Στο «κόκκινο» έφθασε ξανά η αντιπαράθεση κατοίκων και φορέων περιοχών του νομού Ηρακλείου με το Υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την απόφαση για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Μετά από μια μακρά περίοδο αντιδράσεων, κάτοικοι και φορείς κλιμάκωσαν χθες ξανά τις κινοποιήσεις τους για τις καταργήσεις των σχολείων που προβλέπονται από το Υπουργείο, με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερει- ακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Όπως είχαν προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων Δήμου Ηρακλείου, της Ομοσπονδίας Γονέων του νομού, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» και κάτοικοι βρέθηκαν στα Γραφεία της Διεύθυνσης, προκειμένου να εκφράσουν την αντίδραση τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Στη διαμαρτυρία παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Υπενθυμίζεται ότι φορείς και κάτοικοι αντιδρούν στο επικείμενο κλείσιμο των σχολείων σε Καρκαδιώτισσα, Καβροχώρι, Παναγιά και Στέρνες, με δεδομένο ότι το Υπουργείου ήδη έχει αναστείλει το κλείσιμο των σχολικών μονάδων σε Σίβα, Σκούρβουλα και Αμιρά. Στο σύνολο τους φορείς και κάτοικοι υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός από πλευράς Περιφερειακής Διεύθυνσης ή Υπουργείου και ζητούν να μην προχωρήσει καμία απολύτως κατάργηση σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας στο νομό.

Οι φορείς, είχαν επισημάνει από την προηγούμενη εβδομάδα σε ανακοίνωσήτους, την έντονη αντίδραση τους στους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ χθες πραγματοποίησαν την παράσταση διαμαρτυρίας που είχαν προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι κάτοικοι Καρκαδιώτισσας, ο Σύλλογος Γονέων, η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Δομίνικος Θεοτοκό- πουλος» και οι γονείς υποστηρίξαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης τους με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης ότι το κλείσιμο των σχολείων «έγινε με αυθαίρετες επιλογές» και πως «η διαδικασία επιλογής θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια».

Ακόμα, ισχυρίστηκαν ότι «κανένα σχολείο και κανένας δάσκαλος δεν περισσεύουν σήμερα από την ήδη φτωχή δημόσια εκπαίδευση κι εμείς δεν θα επιτρέψου- με να γίνει φτωχότερη».

Τους διαμαρτυρόμενους άκουσε ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Απόστολος Κλινάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα μεταβιβάσει τα αιτήματα τους στο Υπουργείο Παιδείας.

Για το ζήτημα κοινοποίησε παράλληλα επιστολή στον Περιφερειακό Διευθυντή και η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου. Τα κύρια αιτήματα της Ένωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου και των κατοίκων της Καρκαδιώτισσας είναι η ακύρωση της απόφασης για τη συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Καρκαδιώτισσας με το Δημοτικό Σχολείο του Προφήτη Ηλία, ενώ διεκδικούν την επάνδρωση του σχολείου με δεύτερο δάσκαλο, αλλά και την αύξηση της χρηματοδότησης από τη σχολική επιτροπή για τη συντήρηση και τη λειτουργία του.