Συνεδρίαζαν επί δώδεκα συνεχόμενες ώρες αλλά όταν στις 4.30 χθες τα ξημερώματα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποχωρούσαν από το κτίριο της Ιπποκράτους, ουδείς ήταν σε θέση να πει “πού κατέληξαν”.
Το μόνο στο οποίο συμφωνούσαν στις συνομιλίες τους με τους δημοσιογράφους, ήταν η διαπίστωση πως για πρώτη φορά στα χρονικά, ηγέτης κόμματος δέχθηκε τέτοια σφοδρή αμφισβήτηση όση ο Γιώργος προχθές το βράδυ.
Αν και συμφώνησαν λίγο πριν το... διαλύσουν πως το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τετάρτη), κανείς δεν κατάφερε να... αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου.
Αν και όλοι υποψιάζονται ότι κατά βάθος δεν θέλει να εγκαταλείψει το κόμμα ηττημένος, εκτιμούν ότι δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια ελιγμών για να... τρενάρει τον χρόνο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε χθες την άποψη πως ο Γιώργος διαβλέποντας τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, θα επιδιώξει να παραμείνει αρχηγός έστω και σʼ ένα μικρότερο κόμμα, αν όπως φοβούνται πολλοί, υπάρξει διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ.
“Ο Γιώργος θα επιδιώξει πάση θυσία να κρατήσει ένα πολιτικό ρόλο για τον εαυτό του ίσως και με την προτροπή άλλων εντός και εκτός Ελλάδας”, είπε χθες στην “Π” κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραλληλίζοντας την πορεία του με αυτή της Ντόρας.

Κόμμα με τάσεις

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο. Βαδίζοντας πια στο 28ο έτος της ζωής του προετοιμάζεται πυρετωδώς για το τέλος της οικογενειοκρατίας και των... ελέω αρχηγών. Το τέλος της ηγεσίας του γιου του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου φέρνει αλλαγές που σε όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης είναι εδώ και δεκαετίες θεσμοθετημένες και αποτελούν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες.
Ολοι συμφωνούν και το επιβεβαίωσαν στο χθεσινό πολιτικό συμβούλιο ότι ήρθε η ώρα να κατοχυρωθούν θεσμικά οι τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Να αποτελέσουν δηλαδή βασικό συστατικό δημοκρατικής λειτουργίας έτσι ώστε ο εκάστοτε πρόεδρος να σταματήσει πλέον να διοικεί ανεξέλεγκτα. Να σταματήσει να θεωρεί υπαλλήλους του τους βουλευτές και τα στελέχη. Να σταματήσει να καταρτίζει ψηφοδέλτια με βάση τις εκάστοτε πολιτικές ή άλλες προσωπικές του φιλίες και επιδιώξεις.
Στο ΠΑΣΟΚ, κάθε τάση εκτός από κατοχυρωμένο ρόλο θα έχει θεσμικά και ποσόστωση τόσο σε όλα τα όργανα διοίκησης, αλλά και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Θα πρέπει φυσικά να επιβεβαιώνει κάθε φορά την επιρροή της και να αγωνίζεται ώστε να γίνει κυρίαρχη.
Τέλος, ο εκάστοτε αρχηγός δεν θα έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει ότι κάθε αντίθετη άποψη που εκφράζεται αποτελεί υπονόμευσή του και να ζητά διαγραφές στελεχών.
Η συμφωνία των κορυφαίων σε αυτή την εξαιρετικά κομβική αλλαγή στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επηρεάσει και τις εξελίξεις που έρχονται, αν και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε και προχθές να... παίξει κατενάτσιο.
Βρέθηκε όμως απέναντι σε ένα συμπαγές μπλοκ των κορυφαίων οι οποίοι του ζήτησαν να δρομολογηθεί η εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, το συντομότερο δυνατό, ίσως και μέσα στον Ιανουάριο.
Εκτιμάται ότι η πίεση των κυρίων Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου καθώς και πολλών ακόμη εκ των κορυφαίων δεν θα επιτρέψει στον κ. Παπανδρέου να καθυστερήσει για πολύ ακόμη το... μοιραίο.
Θα αναγκαστεί να ανοίξει κανονικά τις διαδικασίες για την ανάδειξη του αντικαταστάτη του τόσο στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας, όσο και στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Και αυτό θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου, το αργότερο μέσα στο Φεβρουάριο ώστε ο νέος αρχηγός να έχει όλο το απαιτούμενο χρονικό διάστημα ώστε να προετοιμαστεί για τις εθνικές εκλογές που, με τα νέα δεδομένα, θα διεξαχθούν το νωρίτερο στις αρχές Απριλίου, χωρίς να αποκλείεται και το τέλος του μήνα.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως αν ο κ. Παπανδρέου επιχειρήσει να μπλοκάρει τις εξελίξεις, τότε θα βρεθεί μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη της δεύτερης κατάργησής του.