Του Κώστα Κωνσταντίνου*

Και επί γης ειρήνη! Νομίζω ότι ποτέ η χώρα δεν ήταν τόσο προσκολλημένη στο παρελθόν όσο είναι σήμερα. Εννοώ το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Το ακούει κανείς από τη θρηνωδία η οποία, περιφερόμενη ανά τας ρύμας και τας αγυιάς της μιντιακής τεχνόπολης, μας εμποδίζει να δούμε την αλήθεια για τη δημοσιονομική, οργανωτική και κοινωνική μας ασθένεια. Φαίνεται, όπως λένε, από το απεχθές σχέδιο του (έτσι κι αλλιώς απάνθρωπου) καπιταλισμού ο οποίος, ειδικά για την Ελλάδα, απεργάζεται σκοτεινά σενάρια υποδούλωσης - στη γη της Επαγγελίας. Πώς να το κάνουμε. Νομίζουμε ότι είμαστε το διαφιλονικούμενο γωνιακό οικόπεδο της γης. Σε αντίθεση με την Γκόλντα Μέγιερ (μία από τους ιδρυτές του κράτους του Ισραήλ) η οποία, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έλεγε ότι οι Ισραηλίτες τα είχαν με τον Μωυσή επειδή τους κουβάλησε σαράντα χρόνια μέσα από την έρημο για να τους φέρει στο μοναδικό σημείο της Μέσης Ανατολής που δεν έχει πετρέλαιο! Εμείς εδώ όμως ανακαλύψαμε ότι έχουμε μπόλικο και ότι είναι έτοιμοι οι άλλοι να μας το φάνε. Να σας πω λοιπόν και εγώ με τι θα τα βάλουμε εμείς οι Έλληνες σε λίγους μήνες; Με τη δυσάρεστη έκπληξη της κάλπης, που δεν θα μας πάρει καιρό να το καταλάβουμε, ότι απλά η αλλαγή ενός εκλεγμένου Πρωθυπουργού δεν δημιουργεί από μόνη της ούτε ανάπτυξη ούτε διαγράφει χρέη.
Είναι γνωστά τα όσα οδήγησαν πριν λίγο καιρό σε δήθεν οικονομική αναστάτωση το παγκόσμιο τραπεζικό κύκλωμα και το εγχώριο τα-λεφτά-στην-Ελβετία σύστημά μας. Ξαφνικά, όλοι συμφώνησαν ότι το πρόβλημα ήταν ο πρώην πρωθυπουργός. Δεν με εκπλήσσει, μια και κατά τον Φράνσις Μπέικον όλα τα χρώματα στο σκοτάδι συμφωνούν μεταξύ τους. Εννοώ την υπόθεση του δημοψηφίσματος. Η ιστορία θα αποτιμήσει τη γενικότερη ουσία, ορθότητα ή όχι της κίνησης αυτής του Γ. Παπανδρέου - αν και η Daily Telegraph, κατατάσσοντάς τον στους «ήρωες» του 2011, αποφαίνεται ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου έφυγε από την πρωθυπουργία επειδή αποπειράθηκε να προσφύγει στους δημοκρατικούς θεσμούς». Πράγματι και εκ του αποτελέσματος, στην περίπτωσή του το ωσαννά δεν απείχε και πολύ από το σταυρωθήτω. Αυτό είναι που με κάνει να αναφερθώ στη λογική της ψηφοθηρικής υστεροβουλίας και στους καθ’ ημάς κρυφούς της εργάτες. Ίσως μικρή αξία έχει το ποιος θα κυβερνά πλέον, σε μία κυβέρνηση προσυνεννοημένης δυστοκίας, αν όχι ασυνεννοησίας. Σημασία, εκ των πραγμάτων, έχει το πώς απαντά κανείς στα νέα φόβητρα που μας προκύπτουν καθημερινά. Γιατί, μετά τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας (λέμε τώρα…) Παπαδήμου χάθηκαν με μιας πολλά από την ευγλωττία των πατριωτών και των μη δοσίλογων. Το αν τελικά έγινε ή όχι διείσδυση της κυβερνητικής εξουσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως μόνο μια μόνικα μπορεί να το απαντήσει… Την ώρα της αποκάλυψης η καθημερινότητα της πολιτικής εργασίας φαίνεται πια δύσκολη υπόθεση. Παρατηρώ όμως ότι σιγά σιγά κάθε κατεργάρης κάθεται στον πάγκο του.
Στις Πράξεις των Αποστόλων (ιστ, 16-34) αναφέρεται η αντίδραση των αφεντικών μιας νεαρής δούλης που είχε την ικανότητα της μαντείας και η οποία τους έβγαζε πολλά κέρδη. Όταν ο Παύλος έβγαλε από μέσα της το κακό πνεύμα και αυτοί είδαν ότι βγήκε η ελπίδα της εργασίας τους (“ότι εξήλθεν η ελπίς της εργασίας αυτών”) κατηγόρησαν τους αποστόλους. Σαφής η αναλογία στην οποία παραπέμπω. Να καταλάβουμε ποιοι είναι εκείνοι οι τζάμπα μάγκες και πώς βγάζουν το ψωμάκι τους, χρόνια τώρα. Αυτοί που, όπως λένε και στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, κουνάνε τα πόδια τους πριν καβαλικέψουν.
Χρόνια πολλά σε όλους! Με υγεία και με καλύτερους εκλεγμένους πολιτικούς.

* Ο Κώστας Ν. Κωνσταντίνου είναι διευθυντής του 5ου Λυκείου ([email protected])