Της Κατερίνας Μυλωνά

Δεν κινδυνεύει η έδρα του ENISA ξεκαθάρισε από το Ηράκλειο ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος επισκέφτηκε χθες τον Οργανισμό.
Η κ. Βορίδης ήρθε στην Κρήτη δύο βδομάδες μετά το Συμβούλιο των υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συζητήθηκε η πρόταση κανονισμού σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών. Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός είχε επαναλάβει την πάγια ελληνική θέση για μόνιμη εντολή λειτουργίας του Οργανισμού.
Χθες, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι εκείνο το οποίο είναι προς συζήτηση είναι το ζήτημα της διάρκειας του οργανισμού. Η επιτροπή έχει τη θέση της, όμως, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται με την αναβάθμιση και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του Οργανισμού και θέλει να συζητήσει μια σειρά από θέματα που συνδέονται με αυτό, σε μια συζήτηση θα ακουστούν απόψεις». Τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα για την έδρα του Οργανισμού αλλά υπάρχουν συζητήσεις για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του, της εμβέλειας και της λειτουργικότητας του, «είναι ανάγκη να δοθεί εντολή απεριόριστης διάρκειας του οργανισμού, με αυτές τις θέσεις η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο διάλογο», τόνισε.

Συνάντηση στον ENISA

Ο κ. Βορίδης μετέβη στον ENISA, όπου έγινε σύσκεψη με στελέχη του Οργανισμού, το Γενικό Γραμματέα Επικοινωνιών, κ.Σωκράτη Κάτσικα, το νομικό σύμβουλο του υπουργού, ο κ.Φαίδωνα Δημόπουλο, τον προϊστάμενο του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων κ.Ηλία Πανταζή και τον εθνικό αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιου του ENISA, καθηγητή, Κωνσταντίνο Στεφανίδη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία παρακολούθησε μια παρουσίαση της πιο πρόσφατης δουλειάς του Οργανισμού, η οποία περιελάμβανε την εργασία του για το 2011 και την υποστήριξη προς τα κράτη-μέλη, όπως τις Ασκήσεις, Ομάδες Άμεσης Επέμβασης και μια προεπισκόπηση του εργασιακού πλάνου για το 2012. Η αντιπροσωπεία επίσης ενημερώθηκε για το πώς ο Οργανισμός συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών Κρατών Μελών, τη βιομηχανία για την Τεχνολογία Πληροφοριών (IT) σε θέματα ασφαλείας και πώς συνεργάζεται με άλλους μετόχους για να διαχειρίζεται παρούσες και μελλοντικές απειλές.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ENISA, καθηγητής κ.Udo Helmbrecht και ο προϊστάμενος της Μονάδας Ασφαλών Υπηρεσιών του Οργανισμού, δρ. Δημοσθένης Οικονόμου φιλοξένησαν την αντιπροσωπεία του υπουργείου. Ο καθηγητής Helmbrecht δήλωσε: «Ο ENISΑ έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες τους τελευταίους μήνες για να βοηθήσει να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της ασφάλειας της Τεχνολογίας Πληροφοριών. Για παράδειγμα, νωρίτερα εφέτος, δημιουργήσαμε την Κινητή Μονάδα Βοήθειας η οποία μας εξυπηρετεί στο να δουλεύουμε πιο στενά με τους μετόχους μας σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Η επίσκεψη από τον κ.Βορίδη και την ομάδα του ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για εμάς για να μοιραστούμε μαζί τους τις τελευταίες εξελίξεις και να συζητήσουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στενότερα για τη βελτίωση της ασφάλειας πληροφοριών και δικτύων για όλους του πολίτες της Ευρώπης».