Το θέμα της επιβολής πληθυσμιακού ελέγχου των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη, παρουσία και της προέδρου της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσας Μπομπολάκη.

Η Ομοσπονδία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις εξαιρετικά άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τα ζώα εν γένει στην χώρα μας, μοιράζοντας ανάλογο υλικό, και κάλεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί στη λήψη έκτακτων μέτρων.

Η Ομοσπονδία κατέθεσε μια σειρά προτάσεων τόσο προς την παρούσα στις Βρυξέλλες Ελληνική Πολιτεία όσο και προς τον παρευρισκόμενο Επίτροπο της Ε.Ε., για τον αποτελεσματικό περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων που καθημερινά αυξάνεται με ρυθμούς πλεον ανεξέλεγκτους.

Οι προτάσεις αυτές έχουν ως εξής:

Η εισαγωγή στα σχολεία ειδικού μαθήματος, ως μέρους της αγωγής του πολίτη για τον σεβασμό απέναντι στα άλλα έμβια αλλά και την περιβαλλοντική ηθική.

Η συνεχής ενημέρωση των πολιτών εκ μέρους της πολιτείας από τα ΜΜΕ με μακροπρόθεσμη επιδίωξη να θεμελιωθεί στον μέσο Έλληνα φιλοζωική συνείδηση, η οποία σήμερα υπολείπεται κατά πολύ της αντίστοιχης ευρωπαϊκής.

Η δραστική μείωση ή και κατάργηση, για ορισμένο διάστημα, των εισαγωγών χιλιάδων νέων ζώων κάθε χρόνο.

Η δραστική μείωση των χιλιάδων ζώων, που οι έλληνες εκτροφείς και κυνολογικοί όμιλοι επίσης προσθέτουν κάθε χρόνο.

Η κατάργηση της πώλησης ζώων από τα pet shops, των οποίων η τύχη αγνοείται εάν δεν καταστούν αναλώσιμα.

Η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της στείρωσης των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς.

Η αξιοποίηση των διαφόρων κοινοτικών κονδυλίων.

Η έκδοση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα ζώα συντροφιάς.

Η θέσπιση της δυνατότητας παρέμβασης της Ε.Ε. οσάκις κράτος -μέλος της αποδεδειγμένα παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.