Του Κώστα Μπογδανίδη

Με τα έσοδα από τους κεντρικούς πόρους μειωμένα...17 φορές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με τα μειωμένα λόγω και της κρίσης τα τέλη που εισπράττει η Περιφέρεια Κρήτης προσπαθεί να σχεδιάσει το μέλλον! Τι έργα να πρωτογίνουν, ποιες παρεμβάσεις θα υπάρξουν σε όλο το νησί και ποιος να πρώτο-ωφεληθεί σε ένα σκηνικό πλήρους απαξίωσης της Αυτοδιοίκησης που καλείται τώρα να βρει...ακόμη και τα λεφτά της δακοκτονίας! Η προσπάθεια τώρα εξαντλείται στην καλύτερη και πιο ορθολογική διαχείριση των εναπομεινάντων πόρων, στην απόλυτη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και στον σχεδιασμό για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 όπου και εκεί τα κονδύλια είναι σαφώς περιορισμένα.
«Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πάει χαμένο σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Είναι δύσκολα τα πράγματα όταν κόβονται συνεχώς πόροι από την Αυτοδιοίκηση. Αλλά εμείς είμαστε εδώ για να αξιοποιούμε και το παραμικρό ευρώ από το ΕΣΠΑ, για να σχεδιάσουμε τη νέα προγραμματική περίοδο όπου η Κρήτη και πάλι θα πρωταγωνιστήσει» τόνισε στην “Π” ο περιφερειάρχης Στ.Αρναουτάκης που ενόψει του...διπλού Περιφερειακού Συμβουλίου (Παρασκευή και Σάββατο) δηλώνει αισιόδοξος.
Το... διπλό Περιφερειακό Συμβούλιο που προγραμματίζεται για λόγους αποκέντρωσης στη Μονή Τοπλού αναμένεται να είναι από τα πιο σημαντικά που έχουν γίνει αυτό το διάστημα επειδή έχει ακριβώς αυτό το χαρακτήρα. Η πρώτη συνεδρίαση αφορά το τεχνικό πρόγραμμα έργων όπου η περιφέρεια θα προσπαθήσει να ισορροπήσει μεταξύ σφύρας και άκμονος , ενώ η συνεδρίαση την επόμενη μερα, το Σαββατο, αφορά αποκλειστικά τον προγραμματισμό για τη νέα προγραμματική περίοδο...
Στο πρόγραμμα έργων τα πράγματα είναι πολύ πιεσμένα. Μια ματιά στα νούμερα αρκεί για να πείσει το πως πρέπει μεσα σε λίγα χρήματα να ενταχθούν πολλά έργα. Αλλά πως όταν τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για την υλοποίηση έργων, κλπ ανήλθαν κατά το 2011 στο ποσό των 17.109.111,58 ευρώ ενώ για το έτος 2012 ανήλθαν μόλις στο ποσό των 1.058.111,37 ευρώ! Επίσης, οι πόροι των ΚΑΠ, που θα εισρεύσουν στην Περιφέρεια Κρήτης το έτος 2013, έχουν προϋπολογιστεί από την Διεύθυνση Οικονομικού αντίστοιχοι των μειωμένων πόρων του 2012...
Επίσης, λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, μειωμένα είναι και τα έσοδα της ΠΚ από λοιπούς πόρους (Τέλη Ταξινόμησης και Μεταβίβασης Οχημάτων, Παράβολα, ΤΕΟ ΑΕ και λοιπά).
Η μεγάλη υστέρηση σε έσοδα της ΠΚ, αντιμετωπίζεται με την ορθολογικότερη και ιεραρχημένη κατανομή των πόρων της καθώς και τη μείωση των λειτουργικών της δαπανών.
Παράλληλα, εντείνεται η προσπάθεια για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων από άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως έχει δεσμευτεί ο περιφερειάρχης που έχει ήδη φέρει προσθετικούς πόρους στο νησί.