Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη στιγμή που έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής και πρόεδρος του πολεμικού- εθνολογικού μουσείου Επισκοπής, Μιχάλης Ιωαν. Αργυράκης.

Το ετήσιο μνημόσυνο θα τελεστεί αύριο, Κυριακή 1 Απριλίου στις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ίλιον Αττικής.

Ο Μ. Αργυράκης θάφτηκε με τη σημαία της Ελλάδας και της Κρήτης. Ο άνθρωπος που έκανε γνωστή την Κρήτη και τους ιστορικούς αγώνες της ενάντια στον κατακτητή στα πέρατα του κόσμου άφησε πέρσι, την Κυριακή του Πάσχα, την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Πέθανε στο καμάρι του, μέσα στο μουσείο που ο ίδιος ίδρυσε το 1994 στην Επισκοπή Πεδιάδος. Κάθισε στο γιορτινό τραπέζι μαζί με την οικογένειά του, ξενάγησε παιδιά και εγγόνια στο μουσείο, όπου έμεινε για λίγες ακόμα στιγμές. Ο γιος του, ο οποίος είχε ανέβει στο σπίτι, τον αναζήτησε και τον βρήκε πάνω στα ενθυμήματα της κρητικής αντίστασης και του πολέμου που με τόσο κόπο αλλά και μεράκι είχε συλλέξει. Αμέσως, ασθενοφόρο τον οδήγησε στο νοσοκομείο, όμως κατέληξε στη διαδρομή.Το καμάρι του

Τα αγαπημένα αντικείμενα του Μ. Αργυράκη, όπως είχε εξομολογηθεί στην «Π», ήταν ο πομπός της μητέρας του, ο οποίος δουλεύει ακόμα και σήμερα, το τουφέκι ενός καπετάνιου που συμμετείχε στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε. Ακόμα, είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις ματωμένες στολές των Γερμανών από το 1940, σε αυθεντικά γερμανικά έγγραφα και επιστολές που έστελναν κοπέλες σε στρατιώτες εκείνης της εποχής, που μπορεί να είχαν χάσει τη μάχη με τη ζωή. Ο ιδρυτής του μουσείου ξεχώριζε, ακόμα, την πυξίδα του ελικοπτέρου που έπεσε στα Ίμια-από την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, το αυτοκίνητο του Παναγούλη ενώ σημαντικά θεωρεί τα γερμανικά έγγραφα από την Γκεστάμπο και το Eυαγγέλιο από σκοτωμένο Αυστραλό καθολικό παπά, υπογεγραμμένο από τη γυναίκα του.