Να ελέγχουν τα δέντρα τους, να κάνουν διαρκώς απολυμάνσεις των εργαλείων που χρησιμοποιούν και να ψεκάζουν με χαλκούχα σκευάσματα, είναι ορισμένες από τις οδηγίες που δίνουν οι αρμόδιοι γεωπόνοι στους παραγωγούς αχλαδιάς για την όσο το δυνατόν αντιμετώπιση του «βακτηριακού καψίματος» που έχει ρημάξει τις καλλιέργειες σε Κρουσώνα, Δαμάστα και Οροπέδιο Λασιθίου.

Πιο συγκεκριμένα, η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου και το εργαστήριο φυτοπαθολογίας της ΣΤΕΓ του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, πραγματοποίησαν ελέγχους στις περιοχές που καλλιεργούνται αχλαδιές και μηλιές στο Νομό Ηρακλείου και από τις δειγματοληψίες που έγιναν επιβεβαιώθηκε η έντονη προσβολή κυρίως των δέντρων της αχλαδιάς από την ασθένεια βακτηριακό κάψιμο των μηλοειδών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φετινή έξαρση της ασθένειας οφείλεται στις ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας και ανέμων που επεκράτησαν κατά τη διάρκεια της άνθησης.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας είναι το μαύρισμα των ανθέων, καρπιδίων, φύλλων και βλαστών που μοιάζουν με κάψιμο από φωτιά.

Αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της ασθένειας δεν υπάρχουν και οι ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί ο παραγωγός για την αντιμετώπισή της είναι:

1. Τακτική επιθεώρηση των δέντρων από την άνθηση και μετά, και στην περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, άμεση αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων μαζί με υγιές τμήμα 20-25 εκατοστών.

2. Συνεχής απολύμανση με οινόπνευμα εμπορίου των εργαλείων κλαδέματος κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των παραπάνω εργασιών.

3. Επάλειψη των μεγάλων τομών με βορδιγάλειο πάστα και ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα τα οποία θα επιλέγονται έτσι ώστε να μην προκαλούν φυτοτοξικότητα σε ορισμένες ποικιλίες, κυρίως αχλαδιάς.

4. Προληπτικοί ψεκασμοί, από το στάδιο της πτώσης των φύλλων μέχρι το στάδιο της πράσινης κορυφής με χαλκούχα σκευάσματα και από την πράσινη κορυφή μέχρι την πτώση των πετάλων με Laminarin ή Aureobasidium pullulans, οι οποίοι περιορίζουν την ανάπτυξη της ασθένειας.

Στους συνεταιρισμούς των περιοχών που καλλιεργούνται αχλαδιές και μηλιές αποστέλλεται λεπτομερές ενημερωτικό φυλλάδιο που αφορά στην παραπάνω ασθένεια, ωστόσο οι παραγωγοί για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2810-224948 και 2810-309337.