Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 50 ετών η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «Π» είχε δηλώσει ότι στην Ελλάδα θεωρούμε τον πολιτισμό « πάρεργο ενώ θα έπρεπε να είναι η βαριά μας βιομηχανία μαζί με τον τουρισμό. Όμως και τα δύο τα έχουμε συρρικνώσει σε μία ελάχιστη διεκπεραίωση.
Ευτυχώς υπάρχουν μονάδες, άνθρωποι, πολίτες που κινούνται ανεξάρτητα και μεγαλουργούν μακράν και πέραν της κεντρικής κρατικής πολιτικής στον πολιτισμό, η οποία, δυστυχώς, στερείται φαντασίας...».
H Λουκία Ρικάκη γεννήθηκε το 1961 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης, Κινηματογράφο, Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία στο Dartington College of Arts στην Αγγλία. Εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία ORAMA FILMS, μια από τις καθιερωμένες εταιρείες παραγωγής θεατρικών παραστάσεων και ποιοτικών ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, και το 2000 ίδρυσε την εταιρεία TRICKY TRICK FILMS. Το 1996 ίδρυσε και διηύθυνε ως το 2003 τις 2 θεατρικές σκηνές του Θεάτρου “104 - Κέντρο Λόγου και Τέχνης” και από το 1994 ίδρυσε το πρώτο Ελληνικό Κόμεντυ Κλαμπ το οποίο τώρα στεγάζεται στην Αιόλου 48-50. Επίσης, ήταν ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου ECOFILMS και του Διεθνούς Φεστιβάλ «Ιπποκράτης» στην Κω με ταινίες για θέματα υγείας.

Επιλεκτική φιλμογραφία

Ταινίες μεγάλου μήκους

2010 “Είσαι ο καθρέφτης μου” σε στάδιο παραγωγής
2006 “Kράτησέ με“ www.holdme.gr
1998 “Συμφωνία χαρακτήρων”
1994 “Kουαρτέτο σε 4 κινήσεις
1990 “Tαξίδι στην Αυστραλία”

Ν τ ο κ ι μ α ν τ έρ μεγάλου μήκους

2010 “Όνειρα σε άλλη γλώσσα”
2009 “Τα παιδιά της χορωδίας”
2007 “Ήταν να φύγω”
2006 “Tα κοινά - Τι κοινό έχουμε”
2004 “Ο άλλος”
2003 “Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών”
2002 “Τα λόγια της σιωπής”.