Ρεπορτάζ Κώστας Μπογδανίδης

Με πανηγυρικό τρόπο εξαγγέλθηκε χθες το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Ο κ.Βερελής μίλησε για ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο, υψηλών προδιαγραφών που θα κοστίσει συνολικά 813 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο θα εξυπηρετήσει καταρχήν την επιβατική κίνηση ως το 2020 με δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης.

Ο υπουργός Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι με την κατασκευή του νέου αεροδρομίου θα σταματήσει να λειτουργεί το υπάρχον «Ν.Καζαντζάκης», ενώ εγκαταλείπεται οριστικά το σχέδιο για την κατασκευή λοξού διαδρόμου.

Μάλιστα ανέφερε και ως χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τα 4 χρόνια με έναρξη εργασιών το 2005.

Ο κ.Βερελής, ο υφυπουργός κ.Στρατάκης και ο διοικητής της ΥΠΑ κ.Κωνσταντινίδης παρουσίασαν χθες το μεσημέρι το όραμά τους για το νέο αεροδρόμιο επισημαίνοντας ότι είναι «το μεγάλο αναπτυξιακό έργο που περίμεναν όλοι οι πολίτες και οι παραγωγικές δυνάμεις της Κρήτης».

Και όπως τόνισε ο υπουργός «όσοι πίστεψαν σε αυτό το σκοπό δικαιώνονται»

Το πρώτο που έκανε ο υπουργός ήταν να μιλήσει για το λοξό διάδρομο, ένα εγχείρημα ετών που εγκαταλείπεται οριστικά παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν από τον πρωθυπουργό και πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη.

«Η κυβέρνηση, διευκρίνισε ο κ.Βερελής, μετά από μελέτη των αποτελεσμάτων των μελετών για το «λοξό διάδρομο» του αεροδρομίου Ηρακλείου ``Ν. Καζαντζάκης`` και συνεκτιμώντας ότι το κόστος προϋπολογισμού του ανήλθε σε 420 εκατομμύρια ευρώ, αποφάσισε να δημιουργήσει νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου».

Ο κ. Βερελής χαρακτήρισε το καινούργιο αεροδρόμιο που θα κατασκευαστεί ως « ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο, υψηλών προδιαγραφών, που εξασφαλίζει καλές λειτουργικές συνθήκες και χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση, συγκριτικά προς τις άλλες λύσεις που είχαν μέχρι σήμερα μελετηθεί». Και συνέχισε:

«Με το νέο αεροδρόμιο επιτυγχάνεται καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστικών περιοχών του νομού Ηρακλείου, αλλά και των γειτονικών νομών Ρεθύμνου και Λασιθίου, ενώ δημιουργούνται συνθήκες προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων».

Το αεροδρόμιο που θα δημιουργηθεί στο Καστέλι προβλέπεται να έχει ένα διάδρομος 3000 μέτρων, δάπεδο αεροσκαφών για 44 αεροσκάφη με δυνατότητα επέκτασης για 24 αεροσκάφη επιπλέον, διπλό τροχιόδρομο, ιδιαίτερες εγκαταστάσεις γενικής αεροπλοΐας και ελικοδρόμια και κτίριο αεροσταθμού 70.000 τετραγωνικών μέτρων με δυνατότητα επέκτασης. Σύγχρονο πύργο ελέγχου, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και φυσικά θα γίνει ένα νέο οδικό δίκτυο μέχρι τη σύνδεση με τις οδούς Καστέλι-Αρκαλοχώρι και Καστέλι -Αγία Παρασκευή.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με τον κ.Βερελή οι εργασίες θα διαρκέσουν 4 χρόνια και το αεροδρόμιο θα είναι έτοιμο το 2009, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 813 εκ. ευρώ. Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει ήδη το μοντέλο όπως δούλεψε στην κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου «Ελ.Βενιζέλος». Μετά από διεθνή δημόσιο διαγωνισμό, θα μεταβιβαστεί ποσοστό 40% των μετοχών σε επενδυτικό σχήμα, στο οποίο θα κληθούν να μετέχουν επενδυτές με κριτήριο, μεταξύ των άλλων, τη δυνατότητα προσφοράς προστιθέμενης αξίας στο προϊόν του τουρισμού. Η χρηματοδότησή του θα εξασφαλιστεί από ίδια συμμετοχή των ενδιαφερόμενων επενδυτών, δανειακούς πόρους και μεγάλο ποσοστό του τέλους ανάπτυξης του Αεροδρομίου Ηρακλείου, χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα ασκεί τη θεσμική εποπτεία της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, ενώ η διοίκησή του θα ανατεθεί στους επενδυτές και θα γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ο συνολικός χρόνος παραχώρησης θα είναι 30 χρόνια μετά την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Μ. Στρατάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες στη δημιουργία ενός νέου υπερσύγχρονου αεροδρομίου στο Καστέλι, προσφέροντας έτσι νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του τόπου και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Όλοι, είπε, γνωρίζουμε ότι η Κρήτη διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και από πλευράς ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και από πλευράς επιστημονικού και παραγωγικού δυναμικού. Με το νέο διεθνές αεροδρόμιο αυτές οι δυνατότητες «απογειώνονται» και η Κρήτη μπορεί να κατακτήσει ταχύτερους ρυθμούς προόδου και οικονομικής ανάπτυξης.

Τέλος ο κ.Κωνσταντινίδης της ΥΠΑ αναφέρθηκε στα στοιχεία της επιβατικής κίνησης και ο περιφερειάρχης κ.Καρούντζος στις προσπάθειες της κυβέρνησης να βρει μία λύση, αλλά και στα όσα προέβλεψε το Χωροταξικό Σχέδιο για ένα μεγάλο και σύγχρονο αεροδρόμιο.