Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Σε μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών κατά 3%, προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ χθες στη γενική του συνέλευση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, αποφάσισε να προχωρήσει σε αναστολή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος θα πληρώνει από την τσέπη του τα φάρμακά του.
Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν επίσης να προχωρήσουν σε απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη 2 και 3 Ιανουαρίου.

Τα ταμεία μάς οφείλουν 10 εκατομμύρια ευρώ

“Οι φαρμακοποιοί και τα φαρμακεία βρίσκονται υπό διωγμό”, είπε στην “Π” ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Τσικανδηλάκης, τονίζοντας ότι ανάμεσα στα αιτήματα των φαρμακοποιών, είναι η άμεση αποπληρωμή τους από τα ταμεία-στα φαρμακεία του Ηρακλείου οφείλουν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ-αλλά ζητούν και έγγραφες δεσμεύσεις, για το πότε στο εξής θα καταβάλουν τα ταμεία τα χρέη τους στα φαρμακεία.

Απειλούνται με λουκέτο

Με λουκέτο απειλούνται το επόμενο διάστημα φαρμακεία και στο Ηράκλειο-ήδη σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών 20-25 από αυτά οδηγήθηκαν στον “Τειρεσία”, ενώ χιλιάδες σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν με κλείσιμο.
“Τα λουκέτα είναι προ των πυλών και δεν είναι σχήμα λόγου. Ηδη έκλεισε 1 φαρμακείο, ετοιμάζονται 2-3 ακόμη και 20-25 είναι στον Τειρεσία”, τόνισε ο Γ. Τσικανδηλάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να κλείσει τα φαρμακεία και να δώσει στις μεγάλες εταιρείες το βήμα για να ανοίξουν φαρμακεία-σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.
Ο Α. Λοβέρδος είπε χθες ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών μειώνεται κατά 3%, από 18% σε 15%. Οπως διευκρίνισε το ήμισυ από τη μείωση αυτή, θα “κοπεί” από τη λιανική τιμή των φαρμάκων και το άλλο 1,5% θα “προέλθει” από την αύξηση στο rebate (είδος έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία) σε όσους φαρμακοποιούς κάνουν τζίρο πάνω από 40.000 ευρώ μηνιαίως.
Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε για νέο διορθωτικό δελτίο τιμών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με στόχο, όπως είπε, τη μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών να την καρπωθούν οι πολίτες και τα ασφαλιστικά τους ταμεία και όχι κάποιος άλλος.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης, τόνισε ότι μειώνεται σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ ο στόχος παραμένει και για το 2012 να ελεγχθεί και να φτάσει τα επίπεδα του 2004.