Το θεσμό του συστήματος ελέγχου ασφάλειας και ποιότητας οπωροκηπευτικών εισήγαγε στην Ελλάδα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, με τον επιστημονικό συνεργάτη Modus. Οι καταναλωτές μπορούν μέσα από την ιστοσελίδα της αλυσίδας να ενημερώνονται για την προέλευση των κηπευτικών που αγοράζουν και βέβαια για την ποιότητα τους.
Η εκδήλωση παρουσίασης του συστήματος ιχνηλασιμότητας των οπωροκηπευτικών έγινε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Η αλυσίδα παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο ο καταναλωτής μπορεί μέσω της ιστοσελίδας www.xalkiadakis.gr ή www.e-cert\xalkiadakis να ενημερώνεται για την παραγωγική διαδικασία του φρούτου ή λαχανικού που έχει προμηθευτεί από τα Super Markets Χαλκιαδάκης. Η αλυσίδα επιμένοντας στην ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων, παρακολουθεί το προϊόν σε συνεργασία με ομάδα γεωπόνων που διαθέτει, από τη στιγμή που φυτεύεται μέχρι τη στιγμή που φτάνει στα ράφια των καταστημάτων.
Αντίστοιχα κάθε πελάτης θα έχει τη δυνατότητα δίνοντας τον αριθμό LOT που αναγράφεται σε κάθε προϊόν, να παρακολουθήσει διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο, κάθε διαδικασία στη διαδρομή του προϊόντος, κατά την καλλιέργεια και την συγκομιδή του στον αγρό, κατά τη διαλογή του, την τυποποίηση του αλλά και την μεταφορά του έως να φτάσει στα χέρια του. Η πρότυπη διαδικασία έχει την πιστοποίηση της TUV Hellas.