Όταν φεύγουν από κοντά μας άνθρωποι σαν τον Μάριο τον Φερετζάκη, συνηθίζουμε να λέμε πως επτώχευσε πάλι η κοινωνία μας. Ξεχνάμε, ίσως, την ενεργή δράση της μνήμης. Ο Μάριος έφυγε.

Σε μας μένει το χρέος να περισώσουμε και να παραδώσουμε στους επόμενους τις πράξεις και το ήθος που διέγραψε η πορεία του.

Από οικογένεια με αρχές και πολύπλευρη προσφορά: εκπαιδευτικός ο πατέρας του, μαία επιστήμων η μητέρα του.

Μαθητής από τους πρώτους στο Καπετανάκειο, μέλος της ορχήστρας του σχολείου, και μέλος σε πολλές παρέες με ενδιαφέροντα που οικοδομούσαν πολιτισμό. Ιδανικά με ενεργή αναφορά, πέρα από ιδεολογήματα, αυτά που συγκροτούν κοινωνία και περισώζουν τον άνθρωπο και τον τόπο. Πιστός στις αξίες που υπηρετούνται χωρίς ιδιοτέλεια.

Στο Πανεπιστήμιο όπου η μελέτη του ήταν διαρκής και αποδοτική πήρε τις αποφάσεις του για περαιτέρω σπουδές στη Γαλλία, για να επιστρέψει στην πατρίδα του και να πάρει πολύ γρήγορα υψηλά αξιώματα στον Ο.Τ.Ε. Εποχή που αυτός ο κρατικός οργανισμός προχωρούσε με γοργούς ρυθμούς στην ανάπτυξη.

Όλα τα παραπάνω με δουλειά και μεράκι μπορούν να τα επιτύχουν και άλλοι. Η διαφορά άρχισε να φαίνεται αργότερα, στο σημείο που η συμφορά μάς συναντά. Ο πόνος τού προβλήματος ενός παιδιού που δεν αντιμετωπίζεται λυτρωτικά συνήθως μας καθηλώνει σε καθημερινότητα και αδράνεια. Ο Μάριος και η γυναίκα του η Μάρω δεν καταδέχτηκαν την κενή λύπη και τη μεμψιμοιρία. Η παρέα μας τους συναντούσε σε συντονισμένο κέφι. Τα ανέκδοτα του Μάριου αξέχαστα, το χιούμορ ατέλειωτο, η σοβαρότητα σε κοινούς αγώνες δεδομένη. Όμως σιγά – σιγά δεν είχε καθόλου χρόνο για συναντήσεις, εκδρομές, διασκεδάσεις.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πάντα υπαρκτή. Περιορισμένη η φυσική παρουσία. Κάποια στιγμή μάθαμε τι εσήμαινε η συχνή απουσία του, η εξαφάνιση των ατομικών του ανέσεων. Είδαμε υλοποιημένη την ανιδιοτέλεια, το δόσιμο στους συμπάσχοντες, την αλληλεγγύη στην πραγματική της ώρα.

Ο Μάριος απουσίαζε στην Ελβετία, στη Γαλλία, στην Αμερική, στην Αθήνα, συναντούσε ειδικούς. Ετοίμαζε ένα ίδρυμα για ειδικά παιδιά. Ο προσωπικός πόνος δεν τον καθήλωσε, μετασχηματίστηκε σε πνευματική δύναμη που τον οδήγησε στη δημιουργία της «Ζωοδόχου Πηγής». Με οικονομίες, με αποκλειστική απασχόληση, με ταξίδια, ξενύχτια, με δημόσιες σχέσεις, μελέτη και επιλογή συνεργατών, παρουσίασε ένα έργο που το κράτος δεν μπορούσε να φτιάξει με τέτοιες υψηλές προδιαγραφές.

Η φιλία μας από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια έμεινε αδιάσπαστη μέχρι την ώρα που έφυγε.

Όταν έρχεται η ανάγκη να κλάψω για τον θάνατο του Μάριου, μια δύναμη σεβασμού αναστέλλει το δάκρυ. Τώρα πλέον δεν περιμένω τηλεφωνήματα με χιούμορ και αναφορές στο δύσκολο έργο του στον χώρο των ειδικών παιδιών. Έχω όμως μπροστά μου ως δρόμο ελπίδας το ασκητικό ήθος, την ανιδιοτελή πορεία, την καθαρή παρουσία, τη θυσιαστική προσφορά ενός ανθρώπου που δεν τον παρέσυρε ούτε ο εαυτός του ούτε το κλίμα του ατομισμού που έχει αυξηθεί στις μέρες μας.

Φίλε Μάριε, η μνήμη σου είναι αιώνια. Ν. Γ. Κοπιδάκης