συγκεκριμένη επιχειρηματική πρόταση που εξώθησε σε αυτή τη χρονική συγκυρία το δήμο να σπεύσει για την ενοικίαση του ακινήτου, περιοριζόμενος να σχολιάσει ότι όποτε και να προχωρούσαμε στην κίνηση αυτή την ίδια ερώτηση θα κάνατε…
Η απόφαση που δρομολογεί η δημοτική Αρχή είναι εκτός των άλλων και εξαιρετικά ευάλωτη νομικά, καθώς προσκρούει σε απόφαση του Συνήγορου του Πολίτη που με έγγραφο του έχει ξεκαθαρίσει ότι ο δήμος θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει ένα χώρο υποδοχής των Τσιγγάνων και μετά να προχωρήσει στην απομάκρυνσή τους από το συγκεκριμένο χώρο, στον οποίο εγκαταστάθηκαν το 1983 με απόφαση της Νομαρχίας Ηρακλείου. Παράλληλα όμως εγείρεται και ένα ακόμα νομικής φύσεως θέμα, που αφορά στο γεγονός ότι στην έκταση που σχεδιάζει να ενοικάσει ο δήμος (με όρους παραχώρησης αφού προβλέπεται η μίσθωση της για 55 χρόνια…) υπάρχει ένας παλιός χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων που αποκαταστάθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Όπως είναι γνωστό, υπάρχει δεσμευτική ρήτρα του ΕΣΠΑ που απαγορεύει να δίδονται χρήσεις όπως αυτή που σχεδιάζει ο δήμος με την ενοικίαση της έκτασης της πρώην χωματερής… Το ακίνητο με βάση την σχετική απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου δημοπρατείται στις 2 Αυγούστου και ο χρόνος μίσθωσης του ακινήτου φτάνει τα 55 έτη, με κατώτατο μηνιαίο μίσθωμα για το πρώτο έτος 1.000 ευρώ, ή για το δεύτερο έτος 2.000 ευρώ, για το τρίτο έτος 3.000 ευρώ, για το τέταρτο έτος 40.000,00 ευρώ και για κάθε επόμενο μισθωτικό έτος το ποσοστό αύξησης θα είναι η μέση αύξηση του τιμαρίθμου κόστους ζωής συν 2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με ΑΔΕ 216/1998.
Το ιστορικό
του καταυλισμού
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Πολιτών κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας “ο καταυλισμός των Τσιγγάνων ιδρύθηκε το 1983 όταν η Νομαρχία Ηρακλείου εφάρμοσε την Υγειονομική Διάταξη Α5/696/1983. Δε φρόντισε όμως ποτέ, εδώ και 30 χρόνια, να δημιουργήσει στοιχειώδεις υποδομές για ανθρώπινη διαβίωση”. Αυτό το οποίο προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι εδώ και τρεις δεκαετίες η πολιτεία δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία του καταυλισμού, δημιουργώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τις δεκάδες οικογένειες που ζουν εκεί, με αποτέλεσμα σήμερα οι άνθρωποι να πληρώνουν τις παρενέργειες προβλημάτων που δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως. Τώρα όμως προχωρά και ένα βήμα παραπάνω, δρομολογώντας εν αγνοία τους την απομάκρυνσή τους από το χώρο, χωρίς να νοιάζεται τι θα απογίνουν τόσες οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά οι οποίες θα στερηθούν ακόμα και αυτή την τρύπια παράγκα που έχουν πάνω από το κεφάλι τους. Όλα αυτά φυσικά φαίνεται ότι είναι ψιλά γράμματα, για τη δημοτική Αρχή, η οποία εστιάζει το ενδιαφέρον της στο εισπρακτικό όφελος που θα έχει από την ενοικίαση του χώρου, μέσω της οποίας ξεφορτώνεται και το “πρόβλημα της ύπαρξης” του καταυλισμού.

Παρέμβαση Γ. Μιχελογιαννάκη

Παρέμβαση στο μείζον θέμα που έχει ανακύψει υπήρξε χθες από το βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς το δήμαρχο Ηρακλείου, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: “Οι Ρομά είναι νομαδικός λαός με ινδική καταγωγή. Υπολογίζονται στην Ευρώπη γύρω στα 10 εκατομμύρια και στην Ελλάδα στις 300.000. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τη στέγαση και τις συνθήκες διαβίωσης μέσω ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου, με την πρωτοβουλία Equal, το πρόγραμμα Σωκράτης, την Νεολαία για την Ευρώπη. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους στοχεύει σε ουσιαστικές λύσεις και όχι εμβαλωματικές. Έχουν ανάγκη να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα τους, όπως το θέμα κατοικίας, υγείας και εκπαίδευσης, όπως και όλοι μας. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπίζονται και οι κοινωνικές επιπτώσεις που απορρέουν από την ιδιομορφία αυτού του λαού.
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τέτοια ζητήματα, καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σας ρωτώ, κύριε δήμαρχε, αν έχετε εξετάσει όλα αυτά τα ζητήματα, μιας και ακούγεται έξωση των Ρομά στις 2 Αυγούστου από την περιοχή Δύο Αοράκια”.