Του Νίκου Μιχελάκη*

Ενδεχόμενο εισαγωγής Ισπανικών ελαιολάδων στην Κρητη φαίνεται να δημιουργεί η μεγάλη διαφορα που διαμορφώνεται στα επίπεδα των τιμών μεταξύ Κρητης (Ελλάδας) και Ισπανίας.

Κι αυτό γιατι στην Κρητη όσο προχωρεί η συγκομιδή αρχίζει πλεον να φαίνεται καθαρά ότι η παραγωγή φέτος θα είναι αρκετα χαμηλή και επί πλέον οι πολύ καλες ποιότητες (κάτω των 0,5ο) υπάρχουν μεν, αλλα όχι παντού.

Ετσι τελικά η προσφορά προϊόντος καλής ποιότητας διαμορφώνεται στην Κρητη σε χαμηλά επίπεδα ενώ αντίθετα στην Ισπανία οπου η παραγωγή, καίτοι δεν πρεπει να είναι τόσο υψηλή όσο την ανεβάζουν οι ίδιοι οι Ισπανοί, φαίνεται όμως να είναι αρκετα υψηλή, η προσφορά είναι μεγαλύτερη.

Οι τιμές που βασικά διαμορφώνονται με βάση την προσφορά και ζήτηση σε τοπικό επίπεδο, στην Κρήτη κρατούνται αρκετα ψηλά για την εποχή και έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στις 880-900 δρχ για μικρές ποσότητες (Πιν.1) και γύρω στις 930-950δρχ για μεγάλες (βυτία).

Στον Συν/σμο Πλατάνου στην Κίσσαμο έγιναν πωλήσεις με 950 δρχ για 0,5ο και 0,4ο, ενώ στην περιοχή Σητείας έγιναν πωλήσεις με 930-940 για 0,3ο .

Αντίθετα με την Κρήτη, στην Ισπανία οι τιμές άρχισαν να κατεβαίνουν ραγδαία φθάνοντας τις δυο τελευταίες βδομάδες στις 750-760δρχ.(Πιν.3). Και η διαφορά αυτή των 200 περίπου δρχ, που ενδέχεται να αυξηθεί με παραπέρα πτώση των Ισπανικών, είναι σαφές ότι μπορει να αποτελέσει πειρασμό και να ανοίξει την όρεξη σε κάποιους για εισαγωγές Ισπανικών στην Ελλάδα και βέβαια στην Κρήτη.

Το περίεργο αυτό φαινόμενο, της εισαγωγής Ισπανικών λαδιών στην Κρητη, που βέβαια εχει παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν, κανείς δεν μπορει να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθεί και τώρα αφού οι συνθήκες της αγοράς είναι πρόσφορες.

Επειδή όμως πρόκειται για φαινόμενο «απάτης», αφού το εισαγόμενο δεν θα εισαχθεί για να πωληθεί νόμιμα στην αγορά σαν Ισπανικό, αλλα για να «βαφτιστεί» Κρητικό και σαν τέτοιο να πωληθεί στην συνέχεια στους εκπροσώπους των Ιταλικών Βιομηχανιών, ασφαλώς οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους ελέγχοντας αυστηρά τα βυτία που φθάνουν στα λιμάνια της Κρητης.

Γιατι η «απάτη» κατά την πώληση Ισπανικού σαν Κρητικού τυπικά δεν εμπίπτει στις διατάξεις των Κανονισμών αφού το πλείστο των πωλήσεων του χύμα που γίνονται σήμερα δεν είναι ΠΟΠ η ΠΓΕ. Η ενέργεια όμως αποτελεί πράξη εμπορικής αναξιοπιστίας που φυσικά ζημιώνει και τον αγοραστή αλλα και την φήμη του Κρητικού ελαιολάδου.

Πρεπει να σημειωθεί ότι για λόγους προστασίας της φήμης αλλα και προβολης του Κρητικού ελαιολάδου ο ΣΕΔΗΚ προχωρεί ήδη την επίσημη διαδικασία της αναγνώρισης μιας Προστατευόμενης Γεωγραφικης Ενδειξης (ΠΓΕ) «Κρητικο Ελαιόλαδο» την οποια βεβαια θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο όσοι τηρούν τις προβλεπόμενες από τους Κανονισμούς προϋποθέσεις και οπωσδήποτε θα απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Στην Ιταλία μετα την πτώση των τιμών που είχε παρατηρηθεί στο διάστημα 10Νοεμβριου –10 Δεκεμβρίου, σημειώθηκε τελευταία για τα Ιταλικά λάδια μια άνοδος της ταξεως των 20-35 δρχ (Πιν.2) και το επίπεδο τους την βδομάδα που πέρασε κυμάνθηκε στις 1050-1090 δρχ.

Τα λάδια της Ισπανίας στην αγορά της Ιταλίας παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ανάλογα με την προέλευση.

Τα λάδια της Ανδαλουσίας κυμαίνονται στις 760 δρχ ενώ εκείνα της ποικ. Arbequina της περιοχής Borgas αγοράζονται αρκετά ακριβότερα γύρω στις 1073 δρχ.

Στην αγορά της Ιταλίας βέβαια οι τιμές των λαδιών ΠΟΠ και Βιολογικών είναι όπως πάντοτε υψηλότερες.

Τα ΠΟΠ κυμαίνονται από 3,48 –20,85 Ευρω ανάλογα μες την φήμη της περιοχής. Μεγάλες τιμές απολαμβάνουν τα Brisighella 20,85, Laghi Lombardi 15,65 , Garda 13,0 , Veneto 10,50

Τα Βιολογικά εχουν χαμηλότερες τιμές από τα ΠΟΠ αλλα παντως υψηλότερες από τα συμβατικά. Μεγάλες τιμές εχουν Sabina και Trapani 6,8 ευρω, το Militello 4,85 ευρω, ενώ τα αλλα κυμαίνονται από 3,6-3,8 ευρω.

*Ο Δρ Νικ. Μιχελακης είναι Δ/ντης του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και Πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων ([email protected])