Σε «ρινγκ» μετατράπηκε για μία ακόμα χρονιά ο ναός της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ, όταν Αρμένιοι κληρικοί επιτέθηκαν με χέρια και με σκούπες σε Ορθόδοξους κληρικούς με αφορμή το ετήσιο καθάρισμα του χώρου, το λεγόμενο «σάρωμα». Μάλιστα δύο Ορθόδοξοι μοναχοί μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο ισραηλινό νοσοκομείο Χασάντα για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Παρών στα επεισόδια ήταν ο Κρητικός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης, Αρίσταρχος (κατά κόσμο Αντώνης) Περιστέρης, ο οποίος περιέγραψε στην «Π» τα όσα συνέβησαν, εκφράζοντας την θλίψη του για τα έκτροπα μέσα σε έναν τόσο ιερό χώρο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης, ο οποίος μάλιστα είναι Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ανέφερε ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν στο τέλος της διαδικασίας του «σαρώματος» που γίνεται υπό την επίβλεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου, του Νομάρχη και του δημάρχου της Βηθλεέμ και φυσικά της Αστυνομίας.
Με βάση τους κανόνες και τις ισχύουσες διατάξεις, το «σάρωμα», δηλαδή το καθάρισμα του ναού γίνεται ταυτόχρονα από τους εκπροσώπους των Ορθοδόξων, των Φραγκισκανών και των Αρμενίων, οι οποίοι κινούνται εντός των χώρων που με ακρίβεια έχουν καθοριστεί για την κάθε κοινότητα.
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης, διαφαινόταν μία υποφώσκουσα ένταση από την πλευρά των Αρμενίων. Κάποια στιγμή, όπως αναφέρεται, μοναχός των Αρμενίων προσπάθησε να εμποδίσει τους Ορθόδοξους μοναχούς να καθαρίσουν τον δικό τους χώρο.
«Εκεί υπήρξε ένταση. Τους έσπρωξαν και τους επιτέθηκαν με τις σκούπες. Οι δικοί μας αντέδρασαν όμως προσπάθησαν να δείξουν αυτοσυγκράτηση λόγω της ιερότητας του χώρου. Επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και δημιούργησαν κλοιό ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων για να ηρεμήσουν τα πνεύματα».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης επισκέφθηκε τους δύο τραυματίες μοναχούς στο νοσοκομείο. «Ο ένας έχει αιμάτωμα στο μάτι και θλάση στη μύτη και παραμένει νοσηλευόμενος για περαιτέρω εξετάσεις».
Ο ίδιος εξέφρασε την λύπη του για τα έκτροπα που σημειώθηκαν μέσα στο ναό και τόνισε ότι από την πλευρά τους καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για ειρηνική συνύπαρξη όλων των κοινοτήτων μέσα όμως σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού των δικαιωμάτων τους. «Υπάρχει μία προκλητικότητα, όμως θα πρέπει όλοι να δείξουμε αυτοσυγκράτηση διαφορετικά θα αλληλοκαταστραφούμε».
Να σημειωθεί ότι τα Χριστούγεννα στα Ιεροσόλυμα εορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης, ο οποίος κατάγεται από τον Πρινιά, υπηρετεί στα Ιεροσόλυμα από το 1962. «Νοσταλγώ την Κρήτη, όμως αγαπώ τον ιερό αυτό τόπο, γι’ αυτό και επέλεξα να τον υπηρετήσω».