Σημαντική είναι η συμμετοχή επιστημόνων από την Κρήτη στην πρόταση «ΓΡΑΦΕΝΙΟ» που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα μελλοντικό και ανερχόμενο τεχνολογικό ορόσημο (Future and Emerging Technologies Flagship).

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το «ΓΡΑΦΕΝΙΟ» ως ένα από τα πρώτα ανερχόμενα τεχνολογικά ορόσημα, που πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το καθένα τα επόμενα δέκα χρόνια. Η αποστολή του «ΓΡΑΦΕΝΙΟΥ» είναι να πάρει το υλικό αυτό- και άλλα συναφή πολυστρωματικά παράγωγα- από τα ερευνητικά εργαστήρια και να τα μεταφέρει στην κοινωνία, ώστε να προκαλέσει επανάσταση στη βιομηχανία σε πολλαπλά επίπεδα και να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Το γραφένιο αποτελεί αντικείμενο εκρηκτικής επιστημονικής δραστηριότητας εδώ και περίπου επτά χρόνια, όταν δημοσιεύτηκαν τα πρωτοποριακά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν πάνω στο νέο αυτό υλικό και είχαν ως αποτέλεσμα την απονομή του βραβείου Νόμπελ Φυσικής για το 2010 στους καθηγητές του Πανεπιστήμιου του Manchester Andre Geim και Kostya Novoselov. Ο μοναδικός συνδυασμός των εκπληκτικών ιδιοτήτων του καθιστά το “ΓΡΑΦΕΝΙΟ” την απαρχή νέων ρηξικέλευθων τεχνολογιών, σε ένα ευρύ τεχνολογικό πεδίο.

Με τη χθεσινή αναγγελία η Ευρώπη προωθεί ένα νέο τύπο συνεργατικής και συντονισμένης ερευνητικής πρωτοβουλίας πρωτοφανούς έκτασης. Το «ΓΡΑΦΕΝΙΟ» ενώνει τον ακαδημαϊκό και το βιομηχανικό κόσμο στοχεύοντας σε επαναστατικές ανακαλύψεις με στόχο την τεχνολογική καινοτομία. Η ερευνητική δραστηριότητα θα καλύψει ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα, από την παραγωγή υλικών έως την ενοποίηση εξαρτημάτων και συστημάτων, και στοχεύει σ' έναν αριθμό επιτευγμάτων, που θα αξιοποιούν τις μοναδικές ιδιότητες του γραφενίου.

Κομβικές εφαρμογές είναι ενδεικτικά ηλεκτρονικές και οπτικές διατάξεις υψηλής ταχύτητας, ελαφρά λειτουργικά εξαρτήματα και εξελιγμένες μπαταρίες. Στα παραδείγματα νέων προϊόντων για τον καταναλωτή που θα βασίζονται στις τεχνολογίες του “γραφενίου” περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής ταχύτητας που θα είναι ταυτόχρονα εύκαμπτες και ανθεκτικές, όπως το ηλεκτρονικό χαρτί και οι ευλύγιστες συσκευές επικοινωνίας, καθώς επίσης και αεροσκάφη ελαφρύτερα και πιο οικονομικά στην κατανάλωση ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, το “ΓΡΑΦΕΝΙΟ” αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες σε ιατρικές εφαρμογές, όπως στους τεχνητούς αμφιβληστροειδείς, και να συνεισφέρει σε νέα υπολογιστικά πρότυπα. Από την έναρξη του τρέχοντος έτους και για 30 μήνες, το «ΓΡΑΦΕΝΙΟ» θα συντονίσει τις προσπάθειες 74 ακαδημαϊκών και βιομηχανικών ιδρυμάτων και συνολικά 126 ερευνητικών ομάδων σε 17 ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με ένα αρχικό προϋπολογισμό 54 εκατ. ευρώ.

Συμμετοχή Κρητικών επιστημόνων

Στην πρώτη φάση του προγράμματος συμμετέχουν τρία ελληνικά ιδρύματα, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) μέσω του Κέντρου Γραφενίου (FORTH Graphene Centre) με έδρα την Πάτρα και επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθ. Γαλιώτη Κώσταντίνο (http://graphene. iceht.forth.r), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (http://cmsl. materials.uoi.gr) με υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Λοιδωρίκη Ελευθέριο του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και το ΤΕΙ Κρήτης (http://nano.teicrete.gr), με υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Κυμάκη Εμμανουήλ του Τμήματος Ηλεκτρολογίας. Η κοινοπραξία θα διευρυνθεί με ακόμη 20-30 ομάδες με ανοικτή πρόσκληση αμέσως μετά την έναρξη του προγράμματος, ώστε να ενισχυθεί η τεχνολογική πτυχή του εγχειρήματος.