“Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της”

Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ - Ολάντ λίγο πριν τις συναντήσεις με Σαμαρά


Σε βαρύ κλίμα διεξήχθη η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο, με το θέμα της Ελλάδας -εν όψει και των συναντήσεων τους με τον Αντώνη Σαμαρά αυτό το διήμερο- να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Κοινό τόπο στις σύντομες δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες πριν από τη συνάντησή τους, αποτελεί η απαίτηση για τήρηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα, με τον Γάλλο πρόεδρο (μόνο) να προσθέτει ότι «θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

«Για μένα είναι σημαντικό όλοι μας να σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας και προ πάντων να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, για να δούμε τότε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Αλλά εμείς -και εγώ- θα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος απαιτεί πολλά και από τους ανθρώπους στην Ελλάδα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

«Εδώ και μήνες -και αυτό δεν είναι μυστικό- ασχολούμαστε με την Ελλάδα. Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αυτή είναι η βούλησή μου, αυτή είναι η βούλησή μας και η δήλωσή μας από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Βεβαίως πρέπει και η Ελλάδα, για να το πετύχουμε αυτό, να κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ολάντ.

Τις εισαγωγικές δηλώσεις χαρακτήρισε η απουσία των τυπικών διαχύσεων και χαμόγελων που προηγούνταν των γαλλογερμανικών τετ-α-τετ την εποχή «Μερκοζί». Ο Γάλλος πρόεδρος φρόντισε, πάντως, στις εισαγωγικές του δηλώσεις να πει ότι παραμένει προσηλωμένος στη γαλλογερμανική φιλία.

Χαρακτηριστικό του κλίματος, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι δεν θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες κοινές δηλώσεις μετά τις συνομιλίες.

Ο γαλλογερμανικός άξονας έχει υποστεί ρήγμα από την επίμονη θέση του Σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας υπέρ μέτρων ανάπτυξης για την τόνωση της ανάπτυξης, σε αντιδιαστολή με την αυστηρή ατζέντα λιτότητας που προωθεί η καγκελάριος της Γερμανίας από την έναρξη της κρίσης.

Εκτς του ζητήματος της Ελλάδας, στην οικονομική ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ - Ολάντ κυριαρχεί επίσης το θέμα της τραπεζικής εποπτείας στην Ευρώπη με έμφαση στις ισπανικές τράπεζες. Το θέμα της Συρίας θα απασχολήσει επίσης τους δύο ηγέτες.

Μετά την προπαρασκευαστική συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, η «καρδιά» των εξελίξεων για το ζήτημα της Ελλάδας θα «χτυπήσει», διαδοχικά σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο σε Βερολίνο και Παρίσι με την άφιξη του Αντώνη Σαμαρά, σε μία σπάνια στιγμή αισιοδοξίας στις αγορές ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για αποφασιστική δράση απέναντι στην κρίση χρέους.

Η συνάντηση Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ είναι προγραμματισμένη για τις 11:45 σήμερα το πρωί και η συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ στις 10:30 αύριο το πρωί.

Όπως όλα δείχνουν, η γραμμή Γερμανίας και Γαλλίας θα αφήνει ελάχιστα περιθώρια «ανάσας» χωρίς πλήρη εφαρμογή των ελληνικών δεσμεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει κατ' επανάληψη διαμηνύσει το Βερολίνο και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, αποφάσεις για αλλαγές ή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα έλθουν μετά την έκθεση της τρόικας.

Όλα θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου, δήλωσε άλλωστε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την Αθήνα την Τετάρτη, μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.