Διέκοψαν την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ οι μικροβιολόγοι του Ηρακλείου, ακολουθώντας την απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαστηριακών Γιατρών, αφού είναι απλήρωτοι από το ταμείο, από τον Οκτώβριο του 2010 κι ολόκληρο το 2011, μέχρι σήμερα.
Έτσι οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται τώρα να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Θα πληρώνουμε τις εξετάσεις

Να σημειωθεί ότι μόνο το ταμείο του Δημοσίου οφείλει στους μικροβιολόγους 5 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και του Συλλόγου Μιρκοβιολόγων τονίζεται: 
“Eίμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε πανελλαδικά την πίστωση του ΕΟΠΥΥ καθώς και να μην δεχόμαστε τα παραπεμπτικά τους διότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια της αντοχής μας και κινδυνεύουμε να κλείσουμε οριστικά. Για δύο χρόνια παραμένουν απλήρωτες οι παλιές οφειλές του ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ-ΤΥΔΚY.
Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη, ο φορέας δεν έχει καταβάλει κανένα ποσό κατά τους τρεις μήνες της λειτουργίας του και μας οδηγεί σε εξαθλίωση, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουμε στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα των εργαστηρίων μας”.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Χανιά

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στα Χανιά πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι, ιδιώτες μικροβιολόγοι, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή από τον Οργανισμό χρημάτων που οφείλονται για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων.
Παράλληλα, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αναστείλουν την πίστωση προς τον Οργανισμό, συμπορευόμενοι με τη στάση συναδέλφων τους σε όλη τη χώρα. Έτσι, από σήμερα, όσοι υποβάλλονται σε εξετάσεις σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα θα καταβάλουν το αντίτιμο και στην συνέχεια θα καταθέτουν τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα χρήματά τους.
Σύμφωνα με τον βιοπαθολόγο Μιχάλη Μαρινάκη, «τα έξοδά μας είναι σε ευρώ, και εμείς λαμβάνουμε χαρτάκια από τον ΕΟΠΥΥ που δεν ξέρομε πότε και αν θα εξαργυρωθούν».
«Από τα 12 ευρώ του ΕΟΠΥΥ τα 5 είναι το κόστος των εργαστηρίων. Δεν μας πληρώνουν πώς θα επιβιώσουμε;» τόνισε η μικροβιολόγος Ευαγγέλια Χριστουλάκη.
Όπως μάλιστα υποστηρίζουν, τα δύο τελευταία χρόνια μέχρι τις 31-12-11 από τα επιμέρους Ταμεία δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ.
«Είμαστε απλήρωτοι για όλη την περίοδο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και όλη την προηγουμένη περίοδο. Δεν θέλουμε ούτε να στεναχωρήσουμε ούτε να ταλαιπωρήσουμε τους ασφαλισμένους αλλά η κατάσταση δεν πάει άλλο», τόνισε ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Μιλτιάδης Μαρκάτος.