Άκαρπη ήταν η χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με το προεδρείο της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων στις Εφορίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει διήμερη απεργία για σήμερα και αύριο. Ο Ε. Βενιζέλος διαμήνυσε στο προεδρείο των εφοριακών ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη, αλλά οι υπάλληλοι των Εφοριών είπαν ότι θα προχωρήσουν κανονικά στην απεργία που έχουν εξαγγείλει. Μεταξύ των αιτημάτων της ΠΟΕ - ΔΟΥ ήταν να επανεξετασθεί το μισθολόγιο και να καλυφτούν τα κενά προσωπικού στις εφορίες.

Με βολές

Βολές προς την πολιτική ηγεσία της χώρας εξαπέλυσε νωρίτερα το Προεδρείο των εργαζομένων στις εφορίες κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της συμβάλλει στην διάλυση του εισπρακτικού μηχανισμού ενώ παράλληλα κατήγγειλαν πολιτικές παρεμβάσεις στις αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ.
Ενόψει της προγραμματισμένης διήμερης απεργίας των εργαζομένων στις εφορίες που ξεκινά σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ ΔΟΥ) κ. Χρήστος Νικολακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι ύστερα από παρέμβαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αστέριου Ροντούλη ακυρώθηκε η συγχώνευση που προβλέπονταν για τις ΔΟΥ Αγιάς και Τυρνάβου στη Λάρισα. Ο κ. Νικολακόπουλος είπε ότι ο κ. Ροντούλης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην προχωρήσει η συγχώνευση, αίτημα που έγινε δεκτό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα του κ. Ροντουλη στηριζόταν στο γεγονός ότι οι δύο αυτές ΔΟΥ έχουν σημαντική απόδοση στις εισπράξεις φορολογικών εσόδων.
Επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ κατήγγειλε ότι τα πειθαρχικά συμβούλια για τις υποθέσεις διαφθοράς στο χώρο των εφοριών δεν λειτουργούν σωστά καθώς οι αποφάσεις για τους επίορκους εφοριακούς στηρίζονται απλά και μόνο σε εκθέσεις των ελεγκτών των υποθέσεων αυτών. Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που έκανε πρόσφατα ο τέως γενικός γραμματέας της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Διομήδης Σπινέλης για τη διαφθορά στις εφορίες είπε ότι η Ομοσπονδία ανέθεσε σε δικηγόρο την άσκηση ένδικων μέσων και πρόσθεσε ότι "διαφθορά υπάρχει αλλά αφορά πολύ μικρό αριθμό εφοριακών. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στις εφορίες δουλεύει κάτω από σκληρές συνθήκες".
Ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε επίσης ότι λόγω της εφεδρείας και των μαζικών συνταξιοδοτήσεων έχει διαλυθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός.
Όπως είπε αυτή τη στιγμή υπηρετούν 9.700 υπάλληλοι στις εφορίες έναντι 11.500 που ήταν στην αρχή του έτους. Μάλιστα η μείωση του αριθμού των εφοριακών ανέρχεται σε 5.500 συγκριτικά με πέντε χρόνια πριν.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ επιτέθηκε ακόμη στις εταιρείες Ορκωτών Λογιστών που είναι αρμόδιες για την έκδοση των φορολογικών πιστοποιητικών για μεγάλες εταιρείες λέγοντας ότι μια τέτοια εταιρεία ορκωτών λογιστών ζήτησε από επιχείρηση 35.000 ευρώ για την έκδοση πιστοποιητικού για μία χρήση. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, κατά μέσο όρο οι εταιρείες αυτές ζητούν 15.000 έως 20.000 ευρώ από τις επιχειρήσεις για να εκδώσουν το πιστοποιητικό.

Ένστολοι ελεγκτές ΣΔΟΕ

Στο μεταξύ ελεγκτές του ΣΔΟΕ συνεχίζουν τους ελέγχους στις κεντρικές αγορές για την έκδοση αποδείξεων. Οι ελεγκτές πραγματοποιούν πεζές περιπολίες ενώ είναι ένστολοι όπως και στο παρελθόν σε μία προσπάθεια να τονιστεί η παρουσία τους στα σημεία που διεξάγουν τους ελέγχους με στόχο την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Απάντηση Ροντούλη

Την απάντησή του έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «εξεπλάγην» και μάλιστα μίλησε για «σκοπιμότητες», καθώς όπως είπε «λέγονται και γράφονται διάφορα από διαφόρους».
Εξιστορώντας το τι συνέβη, είπε ότι «υπήρξε μια τηλεφωνική επαφή μεταξύ εμού, και παρακαλώ πολύ να το διασταυρώσετε και του κ. Πλασκοβίτη του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, εκεί λοιπόν ο κ. Πλασκοβίτης μου είπε ότι το Υπ. Οικ. επεξεργάζεται ένα σχέδιο συγχώνευσης εφοριών, το οποίο και βρίσκεται εν εξελίξει.
Του είπα λοιπόν ότι οι δυο επίμαχες συγκεκριμένες εφορίες, πρόκειται για την εφορία του Τυρνάβου και την εφορία της Αγιάς, είναι εφορίες οι οποίες εξυπηρετούν χιλιάδες κόσμου, είναι μεγάλοι δήμοι δηλαδή και δυναμικοί δήμοι.
Ο δήμος Τυρνάβου για παράδειγμα έχει μια ισχυρότατη πρωτογενή παραγωγή, έχει χιλιάδες παραγωγούς δηλαδή που πρέπει να εξυπηρετούνται στον τόπο της κατοικίας τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χιλιάδες παραγωγούς του δήμου Αγιάς, που εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ο δήμος Αγιάς τείνει να μετεξελιχθεί και σε τουριστικό πόλο του Νομού Λάρισας.
Εκεί λοιπόν συνέχισα και είπα στον κ. Πλασκοβίτη και παρακαλώ πολύ ό,τι λέω να διασταυρωθεί, του είπα λοιπόν ότι εάν υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο εν εξελίξει αφού ληφθούν υπόψη οι παράμετροι που έθεσα τότε παρακαλώ πολύ λάβετε υπόψη, και το μεταφέρω με κάθε επισημότητα, στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών και το εξής: ότι οι δυο δήμαρχοι, δηλαδή ο κ. Μαλάκος ο δήμαρχος Τυρνάβου, και ο δήμαρχος Αγιάς, έχουν τη βούληση και έχουν κάνει και την προεργασία προκειμένου εάν προχωρήσει η συγχώνευση των δυο εφοριών να δώσουν αζημίως για το ελληνικό δημόσιο, χωρίς δαπάνη ενός ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, έτοιμους χώρους στο Υπ. Οικονομικών, ούτως ώστε να δημιουργηθούν φορολογικά ΚΕΠ, τα οποία φορολογικά ΚΕΠ θα μπορέσουν να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες στους πολίτες ώστε σε μια άμεση επαφή που χρειάζονται με την εφορία να μην χρειαστεί να μετακινούνται στην Λάρισα.
Και τόνισα για το γεγονός αυτό ότι υπάρχει δυνατότητα από την πλευρά των δημάρχων, των δημοτικών συμβουλίων των αντιστοίχων δήμων, να σταλούν και έγγραφα και μάλιστα και τοπογραφικά δεδομένα να το πω έτσι στην κατεύθυνση δημιουργίας φορολογικών ΚΕΠ εάν αποφασίσουν τη συγχώνευση. Αυτό είναι νέτα σκέτα η αλήθεια».

Επισήμως η παράταση

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε χθες αυτό που όλοι περίμεναν. Πλησιάζοντας στο τέλος της χρονιάς, προχώρησε στην παράταση των προθεσμιών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και όχι μόνο.
Η απεργία των εφοριακών οδήγησε στην απόφαση να μετατεθούν προς τα πίσω -έστω και κατά μία εργάσιμη- και οι ημερομηνίες για την καταβολή άλλων φόρων και εισφορών.
Αναλυτικά:
- τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να καταβληθούν έως και την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου,
- οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος, την ετήσια και τις έκτακτες εισφορές καταβάλλονται έως και τη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου.
Είχε προηγηθεί άκαρπη συνάντηση μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και εκπροσώπων των εφοριακών, και στη συνέχεια συνεδρίαση του προεδρείου της ΠΟΕ-ΔΟΥ, που αποφάσισε την πραγματοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων.