Οι έξι στις δέκα επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία γαλακτοκομικών βρέθηκαν από τους ελέγχους του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ότι δεν τηρούν τη νομοθεσία αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι δεν εντοπίστηκε πρόβλημα στις δέκα μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία που τροφοδοτούν το 80% της αγοράς.

Όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος του ΕΦΕΤ Χριστίνα Παπανικολάου πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΦΕΤ το τελευταίο εξάμηνο έλεγχοι σε μονάδες παραγωγής με δειγματοληψίες από την παραγωγή και το λιανεμπόριο σε γαλακτοκομικά. Ελέγχθηκαν 55 εγκαταστάσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με βάση το γάλα στους νομούς Κιλκίς, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Σερρών, Θεσσαλονίκης και Αττικής και σε ποσοστό 40% περίπου, των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε πλήρης συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Σημειώνεται ότι το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούν στο χώρο είναι περίπου 600.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν από τους επιθεωρητές ορισμένα προβλήματα στην εφαρμογή των διαδικασιών αυτοελέγχου και υποβλήθηκαν λεπτομερείς συστάσεις για την αναθεώρησή τους και τώρα γίνεται ο επανέλεγχος.

Σε ποσοστό 50% των επιχειρήσεων μεσαίου και μικρού μεγέθους (μέχρι 50 εργαζόμενοι) διαπιστώθηκαν αποκλίσεις σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, το διαχωρισμό ξηρής και υγρής ζώνης στη γραμμή παραγωγής αλλά και στην τήρηση συστημάτων αυτοελέγχου. Σε ποσοστό 10-12% οι επιθεωρητές διαπίστωσαν σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας τόσο στην ποιότητα όσο και στην επισήμανση:

- Δεσμεύτηκαν 45 τόνοι τυριών, οι οποίοι αποδεσμεύτηκαν μετά την αποκατάσταση της ορθής επισήμανσης και οι υπεύθυνοι παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

-Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν περίπου 40 τόνοι αλλοιωμένων ή με ληγμένες ημερομηνίες τυριών και γιαούρτης διαφόρων τύπων.

-Στην επιχείρηση Μπαταγιάννη ΑΕΒΕ, Βοσκοπούλα, γαλακτοκομικά προϊόντα - Ν. Καρδίτσας κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν περίπου δύο τόνοι αλλοιωμένων και ληγμένων προϊόντων. Διαπιστώθηκαν επικίνδυνες πρακτικές στη γραμμή παραγωγής και παρουσία νοθευμένων και εκτός από την παραπομπή στον εισαγγελέα θα επιβληθεί και πρόστιμο. Για παρόμοια προβλήματα παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα συνολικά επτά επιχειρήσεις, στις περισσότερες από τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα.

-Έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος σε 190 δείγματα γαλακτοκομικών προϊόντων για μικροβιολογική μόλυνση, ορθή επισήμανση και ενδεχόμενη νοθεία παρατηρήθηκε ποσοστό παραβάσεων 10%. Εννέα δείγματα είχαν πρόβλημα στην επισήμανση και 15 βρέθηκαν νοθευμένα.

-Για τον έλεγχο της επισήμανσης ''μη γαλακτοκομικών προϊόντων κατατέθηκαν στον ΕΦΕΤ 128 διαφορετικές ετικέτες από 25 επιχειρήσεις παραγωγής και διαπιστώθηκαν 562 αποκλίσεις, ενώ έχουν ήδη συμμορφωθεί 416 ετικέτες (74%) και αποσύρθηκαν εννέα ετικέτες.

Η κα. Παπανικολάου επεσήμανε ότι τα ενισχυμένα μέτρα ελέγχων κατά την εορταστική περίοδο σε συνδυασμό με τους συστηματικούς ελέγχους αποτελούν εγγύηση για αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς τροφίμων και τη διασφάλιση και ότι το 2004 θα πραγματοποιηθεί έλεγχος σε όλες τις γαλακτοκομικές ομάδες και θα προγραμματιστούν συστηματικοί έλεγχοι από την παραγωγή ως το λιανεμπόριο και σε άλλους κλάδους.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης ανέφερε ότι ''όσοι έχουν καλοσυνηθίσει θα πρέπει να ξέρουν ότι το μάτι της πολιτείας θα είναι ανοικτό συνέχεια και δεν θα αλληθωρίζει. Οι έλεγχοι γίνονται σε όλη τη χώρα, είναι αποτελεσματικοί και θα συνεχιστούν με ένταση ώστε να αισθάνεται ασφαλής ο καταναλωτής''.