Τα εγκαίνια του παρεκκλησίου της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας που βρίσκεται στη δυτική έξοδο του παλαιού κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου, θα γίνουν το Σάββατο 13 Ιουλίου προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.

Στο παρεκκλήσι, που έχει αγιογραφηθεί πρόσφατα, γίνεται Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή παράλληλα με τον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς και εσπερινοί, παρακλήσεις και δεήσεις τις άλλες ημέρες.

Ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (παλαιό κοιμητήριο) είναι ένας από τους ιστορικότερους ναούς της πόλης μας. Εθεμελιώθει το 1895, εγκαινιάζεται το 1903 και από το 1911 λειτούργησε σαν ενοριακός ναός και σαν το μοναδικό (μέχρι πριν από 11 χρόνια) κοιμητήριο της πόλης του Ηρακλείου. Το 1932 με βασιλικό διάταγμα έγινε επίσημα και ενορία της πόλεως.

Όλα αυτά τα χρόνια το λειτουργικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο του ναού είναι αξιοζήλευτο. Σήμερα ανακαινίζονται και αξιοποιούνται κτίρια πέριξ του ναού (όπως το ιστορικό παλαιό οστεοφυλάκιο), δημιουργήθηκαν νέα γραφεία της ενορίας, εξομολογητήριο, αίθουσα όπου προσφέρεται καφές στους ενορίτες μετά την Θεία Λειτουργία και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και τρία χρόνια προσφέρεται καθημερινά συσσίτιο σε άπορους ενορίτες που ο αριθμός τους πρόσφατα έφτασε τα 90 άτομα! Και όλα αυτά γίνονται με την ευλογία του Θεού, την ανιδιοτελή προσφορά και εργασία του προσωπικού του ναού και των γυναικών της ενορίας, καθώς και τις προσφορές των επιχειρηματιών της πόλης μας αλλά και απλών πιστών που δίνουν από το υστέρημα τους ό,τι μπορούν.

Στο κτίριο υπάρχει επίσης βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και πέντε δωμάτια όπου φιλοξενούνται άποροι φοιτητές. Στο πνευματικό κέντρο γίνονται ομιλίες και συγκεντρώσεις, λειτουργεί εβδομαδιαίος κύκλος Αγίας Γραφής, διάφορες κοινωνικές δράσεις όπως εκμάθηση ξένων γλωσσών, θεατρικό παιχνίδι, παραδοσιακοί χοροί κλπ, και σύντομα προβλέπεται να λειτουργήσει κατηχητικό και κοινωνικό φροντιστήριο.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ναού: http://www.inakeh.gr